Voorarrest omstreden tandarts verlengd

Het voorarrest van een Haagse tandarts die in Canada de moord op zijn vrouw bekende is met drie maanden verlengd. Hij zit vanwege een overleveringsverzoek van Frankrijk in overleveringsdetentie, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

De Canadese autoriteiten hebben informatie over de bekentenis die hij zou hebben afgelegd bij de Canadese immigratiedienst overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Den Haag. Het OM in Amsterdam gaat over de overlevering en het OM in Den Haag onderzoekt of de tandarts daadwerkelijk een moord heeft gepleegd.

Frankrijk wil de tandarts berechten omdat hij daar sinds 2008 onder meer tanden van gezonde patiënten zou hebben getrokken. Ook zou hij tandheelkundige instrumenten hebben achtergelaten in tandvlees. Eind vorig jaar sloeg de tandarts op de vlucht, maar hij werd aangehouden in Canada. Daar zou hij tijdens een hoorzitting van de immigratiedienst zijn opmerkelijke bekentenis hebben gedaan.

Het valt niet te zeggen wat de tandarts met die bekentenis wilde bereiken. Het kan een laatste wanhoopspoging zijn om zijn uitlevering aan Frankrijk uit te stellen, omdat een onderzoek naar de doodsoorzaak van zijn vrouw tijd vergt. Ook kan de rechtbank oordelen dat de man in Nederland moet worden berecht.

De tandarts werkte sinds 2008 in Frankrijk. Tot nu toe werd aangenomen dat er geen opzet in het spel was bij de dood van de vrouw in 2006.