Iran test 'kamikazedrone'

Het Iraanse leger heeft bij een grootschalige legeroefening een drone getest die bedoeld is als vliegende bom. De kamikazedrone kan in de toekomst gebruikt worden om doelen te land, ter zee en in de lucht te treffen, zei een generaal op de staatstelevisie.

De drone, die vorig jaar werd onthuld, kan tien uur vliegen. Volgens militaire analisten is het een aangepaste versie van de Amerikaanse ScanEagle. Iran zei in 2012 drie ScanEagles te hebben buitgemaakt die in het Iraanse luchtruim vlogen.

De massale legeroefening wordt gehouden bij de strategisch gelegen Straat van Hormuz, een zee-engte die toegang biedt tot de gehele Perzische Golf. Een vijfde van het wereldwijde olietransport gaat door de Straat van Hormuz.

De oefeningen duren een week en worden gehouden over een gebied van zo'n 527 duizend vierkante kilometer in het noordelijke deel van de Indische Oceaan, de Zee van Oman en het oostelijke gedeelte van de Straat van Hormuz. De landmacht voerde zijn manoeuvres donderdag en vrijdag uit. De luchtmacht en de marine begonnen zaterdag.