Eredivisie: Preview speelronde 30

De 30e speelronde in de competitie wordt afgetrapt door PSV en PEC Zwolle. De Zwolse formatie pakte in de afgelopen twee jaar telkens punten in Eindhoven. Toch rust er nu een andere lading op dit duel. PSV moet winnen om de voorsprong op Ajax in elk geval intact te houden. Lukt dat niet, dan wordt het aanstaande kampioensfeest uitgesteld. Voor de Zwollenaren lonkt nog altijd Europees voetbal, wat overigens ook via het winnen van de KNVB beker behaald kan worden.

Een dag later is het de beurt aan Excelsior en Vitesse. Met name voor de Rotterdammers staat er veel op het spel. Vorig weekend werd verloren van ADO Den Haag, waardoor de ploeg nog moet vrezen voor nacompetitie. Het verschil met de zestiende plaats bedraagt slechts vier punten. Een zege voor de ploeg uit Kralingen lijkt echter niet aannemelijk te zijn. Eerder dit seizoen won Vitesse, dat uit de laatste vijf duels elf punten pakte, met 3-0. Daarnaast wil de ploeg waarschijnlijk revanche nemen voor het gelijke spel tegen FC Groningen van (1-1) vorige week.

Ook sc Heerenveen en AZ strijden morgenavond tegen elkaar. Eerder dit seizoen wonnen de Friezen in Alkmaar met 1-0 door een goal van Daley Sinkgraven, die inmiddels voor Ajax speelt. Drie punten zijn voor sc Heerenveen in elk geval meer dan welkom, gezien de play-offs voor de Europa League. De vraag is echter ook of AZ zich heeft hersteld na de nederlaag tegen Feyenoord. Vorig jaar werd het in Heerenveen 4-0, maar het is de vraag of dat nu weer lukt.

NAC-speler Joeri de Kamps in duel met FC Dordrecht-speler Giovanni Korte tijdens de wedstrijd eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
NAC-speler Joeri de Kamps in duel met FC Dordrecht-speler Giovanni Korte tijdens de wedstrijd eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Verder nemen ook NAC Breda en FC Dordrecht het tegen elkaar op. Dit kun je met recht een degradatieduel noemen, aangezien beide ploegen in de kelder van de Eredivisie staan. Toch lijkt degradatie voor FC Dordrecht, bij een nieuwe nederlaag, onafwendbaar te zijn. Het verschil met Go Ahead Eagles is nu al zeven punten. NAC Breda kan de nacompetitie nog ontlopen, maar moet dan twee punten goedmaken op directe concurrent Heracles Almelo. Van deze wedstrijd hangt dus erg veel af.

De avond wordt afgesloten door Heracles Almelo en Ajax. De ploeg uit het oosten heeft de punten hard nodig want ze staan slechts twee punten boven de zestiende plaats die nacompetitie tot gevolg heeft. Voor Ajax zal de trip naar Almelo goede herinneringen terug brengen. Vorig jaar ontving de recordkampioen er de vierde kampioensschaal op rij. Het 1-1 gelijkspel was genoeg om te Eredivisietitel veilig te stellen.

In de oude doos vonden we een foto waar Joris Mathijsen (destijds Willem II-speler) in duel is met Feyenoord-speler Arco Jochemsen (PRO SHOTS/Toin Damen)
In de oude doos vonden we een foto waar Joris Mathijsen (destijds Willem II-speler) in duel is met Feyenoord-speler Arco Jochemsen (PRO SHOTS/Toin Damen)

De zondag begint met Willem II dat Feyenoord in eigen huis ontvangt. Waar Feyenoord redelijk vast lijkt te staan op de derde plaats staat er voor de Tilburgers mogelijk nog wat op het spel. Mocht PEC Zwolle de beker winnen dan geeft plaats acht ook recht op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Op dit moment staan de Tricolores slechts één punt achter op Cambuur dat achtste staat.

Later in de middag nemen Go Ahead Eagles en FC Twente het tegen elkaar op. Het veel geplaagde FC Twente waar het al weken onrustig is treft in Go Ahead ook niet bepaald een club waar het lekker loopt. De club uit Deventer verloor al zes duels op rij en moet echt winnen als het de nacompetitie nog wil ontwijken.

Tegelijkertijd trappen FC Groningen en Cambuur af in de Euroborg. De Groningers verkeren nog in de wolken na het behalen van de bekerfinale. Maar ook zij zitten op het vinkentouw voor de achtste plek die mogelijk recht geeft op de play-offs. De plek die Cambuur op dit moment bezet en dus met hand en tand wil verdedigen. De wedstrijd eerder dit seizoen in Leeuwarden eindigde in een 3-0 overwinning voor de thuisploeg.

ADO Den Haag en FC Utrecht sluiten het weekend om 16.30 uur af. Het duel gaat tussen de nummer twaalf en dertien van de Eredivisie. Voor beide ploegen staat er niet direct veel op het spel. Utrecht is zes punten verwijderd van de achtste plaats en ADO staat vijf punten los van de nacompetitiestreep.