Twee ambtenaren getapt in zaak-Van Rey

In het corruptieonderzoek naar politicus Jos van Rey uit Roermond zijn twee ambtenaren twee weken lang getapt. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na een bericht hierover in het Limburgs Dagblad. Zij benadrukt dat de twee niet worden verdacht. Verder wil ze niet op de zaak ingaan omdat het om een nog lopend onderzoek gaat.

Een van de afgeluisterde ambtenaren is volgens een ingewijde het hoofd juridische zaken, schrijft de krant. De andere zou de coördinator van het omstreden miljoenenproject ECI Cultuurfabriek zijn. De gang van zaken rond dit project speelt een belangrijke rol in het onderzoek. Beide ambtenaren zijn er onlangs nog als getuige over gehoord. Burgemeester Peter Cammaert (CDA) beklaagt zich in de krant over de grote druk die het onderzoek op het gemeentehuis legt.

Een bureau had in opdracht van de gemeenteraad een onderzoek ingesteld naar de miljoenenstrop die de ECI Cultuurfabriek opleverde. Dat onderzoek werd eerder al door justitie gevorderd.

De zaak rond Van Rey draait rond vermeende omkoping door projectontwikkelaar Piet van Pol. De twee zouden vastgoeddeals hebben gesloten toen de politicus namens de VVD nog wethouder van Roermond was. Van Rey stapte op als wethouder en als lid van de Eerste Kamer nadat de politie invallen bij hem had gedaan. 

Ook zou Van Rey stemmen hebben geronseld bij verkiezingen. Bij de inval in de woning van Van Rey in oktober 2012 zou een flink aantal kopieën van volmachtformulieren zijn aangetroffen, schreven Limburgse media begin dit jaar. 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen haalde Van Rey tien zetels, waarmee zijn partij de grootste in Roermond werd. Omdat niemand een coalitie wil vormen met de partij, belandt deze in de oppositie.