Politie maakt einde aan Maagdenhuisbezetting

Na een wekenlange bezetting heeft de ME zaterdagochtend een einde gemaakt aan de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. Negen mensen werden aangehouden tijdens de ontruiming. Zij werden opgepakt voor onder meer belediging van agenten, belemmering en het gooien van een verfbom naar een van de politiepaarden.

De rechter had vrijdag bepaald dat de protesterende studenten het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) snel moesten verlaten. In een statement van de gemeente, OM en politie staat dat ze hadden gehoopt dat het bestuur van de UvA en de bezetters na het vonnis afspraken konden maken over een ordentelijk vertrek uit het Maagdenhuis. Dat is niet gebeurd, daarom moest er zaterdagochtend ontruimd worden.

De studenten zelf hadden gezegd maandag te vertrekken, zodat het festival dat ze dit weekend wilden houden nog door kon gaan. De lezingen worden nu gehouden op het Spui, het plein voor het Maagdenhuis. Daar is zaterdag ook een 'sit-in'. De bezetters hebben laten weten dat de acties tegen het bestuur onverminderd doorgaan. 'Maagdenhuis gaat door', riepen ze kort na de ontruiming.

Een woordvoerder van de UvA verwacht dat het Maagdenhuis over twee weken weer in gebruik kan worden genomen. De kosten van de hele bezetting, dus zowel van het Maagdenhuis als het Bungehuis, komen volgens hem neer op ongeveer vijf ton. "Het gaat om de kosten voor de beveiliging, schoonmaak, herstelwerkzaamheden en medewerkers die moesten uitwijken naar een andere werkplek."

Het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de UvA, werd wekenlang bezet door studenten en docenten uit protest tegen de koers van het bestuur. De demonstranten trokken in het pand nadat ze in februari uit het Bungehuis waren gezet - ook een pand van de UvA.

Het Maagdenhuis was eind jaren zestig ook het middelpunt van wilde studentenprotesten.