Nagasaki herdenkt slachtoffers atoombom
De Japanse stad Nagasaki heeft zaterdag herdacht dat de Amerikanen 69 jaar geleden twee atoombommen wierpen op Japan. De oorlogsdaad betekende de capitulatie van Japan in de Tweede Wereldoorlog en het einde van het wereldwijde conflict.
Duizenden mensen woonden de herdenkingsceremonie in de stad bij. Onder hen waren ook buitenlandse gasten, onder wie de Amerikaanse ambassadeur Caroline Kennedy. Precies om 11.02 uur, het tijdstip op 9 augustus 1945 waarop de bom op Nagasaki viel, werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Bij het Standbeeld van de Vrede werden kransen gelegd.
Zeventigduizend mensen in Nagasaki vonden de dood bij de aanval met de atoombom. Drie dagen eerder was Hiroshima getroffen door de eerste bom. Die kostte aan 140.000 mensen het leven.
In een toespraak leverde de burgemeester van Nagasaki, Tomihisa Taue, kritiek op het assertievere defensiebeleid van premier Shinzo Abe. Japan vaart sinds het einde van de oorlog een pacifistische koers en is een van de weinige landen die zijn defensie strikt beperkt tot de verdediging van de landsgrenzen. De huidige Japanse regering staat echter toe dat het leger een grotere overzeese rol speelt en in andere landen opereert. Hiertoe besloot het kabinet de interpretatie van de Japanse grondwet te herzien. Pacifisme is echter in de grondwet opgenomen als een 'grondbeginsel' van het naoorlogse Japan, zei Taue. Een meerderheid van de Japanners zou niet voelen voor het veranderde defensiebeleid.