Recordpoging hoogste parachutesprong geslaagd

De Oostenrijkse 'superparachutist' Felix Baumgartner is zojuist begonnen aan zijn opzienbarende recordpoging. Hij wil als eerste mens de geluidsbarrière doorbreken, door zich van enorme hoogte in vrije val richting aarde te storten.

Baumgartner is in een 230 meter hoge heliumballon met daaronder een ruimtecapsule op weg naar ruim 36 kilometer hoogte. Daar stapt de in een speciaal drukpak gehulde Baumgartner uit de capsule.

Baumgartner moest zijn recordpoging in New Mexico eerder enkele malen afbreken door de weersomstandigheden.


Rechtstreekse beelden van de recordpoging (streaming)

Update 18.25 uur:
Baumgartner heeft inmiddels een hoogte van ruim 17 kilometer bereikt. Dat betekent dat hij zich nu in de stratosfeer bevindt. Momenteel doet hij een aantal veiligheidstests onder instructie van Joe Kittinger, de huidige recordhouder.

Update 18.35 uur:
De capsule heeft de zogenoemde Armstrong-grens bereikt. Dat houdt in dat de luchtdruk vanaf nu zo laag is dat de lichaamsvloeistoffen van een persoon zonder bescherming spontaan zouden gaan koken. De ballon bevindt zich momenteel op 20 kilometer hoogte.

Update 18.55 uur:
De wind bleek sterker dan verwacht, waardoor de capsule verder oostwaards gekomen is dan oorspronkelijk gepland. Daarom is er inmiddels al enkele keren ballast gedumpt. Daardoor stijgt de capsule sneller. Inmiddels is de capsule zo hoog gekomen dat er van wind nauwelijks meer sprake is. Voor Baumgartner verandert de kleur van de lucht nu langzaam van blauw naar zwart. De ballon bereikt over enkele minuten een hoogte van 25 kilometer.

Update 19.15 uur:
Baumgartner is nu hoger dan Joe Kittinger was toen hij in 1960 het vorige record vestigde. Kittinger sprong vanaf 31.333 meter.

Update 19.30 uur:
Een probleem met de vizierverwarming dat bij de veiligheidschecks ontdekt werd, is nog niet opgelost. In de capsule is dat geen probleem, maar tijdens de sprong zelf zou dat ernstige consequenties kunnen hebben. Baumgartner is nu op ruim 34,5 kilometer hoogte. Wanneer hij een hoogte van 36 kilometer heeft bereikt, zal hij uit de capsule springen.

Zojuist heeft Baumgartner overigens het record van de hoogste bemande ballonvlucht ooit verbroken.

Update 19.45 uur:
Baumgartner is nu al op een hoogte van bijna 39 kilometer. Veel hoger zal de ballon niet kunnen komen. Dat is hoger dan de oorspronkelijk geplande springhoogte. Baumgartner maakt zich op dit moment klaar om te gaan springen. Nu worden nog de laatste checks gedaan. Daarnaast wordt de zuurstofvoorziening van Baumgartners pak ingeschakeld.

Update 20.07 uur:
Baumgartner heeft zojuist de deur van de capsule geopend en is vanaf een hoogte van 39.068 meter aan de hoogste vrije val ooit begonnen.

Update 20.16 uur:
Zojuist is Felix Baumgartner veilig geland. Meerdere nieuwe wereldrecords zijn gevestigd.

Update 22.40 uur:
Baumgartner heeft toch als eerste mens zonder mechanische hulpmiddelen de geluidsbarrière doorbroken. Tijdens zijn vrije val bereikte hij een snelheid van ruim 1300 kilometer per uur. Dat is mach 1,2. Ruim sneller dan de snelheid van het geluid.

Op dit moment geeft hij samen met enkele anderen die de records mede mogelijk hebben gemaakt een persconferentie.