Depla komt snel met plan gereguleerde wietteelt

Voor het einde van het jaar komt burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA) met een plan om de wietteelt te reguleren. Dat heeft Depla vrijdagavond gezegd in Nieuwsuur.

Depla reageerde op een uitspraak donderdag van de rechtbank in Groningen. Die oordeelde dat een stel uit Bierum niet moet worden bestraft voor jarenlange wietteelt. De rechtbank in Groningen vindt dat de twee zich wel schuldig hebben gemaakt aan het telen, vervoeren en verkopen van grote hoeveelheden marihuana, maar legde hun donderdag geen straf op omdat ze op verantwoorde wijze hebben geteeld.

Depla, die eerder al aankondigde een vergunning voor wietteelt te willen verlenen om een proefproces uit te lokken, denkt dat de uitspraak veel kansen biedt voor Heerlen. "Het geeft aan dat als je het zorgvuldig doet in alle openheid, dan vervolmaak je het gedoogbeleid." Wel tekent de burgemeester van Heerlen aan dat de uitspraak nog stand moet houden bij de hoogste rechter. Het OM liet donderdag al weten het er niet bij te laten zitten en in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De burgemeester van Heerlen vindt dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), die tegen gereguleerde wietteelt is, uit zijn ivoren toren moet komen. "Hoe een coffeeshop aan zijn spullen moet komen, is het grote raadsel. Daar is nog steeds geen politiek antwoord op", aldus Depla. "Ik zou tegen hem willen zeggen: luister naar de rechter." Die heeft volgens hem aangegeven dat de politiek een systeem heeft gemaakt dat inconsistent is.

Dat Depla eind dit jaar met een plan komt, betekent volgens hem overigens nog niet dat er ook al zo snel een ondernemer gereguleerd wiet kan gaan telen. "Dat vergt voorbereiding." Zo moet het economisch haalbaar zijn en moet er juridische bescherming zijn. Ook moet het veilig zijn, vindt Depla. "Het gaat om softdrugs. Daar zit vaak harde criminaliteit achter." Die criminelen willen misschien hun markt beschermen, aldus Depla.