'Logboeken tonen onschuld Poch aan'

Voormalig Transavia-piloot Julio Poch kan de zogenoemde dodenvluchten in Argentinië niet hebben uitgevoerd. Uit marinelogboeken blijkt dat hij toen nooit tijd kan hebben gehad om een licentie als copiloot te halen op de grote vliegtuigen die daarvoor werden gebruikt, is de conclusie van een onderzoek dat advocaat Geert-Jan Knoops heeft laten uitvoeren door een militaire piloot.

Poch heeft zelf al eerder gezegd dat de logboeken zijn onschuld aantonen. De organisatie Hijos, die een deel van de nabestaanden in het proces bijstaat, stelde toen dat de vluchten uiterst geheim waren en dat er daarom geen gegevens over bestaan.

Poch diende van 1976 tot 1980 onder de Videla-junta als piloot op een eenpersoonsjachtvliegtuig. Uit de logboeken, destijds volgens militaire voorschriften regelmatig gecontroleerd en ondertekend door zijn commandanten, zou blijken dat hij vrijwel dagelijks oefenmissies met dit vliegtuig vloog. Zijn langste vakantie duurde veertien dagen.

Om een licentie als copiloot op een groot vliegtuig te halen is volgens de verdediging een training van vier maanden nodig. Zo veel tijd zou Poch nooit hebben gehad.

Poch heeft volgens de logboeken nooit in vliegtuigen gevlogen die in staat zijn tot het afwerpen van parachutisten, laat staan tegenstanders van het regime zonder parachute.

Knoops wijst er verder op dat Argentinië vanwege een conflict met Chili grote behoefte had aan ervaren gevechtsvliegers. Daar was moeilijk aan te komen, terwijl transportvliegers er 'in overvloed' waren. Het zou daarom verspilling en daarmee onwaarschijnlijk zijn geweest om Poch als transportvlieger in te schakelen.

De rechtszaak tegen Poch gaat woensdag in Argentinië van start. Knoops ziet in het onderzoek aanleiding de rechtbank te vragen of Poch tijdens het proces in vrijheid wordt gesteld. De rechtbank heeft eerder aangegeven twee jaar voor de zaak nodig te hebben, maar justitie gaat uit van drie jaar.

Knoops reist woensdag niet af naar Argentinië. "Wij doen dit allemaal pro deo en het fonds dat voor Poch is opgezet heeft helaas geen geld voor een reis naar Argentinië. Een collega ter plekke neemt het daarom waar." Bij de inhoudelijke behandeling reist Knoops wel af.

Poch zit nu in Buenos Aires in de gevangenis omdat hij ervan wordt verdacht te hebben deelgenomen aan de dodenvluchten. Hierbij werden tijdens de militaire dictatuur, tussen 1976 en 1983, gedrogeerde politieke tegenstanders uit een vliegtuig in zee gegooid. Hij zit inmiddels een jaar of drie in voorarrest.

De bal kwam aan het rollen nadat hij zijn betrokkenheid tijdens een etentje in Bali in 2003 onder collega's zou hebben bekend. Poch heeft altijd ontkend. Het bewijs is volgens Knoops flinterdun en hij vindt het dan ook onterecht dat Poch al zo lang vast zit. Volgens hem komt dat mede door de politieke druk om iemand voor de doodsvluchten achter de tralies te krijgen.

Poch is een van de verdachten in een megaproces tegen 67 verdachten. De Nederlandse Vereniging voor Verkeersvliegers heeft eerder haar zorgen over de eerlijkheid van het proces geuit bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.


'Logboeken tonen onschuld Poch aan' (Foto: Novum)