'Rutte onbereikbaar tijdens onderhandelingen'

Premier Mark Rutte (VVD) was in het afgelopen jaar vaak onbereikbaar voor andere politieke leiders op cruciale momenten tijdens onderhandelingen. Hij zou bovendien nauwelijks met eigen oplossingen komen voor politieke problemen. Dat zeggen de betrokkenen zaterdag in NRC Handelsblad.

De krant sprak met Geert Wilders (PVV), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP). Zo was Rutte tijdens onderhandelingen over het Lenteakkoord drie dagen vrijwel onbereikbaar. Volgens Buma kwam hij pas na een halve week 'even luisteren' naar de afgesproken maatregelen. Pechtold en Slob hadden die dagen vergeefs contact met hem gezocht, zeggen ze.

De premier liet verder tijdens de drie onderhandelingsrondes waarbij hij dit jaar betrokken was steeds met groot gemak gevoelige VVD-standpunten vallen. Zo was hij in het Catshuis bereid veel verder te gaan met bezuinigen op woon-werkverkeer dan het CDA voor mogelijk hield.

Rutte liet het CDA daarnaast al na twee dagen na de val van het kabinet weten niet meer te willen samenwerken met de partij. Volgens Pechtold stuurde Rutte toen al aan op 'een nieuwe coalitie'. Rutte zou daarvoor, in de zomer van 2011, al tegen het CDA hebben gezegd dat hij na zijn eerste kabinet 'nooit meer' met de PVV wil samenwerken. Hij vond de houding van Wilders niet constructief.


'Rutte onbereikbaar tijdens onderhandelingen' (Foto: Novum)