Canada wil claim op Noordpool verstevigen

Canada stuurt twee ijsbrekers naar het Noordpoolgebied om wetenschappelijke informatie te verzamelen. Die gegevens moeten de Canadese aanspraak op de zeebodem in het gebied ondersteunen.

De kustwachtschepen Terry Fox en Louis St. Laurent vertrokken vrijdag voor een reis van zes weken naar de oostkant van de Lomonosovrug, een lang onderzees rif in de Noordelijke IJszee. "Als de omstandigheden het toestaan, zal het onderzoek zich ook toespitsen op gebieden in de nabijheid van de Noordpool", liet de Canadese regering weten.

Volgens wetenschappers lijkt het erop dat de Lomonosovrug onderdeel is van de Canadese landmassa. Rusland en Denemarken zeggen ondertussen ook dat het rif zich tot hun kustlijnen uitstrekt. De Noordpool ligt zelfs in feite aan de Deense kant van de rug.

Steeds meer landen hebben hun ogen gericht op het Noordpoolgebied. Het gebied is rijk aan bodemschatten, maar biedt door de opwarming van de aarde ook steeds gunstigere vaarroutes. In het gebied zou dertig procent van het aardgas in de wereld te vinden zijn en vijftien procent van de olie.

Om hun zeegrenzen op te rekken moeten landen een verzoek indienen bij de Commissie voor de Grenzen van het Continentaal Plat van de Verenigde Naties.