Kramer baalt van ingecalculeerde nederlaag

Meervoudig olympisch schaatskampioen Sven Kramer gaf zaterdag na zijn zeldzame nederlaag op de 5000 meter, al jarenlang zijn domein, ronduit toe dat hij liever had gewonnen. "Maar ik rijd een vijf kilometer op een allroundtoernooi nu eenmaal anders dan als losse afstand bij een wereldbeker of NK of WK afstanden", zei de 28-jarige Fries na de triomf van zijn rivaal Jorrit Bergsma bij de NK allround in Thialf (6.13,53 tegen 6.15,43). "Het is dan minder de dood of de gladiolen voor mij."

De befaamde versnelling van Kramer in de laatste twee ronden bleef uit. "Ik ga er toch minder vol in dan anders", benadrukte hij. "Dat is ook de kunst van het allrounden. Maar dat neemt niet weg dat ik graag harder had gereden. Daar baal ik wel van, maar ik kan er nu niets meer aan veranderen."

Kramer, vierde op de 500 meter en klassementsleider na de eerste dag, besefte dat hij zondag zijn zesde titel mogelijk verovert zonder afstandszege. "Dat maakt me niet uit. Het gaat om de titel. Maar inderdaad, de glans ontbreekt nog."