Tweehonderd onderzoekers MH17 keren zaterdag terug

Op een kleine groep achterblijvers na keren zaterdag de overige onderzoekers terug die werkzaam zijn geweest in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte. Het gaat om tweehonderd Nederlanders die verspreid over vier vluchten landen op vliegbasis Eindhoven, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Aan boord van de vliegtuigen zijn ook Australische en Maleisische onderzoekers. Zij reizen vanuit Nederland verder naar hun eigen land. De eerste vlucht wordt rond 13.00 uur verwacht, de laatste rond 21.00 uur.

Vrijdag landde al een groep van ongeveer 140 mensen. Het personeel werd welkom geheten door commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp en korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman. Ook was een vertegenwoordiger van de Australische politie aanwezig.

Aan de repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne werkten forensische experts en marechaussees mee. Zij verzamelden onder meer persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van de ramp. Die zijn eerder al teruggestuurd.

De onderzoekers die in Oekraïne achterblijven houden de situatie in de gaten en zorgen dat snel meer onderzoekers kunnen worden ingevlogen zodra de situatie dat toelaat. Premier Mark Rutte (VVD) maakte woensdag bekend dat de repatriëringsmissie wordt afgebroken. Het is voor de onderzoekers te gevaarlijk in het oosten van Oekraïne waar het toestel van Malaysia Airlines vermoedelijk werd neergehaald.