OVSE bezorgd over humanitaire situatie Loehansk

De humanitaire situatie in de Oekraïense stad Loehansk verslechtert met de dag. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vrijdag gemeld. De stad wordt iedere dag tussen 02.00 en 04.00 uur vrijwel onophoudelijk beschoten.

De OVSE interviewde een twintigtal ontheemde mensen in Loehansk. Zij zeiden dat elektriciteit, stromend water en telefoonverbindingen niet meer werken in de stad. Vrijwel alle winkels hebben hun deuren gesloten en er is een schrijnend tekort aan tal van producten, waaronder drinkwater.

Daarnaast begraven mensen lichamen van overledenen in hun tuinen, omdat alle begrafenisondernemers de benen hebben genomen. Het openbaar vervoer ligt stil en er rijden nog maar een paar ambulances.

Loehansk is de hoofdstad van de eenzijdig door de separatisten uitgeroepen Volksrepubliek Loehansk. Het Oekraïense leger is bezig met een antiterreuroperatie om de rebellen uit de door hen bezette steden te verdrijven. Bij het conflict zijn volgens de Verenigde Naties al zeker 1543 mensen om het leven gekomen.