[CT] Oranjemannen naar finale na zege op Pakistan

De Nederlandse hockeymannen hebben zich zaterdag geplaatst voor de finale van de Champions Trophy. In een spectaculaire halve finale  tegen Pakistan waarin beide ploegen veel kansen kregen won Oranje uiteindelijk ruim: 2-5.

De wedstrijd in het snikhete Melbourne begon met een akelige botsing tussen Valentin Verga en Rizwan Senior. De twee liepen keihard met hun hoofden tegen elkaar en bleven even groggy op het veld achter. Beide spelers konden na enkele minuten gelukkig lopend richting de dug-out en kwamen even later weer gewoon het veld in.

Maar voordat ze terug waren had Billy Bakker Nederland al op een 1-0 voorsprong gezet. De sterke spits sloeg de bal van dichtbij met zijn backhand achter de Pakistaanse goalie: 0-1. Nederland kreeg kansen op meer, maar het duurde nog tot de twintigste minuut voor er weer gescoord werd.

Seve van Ass frommelde de bal in drie instanties achter doelman Imran Butt en zorgde met zijn allereerste interlanddoelpunt voor de belangrijke 2-0. Die marge van twee was echter snel weer verdwenen toen Sander Baart de bal ongelukkig in eigen doel werkte: 1-2.

Vanaf dat moment was Oranje de controle even kwijt en kreeg Pakistan enkele grote kansen. Zo was Shakeel Abbasi dicht bij de gelijkmaker en maakte ook Balkestein bijna een eigen goal, maar keeper Jaap Stockmann redde fraai.

Vlak voor rust maakte Bakker een einde aan deze onrustige fase door snoeihard de 3-1 tegen de plank te timmeren: 1-3. Na de pauze bleef de wedstrijd aantrekkelijk, maar toen Valentin Verga op fraaie wijze de 4-1 in de kruising schoot, was de wedstrijd gelopen.

Pakistan kon de afstanden op het veld steeds minder goed belopen en Kemperman tilde de score naar 5-1. In de allerlaatste minuut deed Abbasi nog wel wat terug door de bal hard achter doelman Pirmin Blaak – die tien minuten voor tijd Stockmann had vervangen – te slaan: 2-5, maar daar bleef het bij.

Nederland staat voor het eerst sinds 2006 weer in de finale van de Champions Trophy. Destijds werd in Terrassa gewonnen van Duitsland. In de huidige Oranje-selectie zit geen enkele speler die er toen in Spanje bij was