'Onjuist beeld over schietincident Ondiep'

De nabestaanden van de door een agent doodgeschoten Utrechter Rinie Mulder hebben een onjuist beeld over het incident geschetst. Dat stelt de politie zaterdag in een verklaring over recente berichtgeving over de schietpartij in het AD. Volgens de politie is het beeld beschadigend voor de politie en de betrokken agent.

De politie reageert voor het eerst inhoudelijk op het schietincident in de wijk Ondiep in maart 2007. De familie maakte vorige maand bekend dat ze een civiele procedure tegen de politie beginnen omdat er voldoende bewijs zou zijn dat het korps en de agent fouten hebben gemaakt. De familie wil dat de politie dit ook toegeeft.

Mulder werd doodgeschoten omdat hij op de bewuste motoragent afrende met een mes. Justitie besliste eerder dat de agent handelde uit noodweer en dat hij niet werd vervolgd. Het gerechtshof in Amsterdam en het Europese Hof bevestigden dat het OM de juiste beslissing had genomen.

De nabestaanden twijfelen onder meer aan het feit of Mulder de agent überhaupt aanviel met een mes. Volgens de politie hebben meerdere getuigen en de rechter dit bevestigd en stelt verder dat de agent in enkele seconden moest handelen. Hij had bijvoorbeeld geen tijd om pepperspray te pakken in plaats van zijn vuurwapen.

Ook was in deze verdedigingssituatie geen tijd om gericht te schieten, stelt de politie. "De agent moest wegduiken voor de aanstormende Mulder. Het enige wat je dan rest, is met het wapen het beoogde doel proberen 'aan te wijzen' en afdrukken. Zo wordt dit ook getraind", staat in de verklaring.

Uit onderzoek van de Rijksrecherche blijkt dat Mulder met een dertig centimeter lang mes op de agent afrende. Toen hij schoot bevond Mulder zich nog op vijftig tot 150 centimeter afstand van het vuurwapen.

Districtschef Johan van Renswoude van Utrecht blijft volledig achter de agent staan. "In dit geval is door de agent volkomen juist gereageerd met een noodlottig gevolg dat niemand, en hij al helemaal niet, wilde. Toch was zijn beslissing juist. Dat vind ik als zijn leidinggevende. Belangrijker nog, dat was het oordeel van de rechter", legt hij uit.

De politie wil op korte termijn in gesprek met de nabestaanden om de zaak uit te praten.