Boek : Sophie Zijlstra - Margot

Eindelijk eens een oorlogsboek over de zus van Anne Frank. Zal Margot Frank de hoofdrol in deze oorlogsroman spelen? Hopend dat ik veel meer over Margot zou komen te weten, ben ik begonnen aan dit boek. Zou het de schrijfster lukken om Margot uit de schaduw van haar zusje te halen?

Het is september 1941, bijna het einde van het roeiseizoen. In de roeiboot telt Margot haar slagen, ze maakt een foutje en wordt even later bij de voorzitter geroepen. Het is de dag dat ze te horen krijgt dat ze niet meer naar de roeiclub mag komen. Tijdens de bezetting is Joden al veel verboden, nu komt daar de roeiclub ook nog bij. Margot gaat niet meer naar school, het meisjeslyceum heeft haar uitgeschreven. September is een vrije maand voor haar, in oktober begint het Joods Lyceum pas. Nu ook de roeiclub wegvalt, wil ze maar één ding, het roeiseizoen afsluiten zoals altijd, alsof er geen oorlog is. Tussen de beslommeringen van Margot door, de acceptatie van de oorlog en de gebeurtenissen in september lees je ook over de andere personages in het boek, het bestuur van de roeiclub.

Jammer genoeg wordt Margot maar tot een onderdeel van verhaal gemaakt. Een verhaal van slechts 165 pagina's lang. In deze 165 bladzijdes worden de overige personages behoorlijk uitgebreid uiteen gezet. Terwijl ik eigenlijk hoopte dat het verhaal over Margot zou gaan komen ook de roeiclub, het bestuur en hun beweegredenen om bij de roeiclub te gaan, én hun standpunten in de oorlog aan bod. Deze hoeveelheid informatie op zo weinig tekst doet het verhaal niet veel goed.

Gelukkig hebben we dan pas een deel van het boek gehad. In het nawoord, worden door de auteur har beweegredenen uitgelegd. Ook vertelt over de keuze die ze heeft gemaakt bij het schrijven van het fictieve verhaal.

Na het nawoord komt Margot aan bod in de biografie. In de biografie wordt de levensloop van Margot beschreven. Dit is een niet erg samenhangend verhaal: het gaat behoorlijk van de hak op de tak. Maar het is mooi om eindelijk eens meer te lezen over Margot zelf, waar ik na het lezen van de titel van het boek eigenlijk in geïnteresseerd was.