Verdachten 'snelwegliquidatie' definitief vrijuit

Twee mannen die worden verdacht van de liquidatie van een Ossenaar op de A73 in 2008 blijven op vrije voeten. Het strafproces hoeft niet te worden overgedaan. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

De hoogste rechter schaart zich met de uitspraak achter het oordeel van het gerechtshof, dat twee jaar geleden oordeelde dat niet kon worden bewezen dat Toon Reuvers uit Lith en zijn oom Martien uit Oijen betrokken waren bij de liquidatie. Het Openbaar Ministerie was daartegen in cassatie gegaan.

Bij de liquidatie werd de 33-jarige Hans van Geenen na een kilometerslange achtervolging over de snelweg dodelijk getroffen door een kogelregen die vanuit een achteropkomende BMW werd afgevuurd. Onder de Ford van Van Geenen, die met een 24-jarige man in de auto zat, was een zender geplakt. In 2009 werd duidelijk dat betrokkenheid bij wietkweek mogelijk de oorzaak was van de afrekening.

Na de moord werden vijf mannen aangehouden. Drie mannen werden vrijgelaten, Reuvers en zijn oom werden in 2010 veroordeeld tot 23 en twintig jaar, maar kwamen dankzij de beslissing van het hof twee jaar later vrij. Ook volgens de Hoge Raad kan niet worden bewezen dat de verdachten op de A73 aanwezig waren. Hiermee is de weg vrij voor het duo om een schadevergoeding te eisen voor de tijd die zij ten onrechte in de cel hebben doorgebracht.