Skeletonster Bos evenaart beste prestatie ooit

Skeletonster Kimberley Bos is het nieuwe seizoen in de Europa Cup begonnen met een negende plaats. Dat deed de 21-jarige Bos op de olympische bob, rodel- en skeletonbaan van het Noorse Lillehammer.

Voormalig bobsleester Bos, in 2012 goed voor jeugdolympisch brons, is bezig met haar tweede seizoen als skeletonster. Afgelopen winter liet ze met onder meer een zesde plek in Winterberg al zien over voldoende snelheid te beschikken. Bovendien haalde ze in vier van haar zes wedstrijden de beste acht. Eerder deze maand won Bos in het Oostenrijkse Igls nog de race op de skeletonschool, waar jonge mannen en vrouwen in de sport getraind worden.

In Lillehammer zat Bos in de trainingen met de zesde tijd al goed van voren. Tijdens de wedstrijd startte ze minder sterk dan normaal, maar toch kon de Nederlandse zich naar de negende tijd sturen in de eerste run. In de tweede afdaling zette ze de achtste tijd neer, wat totaal goed was voor plek negen. Zaterdag staat nog een wedstrijd op het programma voor Bos, die dit jaar als hoofddoel heeft om in februari bij de beste acht te eindigen op het WK voor junioren in Altenberg, waarop ze vorig jaar tiende werd.

Update 12.35 uur

Bos heeft zich op zaterdag nog eens weten te verbeteren. In de eerste run liet ze de vierde starttijd noteren, waarna haar tijd van 55,42 seconden goed bleek voor de zesde positie. Die stek hield ze knap vast na de tweede run, waarin ze zelfs de gedeeld tweede starttijd van het hele veld neerzette. Bos moest over twee runs 1,22 seconden toegeven op de Russische winnares Renata Khuzina. Met de zesde plek evenaart de Nederlandse haar beste resultaat ooit. Afgelopen winter werd ze in Winterberg eveneens zesde.