MH17 doorboord door 'groot aantal objecten'

Vlucht MH17 is in de lucht in stukken gebroken omdat het toestel is doorboord door een groot aantal objecten. Van technische mankementen was geen sprake en ook is de crash niet veroorzaakt door de bemanning. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid dinsdag in het eerste tussenrapport naar de oorzaak van de vliegramp in Oekraïne.

De onderzoekers concluderen op basis van de gegevens uit de zwarte dozen dat de vlucht normaal is verlopen en 'vervolgens abrupt eindigde'. "Bij het uitluisteren van de cockpitvoicerecorder is in de communicatie tussen de bemanningsleden in de cockpit geen aanwijzing gevonden dat er sprake was van een mankement of noodsituatie."

De zogenoemde flightdatarecorder heeft volgens de onderzoeksraad geen waarschuwingen van de vliegtuigsystemen geregistreerd. Ook de vliegtuigmotoren waren normaal. "De radiocommunicatie met de Oekraïense luchtverkeersleiding bevestigt dat er geen noodoproep is gedaan door de cockpitbemanning."

In het 'rapport van eerste bevindingen' heeft de Onderzoeksraad alle feiten op een rij gezet die tot nu toe zijn verzameld. Het gaat onder meer om informatie uit radarbeelden, satellietfoto's, gegevens van de luchtverkeersleiding en de zwarte dozen. Door gevechten in het rampgebied kon de Onderzoeksraad nauwelijks informatie vergaren op de rampplek zelf.