Premier Japan stuurt omstreden monument geschenken

De Japanse premier Shinzo Abe heeft religieuze geschenken gestuurd naar een omstreden oorlogsmonument in Tokyo. Het monument, het heiligdom Yasukuni, is opgericht ter nagedachtenis aan zo'n 2,5 miljoen Japanse oorlogsdoden, onder wie ook oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog.

Vorig jaar december bezocht Abe het heiligdom voor het laatst, tot woede van China en Zuid-Korea. Vrijdag gaat bij het monument een najaarsfestival van start, waarbij conservatieve Japanners naar het heiligdom komen om te bidden. De premier, die momenteel de Europa-Aziëtop in Italië bijwoont, besloot het ditmaal echter bij het sturen van geschenken te laten. Het ging bovendien om een persoonlijk gebaar, benadrukte kabinetschef Yoshihide Suge.

Desondanks toonde China zich wederom kritisch over de ceremonie. "De betrekkingen tussen China en Japan kunnen alleen ontwikkelen wanneer Japan werkelijk zijn geschiedenis en agressie onder ogen komt en zich duidelijk afkeert van militarisme", liet het Chinese ministerie van buitenlandse zaken weten.

Veel Aziatische slachtoffers van Japanse oorlogsmisdrijven in het verleden, met name China en de beide Korea's, nemen aanstoot aan het heiligdom, waar onder anderen Hideki Tojo, Japans premier tijdens de oorlogsjaren, wordt geëerd. Na de oorlog werd Tojo ter dood gebracht wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Meer dan honderd parlementariërs waren vrijdag aanwezig bij het heiligdom om daar te bidden. Kabinetsleden bleven vooralsnog weg.

De Japanse regering hoopt dat het volgende maand tijdens een internationale economische top in Beijing tot een overleg tussen Abe en de Chinese president Xi Jinping komt.