FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 januari 2012

Ahmadinejad bezoekt bondgenoten Latijns-Amerika

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is zondag aan een reis door Latijns-Amerika begonnen. Hij bezoekt vier landen waarmee hij de economische banden wil aantrekken. De Iraanse regering staat vrijwel geïsoleerd vanwege de patstelling over het Iraanse kernprogramma en nieuwe sancties van het Westen tegen de Iraanse Centrale Bank en de olieindustrie.

Nauwere economische betrekkingen met Latijns-Amerika zouden Iran wat lucht kunnen geven en de verwerping van het Amerikaanse buitenlandbeleid door de Venezolaanse president Hugo Chavez en zijn bondgenoten is koren op de molen van Ahmadinejad. "Iran heeft alle vrienden nodig die het kan krijgen en hoe verder weg het land ze zoekt hoe makkelijker het lijkt om ze te vinden", zei Dan Plesch, directeur van het Centrum voor Internationale studies en Diplomatie aan de Universiteit van Londen. Beide landen zoeken steun bij elkaar tegenover wat zij als Amerikaanse agressie ervaren, aldus Plesch.

Het is het vijfde bezoek van Ahmadinejad aan Venezuela. Dinsdag zal hij in Nicaragua aanwezig zijn bij de inauguratie van de herkozen president Daniel Ortega. Ook zal hij een bezoek brengen aan Cuba en Ecuador. Ahmadinejad is in al deze landen al eerder geweest en de bezoeken lijken bedoeld om de betrekkingen te verbeteren met de leiders die zich sterk zouden kunnen maken voor Iran.

Het moment van de reis, nu Iran heeft gedreigd met de afsluiting van de olietoevoer naar het Westen, maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat Iran in eigen land aantoont dat het nog bondgenoten heeft, zei Suzanne Maloney van de Brookings Institution in Washington. Buiten Latijns-Amerika heeft Iran weinig betrouwbare bondgenoten.

Iran heeft investeringen gedaan in verscheidene Latijns-Amerikaanse landen, waaronder in de mijnbouw en sociale woningbouw in Venezuela. Ook in Ecuador, Cuba, Nicaragua en Bolivia investeerde Iran. De betrekkingen met Brazilië zijn bekoeld sinds presidente Dilma Rousseff de macht overnam van oud-president Luiz Inacio Lula da Silva.


Ahmadinejad bezoekt bondgenoten Latijns-Amerika (Foto: Novum)

VS: Iran wil nog geen kernwapens maken

Iran legt de basis om ooit kernwapens te vervaardigen, maar is nog niet met de productie van kernwapens begonnen. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta zondag gezegd.

Panetta drong erop aan de diplomatieke en economische druk op Iran niet te versoepelen. Zo moet Teheran ervan worden weerhouden ooit aan kernwapens te beginnen. Ook herhaalde de minister van defensie dat een aanval van Israël op Iraanse kerninstallaties averechts kan werken en een vergeldingsaanval op Amerikaanse doelen in de regio uitlokken.

Panetta's overtuiging dat Iran nog niet aan een nucleair wapen werkt wijst erop dat de Amerikaanse regering zich vooralsnog niets aantrekt van de steeds ongeduldiger voorstanders van militaire actie tegen Iran.


VS: Iran wil nog geen kernwapens maken (Foto: Novum)

Republikeinse rivalen richten zich tegen Romney

De rivalen van Mitt Romney hebben de koploper in de voorverkiezingen van de Amerikaanse Republikeinse Partij zondag stevig op de korrel genomen. Tijdens het laatste debat voor de voorverkiezing in de staat New Hampshire van dinsdag noemden zij Romney onder meer een 'carrièrepoliticus'.

Die beschuldiging mist volgens Romney grond. ''Ik zit niet in de politiek om carrière te maken. Mijn leven draait om mijn gezin, mijn geloof, en mijn land.'' Newt Gingrich, die het in de strijd om de Republikeinse presidentskandidatuur tegen Romney opneemt, deed die woorden af als 'schijnheilige onzin'. De voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden vroeg Romney zich 'gewoon eens te verplaatsen in het Amerikaanse volk'.

De tegenstanders van Romney, die dinsdag de voorverkiezing in Iowa won, namen tijdens het debat van zondag vooral de koploper onder vuur. Tijdens eerdere debatten leken Romney's rivalen vooral druk met hun onderlinge concurrentiestrijd. Ze wilden zich allemaal opwerpen als de voornaamste uitdager van de favoriet.

Romney lijkt vrijwel zeker van de winst in New Hampshire. Hij heeft er een buitenhuis en was vier jaar gouverneur van buurstaat Massachusetts. Zijn behoudender tegenstanders hopen meer kans te maken in de voorverkiezingen in de conservatieve zuidelijke staten.


Republikeinse rivalen richten zich tegen Romney (Foto: Novum)

Regering Irak verzoekt uitlevering vicepresident

De Iraakse regering heeft het Koerdische bestuur van Noord-Irak officieel verzocht om de uitlevering van vicepresident Tariq al-Hashemi. Al-Hashemi, het politiek boegbeeld van de Iraakse soennieten, week uit naar het noorden omdat de sjiitische regering van premier Nouri al-Maliki hem vervolgt voor een reeks liquidaties.

De Koerdische autoriteiten lieten zondag weten het uitleveringsverzoek te hebben ontvangen. Woordvoerder Dadyar Hameed wilde niet zeggen of zij aan het verzoek gehoor geven.

Volgens de regering in Bagdad gaf de vicepresident leiding aan een doodseskader dat het enige jaren geleden gemunt had op prominente politici. Al-Hashemi ontkent schuld.


Regering Irak verzoekt uitlevering vicepresident (Foto: Novum)

Liga wil meer waarnemers en einde geweld Syrië

De Arabische Liga eist dat Syrië meer waarnemers toelaat en een onmiddellijk einde maakt aan het bloedvergieten. Dat heeft de verantwoordelijke commissie van de Liga zondag gezegd, nadat het hoofd van de waarnemersmissie hen verslag had uitgebracht.

De commissieleden zijn volgens de Qatarese minister van buitenlandse zaken Sheik Hamad Bin Jassem Bin Jabr Al Thani, die de commissie voorzit, niet overeengekomen deskundigen van de Verenigde Naties te verzoeken om zich bij de waarnemers van de Liga aan te sluiten. Wel zullen VN-experts de waarnemers instrueren voor ze naar Syrië afreizen.

De commissie riep ook 'andere strijdende partijen' op het geweld te staken. Dat lijkt een appèl op naar de oppositie overgelopen militairen. Slechts als alle partijen de wapens neerleggen kan de waarnemersmissie slagen, aldus voorzitter Al Thani. De 165 waarnemers moeten voorts minder afhankelijk worden van het bewind van de Syrische president Bashar Assad.

De afgevaardigden van de Liga zien in Syrië toe op de naleving van het vredesplan dat Syrië in december aanvaardde. Maar volgens activisten misleidt het bewind-Assad de waarnemers. De in Caïro gevestigde Syrische activist Thaer Al-Nashef drong zondag aan op de opheffing van de missie. ''Terwijl de waarnemers geen stap verder geraken vermoordt het Syrische regime de revolutie. De Arabische Liga moet een einde maken aan deze toneeluitvoering.''


Liga wil meer waarnemers en einde geweld Syrië (Foto: Novum)

Cruijff: "Messi is onvergelijkbaar"

Lionel Messi kan maandag voor de derde keer op rij de Gouden Bal winnen, hij zou hiermee wederom verkozen worden tot beste voetballer ter wereld. Johan Cruijff verwacht dat deze onderscheiding vaker naar de Argentijn zal gaan.

"Messi is onvergelijkbaar, hij is een speler van een ander niveau. Waarschijnlijk gaat hij vijf, zes of zeven keer de Gouden Bal winnen. Messi wordt de speler met de meeste Gouden Ballen", vertelde de beroemde Nummer 14 aan de Spaanse krant Olé.

Cruijff zelf is niet onbekend met deze prijs, want in 1971, 1973 en 1974 werd hij bekroond tot beste voetballer ter wereld.

Ferguson: "Dit resultaat stelt me niet echt tevreden"

Manchester United nam vandaag revanche op aartsrivaal Manchester City en is hierdoor een ronde verder in de strijd om de FA Cup. Ondanks de 2-3 winst was manager Alex Ferguson niet tevreden over het spel.

"Dit resultaat stelt me niet echt tevreden. We hadden een ruime voorsprong, maar vooral in de tweede helft waren we slordig. Als we het op deze manier blijven doen, dan gaan we een keer de mist in", vertelde Ferguson aan Engelse media.

United bracht zichzelf, met een man meer, in de eerste helft op een 0-3 voorsprong. In het tweede bedrijf lag het tempo van The Red Devils een stuk lager, waardoor de thuisploeg terug kon komen op 2-3.

Ook voor de vierde ronde staat er een zware wedstrijd op het programma voor The Mancunians, want dan moet het op bezoek bij Liverpool.

Venezuela wil geschilcommissie Wereldbank negeren

Venezuela moet zich losmaken van de geschillencommissie van de Wereldbank en haar besluiten in het vervolg naast zich neerleggen. Dat heeft de Venezolaanse president Hugo Chavez zondag gezegd.

Het Internationale Centrum voor de Schikking van Investeringsdisputen (ICSID) heeft klachten van zeker twaalf ondernemingen tegen Venezuela in behandeling. Onder meer Exxon Mobile heeft het ICSID gevraagd zich over een geschil met de regering in Caracas te buigen.

Het ICSID wil het oplossen van geschillen tussen ontwikkelingslanden en buitenlandse investeerders bevorderen. Deze geschillenbeslechting moet het vertrouwen van investeerders in risicovolle ontwikkelingslanden vergroten.

Marko: "Buemi en Alguersuari geen winnaars"

Helmut Marko heeft aangegeven waarom Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari zijn vervangen bij Scuderia Toro Rosso. De Red Bull-adviseur vindt dat ze in de Formule 1 thuishoren, maar dat ze geen winnaarstype zijn.

"Toro Rosso is gecreëerd om jonge coureurs een kans te geven. Alguersuari en Buemi hebben drie jaar de kans gehad en in deze tijd hebben we goed hun ontwikkeling kunnen evalueren. We hebben geen mogelijkheden tot groei gezien. Beide coureurs zijn zeker waardige Grand Prix-coureurs, maar dat is voor ons niet genoeg: wij willen winnaars," zei Marko tegen La Gazetta dello Sport.

Red Bull heeft er nu voor gekozen om met Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne aan de start van het seizoen 2012 te gaan verschijnen. Buemi is de derde coureur van de Red Bull-teams.

Regering Jemen verleent president Saleh immuniteit

De regering van Jemen heeft zondag een wet goedgekeurd die president Ali Abdullah Saleh en al zijn medewerkers vrijwaart tegen rechtsvervolging voor misdaden die tijdens zijn bewind zijn begaan.

De wet bepaalt dat op de gerechtelijke immuniteit voor Saleh en consorten in Jemen kracht van wet heeft, en dat die niet kan worden ingetrokken of gewijzigd. De regering trotseert met het besluit de woede van de duizenden betogers die al maanden Saleh's berechting eisen. Zij achten de president schuldig aan de moord op honderden demonstranten tijdens de opstand tegen diens regime.

Saleh heeft beloofd de macht over te dragen, maar treuzelt. Zijn bewind lijkt echter af te brokkelen. Zondag ontsloeg het bestuur van de opstandige regio Taiz de plaatselijke veiligheidschef Abdullah Qairan, een prominente paladijn van Saleh. Betogers eisen al maanden Qairans vertrek, omdat hij gewelddadig optrad tegen de oppositie.

Chelsea klopt Portsmouth in FA Cup

Chelsea heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van de FA Cup. De nummer vier van de Premier League was thuis met 4-0 te sterk voor Portsmouth, dat in Engeland uitkomt op het tweede niveau. Twee jaar geleden stonden beide ploegen tegenover elkaar in de bekerfinale. Toen won Chelsea door een doelpunt van Didier Drogba met 1-0.

Chelsea had het op Stamford Bridge lastiger dan de eindstand deed vermoeden. Juan Mata zette de thuisploeg drie minuten na rust op voorsprong, waarna pas in de slotfase de definitieve kloof werd geslagen. Ramires was tussen de 85e en 87e minuut twee keer trefzeker, Frank Lampard maakte er in blessuretijd 4-0 van.

Russische peuter door riool verzwolgen

Een Russische peuter is zondag in het stadsriool verdronken. Het kind verdween in de diepte toen de stoeptegels plotseling verzakten.

De anderhalf jaar oude peuter werd in de stad Briansk in een wandelwagen voortgeduwd door zijn moeder toen de grond onder hun voeten verdween. Een afgebroken rioolpijp had de aarde onder het trottoir weggeslagen.

De 26-jarige moeder kon worden gered, maar haar kind werd door het kolkende rioolwater meegevoerd naar een reservoir. Het is naar alle waarschijnlijkheid omgekomen.

Onderzoekers hebben de oorzaak van het incident nog niet vastgesteld, maar vermoeden dat een constructiefout de boosdoener is. Ongevallen als deze komen in Rusland vaker voor.

Mouris/Marvulli herovert leiding in zesdaagse Rotterdam

Jens Mouris en Franco Marvulli hebben bij de zesdaagse van Rotterdam de leiding heroverd. De Nederlander en de Zwitser gaan met 221 punten aan de leiding.

Ze hebben een voorsprong van 19 punten op het Nederlandse duo Peter Schep/Wim Stroetinga. Danny Stam, voor het laatst actief in Rotterdam, staat samen zijn neef Yoeri Havik op de derde plaats. Zij hebben tot nu toe 147 punten verzameld.

Nick Stöpler, die zaterdag ernstig ten val kwam, keerde vandaag niet meer terug. Hij bleek een zware knieblessure te hebben opgelopen. Zijn partner Alex Rasmussen vervolgt de zesdaagse aan de zijde van Jos Pronk.

VS zetten Venezolaanse consul uit

De Amerikaanse regering zet de Venezolaanse consul-generaal in Miami het land uit. De diplomate werd in december in een tv-documentaire beticht van het beramen van een cyberaanval op Amerikaanse overheidscomputers.

Livia Acosta Noguera zou volgens de documentairemakers inlichtingen hebben vergaard over de besturingscomputers van Amerikaanse kerncentrales. Ze diende destijds nog op de Venezolaanse ambassade in Mexico. De FBI stelde na de uitzending een onderzoek in.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington wilde niet zeggen waarom Acosta Noguera tot persona non grata is verklaard. Ze heeft tot dinsdag respijt gekregen om het land te verlaten.

Queens Park Rangers ontslaat manager Warnock

Queens Park Rangers heeft vandaag manager Neil Warnock ontslagen. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor tegenvallende resultaten van de Engelse club in de Premier League.

Onder leiding van Warnock slaagde QPR er de laatste acht competitiewedstrijden niet in te winnen. Voor de FA Cup ontsnapte het gisteren aan een blamerende nederlaag tegen Milton Keynes Dons , dat uitkomt in de Engelse derde divisie. Het werd in dat duel 1-1.

Warnock werkte sinds maart 2010 bij de club slaagde er vorig seizoen in kampioen te worden in de Championship. Hij bracht zo QPR voor het eerst in 15 jaar terug naar de Premier League.

'Overplaatsing Joran is fabeltje'

Berichten dat de dienst voor het gevangeniswezen in Peru INPE plannen heeft om Joran van der Sloot over te plaatsen naar de beruchte Challapalca-gevangenis zijn uit de lucht gegrepen. Dat zegt de advocaat van Van der Sloot, José Jiménez Navarro. Volgens hem is er nog nooit sprake van geweest dat zijn cliënt naar het 'Siberië van Peru' zou worden gestuurd, zoals de gevangenis in het Andesgebergte ook wordt genoemd.

Van der Sloot zit nu vast in de Miguel Castro Castro-gevangenis in de Peruaanse hoofdstad Lima. Vrijdag werd hij vroeg in de ochtend korte tijd naar de nabijgelegen Lurigancho-gevangenis overgebracht om de eerste dag van zijn proces bij te wonen in een belendende rechtszaal. Een bron bij de rechtbank laat weten dat het ongebruikelijk is in vergelijkbare zaken om gevangenen over te plaatsen na een veroordeling.

De Challapalca-gevangenis, gelegen in het district Tacna, in het zuiden van Peru, werd in 1996 geopend om met name leden van de terroristische groepen als het Lichtend Pad op te sluiten. De mensenrechtensituatie in deze gevangenissen is omstreden. Dit geldt ook, maar in mindere mate, voor de Miguel Castro Castro-gevangenis.


'Overplaatsing Joran is fabeltje' (Foto: Novum)

Vaarverbod in het noorden opgeheven

Het vaarverbod dat gold in Groningen en Friesland wordt opgeheven. Maandag vanaf 06.00 uur mag er weer worden gevaren door de provinciale vaarwegen. Dat laten de twee provincies zondag aan het einde van de middag weten.

In het Friese Prinses Margrietkanaal geldt tussen Terherne en Stroobos vanwege de slechte toestand van de kaden een zogeheten oploopverbod. Dit betekent dat schepen afstand van elkaar moeten bewaren en elkaar niet mogen inhalen. Ook geldt een maximum vaarsnelheid van 7 kilometer per uur.

In Friesland is zondag om 17.00 uur weer begonnen met het bemalen van de polders. Het waterpeil zakt langzaam en daarom kan het polderwater via de meren en kanalen worden afgevoerd. Vervolgens kan het water vanuit de Friese boezem worden geloosd in de Waddenzee.

FOK!filmtip van de dag: Cloudy with a Chance of Meatballs

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Cloudy with a Chance of Meatballs.

Cloudy with a Chance of Meatballs

Het is goed vertoeven in het stadje Chewandswallow. Als het regent valt er soep uit de lucht. Soms regent het vruchtensap. In de winter valt er aardappelpuree en als het stormt waaien de gehaktballen je zo in de mond. Maar wat, als het weer opeens vreemd gaat doen?

Een prachtige animatiefilm uir 2009 van regisseurs Phil Lord en Chris Miller. Cloudy with a Chance of Meatballs is om 20.00 uur te zien op RTL4.

Burgemeester Gilze en Rijen stapt op

De burgemeester van de Brabantse gemeente Gilze en Rijen Marja Heerkens (PvdA) legt haar functie neer. Het burgemeesterschap is 'mentaal te belastend' voor haar, heeft ze commissaris van de koningin Wim van de Donk laten weten.

De 53-jarige Heerkens werd op 27 september 2011 geïnstalleerd als burgemeester. Daarvoor was ze zestien jaar actief in de lokale politiek in Breda, onder meer als wethouder en als fractievoorzitter namens de PvdA.

In overleg met haar arts heeft Heerkens vastgesteld dat het ambt van burgemeester nu te belastend voor haar is. Ze benadrukt dat de gemeente geen enkele blaam treft.

Van de Donk betreurt, maar begrijpt de beslissing van Heerkens. "Los van het feit dat het een persoonlijk drama voor haar is, getuigt het van kracht dat ze ter wille van haar persoonlijke welzijn en het functioneren van de gemeente deze beslissing heeft durven nemen."

[EK] Kramer: "Niet gedacht dat ik zo goed was"

Sven Kramer pakte vandaag in Budapest zijn vijfde Europese titel. Voor Kramer is het zijn eerste titel sinds hij na anderhalf jaar blessureleed terugkeerde op het ijs. Voor de Fries is het daarom ook een speciale titel.

"Helemaal na zo'n kloteperiode", vertelde Kramer tegen de NOS. "Ik had niet gedacht dat ik zo goed was. Ik bleef tijdens mijn race gewoon doorrammen. Vooral na mijn race op de 500 meter had ik dit niet verwacht, maar ik heb toch weten goed te maken."

Ondanks de titel vind Kramer dat zijn niveau nog wel omhoog moet. "Ik voel me niet beter dan ooit. Ik wil deze lijn gewoon doortrekken en richting Sochi werken."

Toestand veldrijder Wellens stabiel

De toestand van veldrijder Bart Wellens is verbeterd. De Belg verkeerde enige tijd in levensgevaar nadat hij gisteren werd opgenomen in het ziekenhuis na hoge koorts en hartproblemen.

"Zijn toestand is sterk verbeterd en stabiel", zo meldde het ziekenhuis waarin Wellens legt. "Hij ligt nog op de intensive care, maar zijn toestand is niet meer kritiek." Het is nog onbekend of Wellens zijn carrière kan vervolgen.

Turkse ambassadeur terug in Frankrijk

De uit Frankrijk teruggeroepen Turkse ambassadeur is zaterdag in Parijs teruggekeerd. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bekendgemaakt. Tahsin Burcuoglu moet voorkomen dat de Franse senaat de wet aanvaardt die ontkenning van de Armeense genocide strafbaar stelt.

Die wet, die op 22 december door het Franse lagerhuis is aangenomen, deed de betrekkingen tussen de beide NAVO-leden ernstig bekoelen. De regering in Ankara riep op 23 december haar ambassadeur Burcuoglu terug.

Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken was nooit de opzet dat de ambassadeur Frankrijk voorgoed de rug toekeerde. ''Hij heeft het overleg in Ankara afgerond en is op zijn post terug om zijn werk voort te zetten en de wet te blokkeren'', zei woordvoerder Selcuk Unal.

Frankrijk besloot in 2001 de moord in 1915 op zo'n anderhalf miljoen Armeniërs te erkennen als genocide. Tot dusver was het ontkennen hiervan echter niet strafbaar. Onder de nieuwe wet kan het ontkennen van de volkenmoord worden bestraft met maximaal een jaar cel en een boete van 45.000 euro.

Turkije is fel tegen de term genocide voor de moord op de Armeniërs en vindt dat de kwestie moet worden overgelaten aan historici.

KLM-vlucht dumpt brandstof en keert om

Een vliegtuig van KLM is zondagmiddag kort na het opstijgen teruggekeerd naar Schiphol. Dit gebeurde als gevolg van een technisch probleem, zo meldt een woordvoerder van KLM. Het passagierstoestel is veilig geland op de luchthaven. Op Twitter wordt gemeld dat er rook in de cockpit was ontstaan, KLM kan dit niet bevestigen.

Het ging om een vliegtuig dat iets na 14.30 uur vertrokken was naar Montreal. Boven de Noordzee maakte het toestel met vluchtnummer KL 671 rechtsomkeert nadat er rookontwikkeling in de cockpit ontstond. Tonnen kerosine werden boven zee gedumpt, anders zou het toestel te zwaar zijn om te landen.

Rond 17.00 uur landde het vliegtuig, van het type McDonnell Douglas MD-11 op Schiphol. De 285 passagiers hebben in alle rust het toestel verlaten, laat de woordvoerder weten. Zij worden zo snel mogelijk op een vervangende vlucht naar Canada gezet.


KLM-toestel keert terug naar Schiphol (Foto: Novum)

Jan Smit staat open voor The Voice of Holland

Jan Smit wil wel coach worden in The Voice of Holland. Dat zegt de 26-jarige zanger zondag in Life 4 You.

"Ik weet van Nick en Simon dat het ontzettend leuk is", zegt de Volendammer. "Als ik gevraagd word, ga ik er zeker over nadenken."

Er is nog plaats voor een coach in het derde seizoen van de talentenjacht. Vorige maand werd bekend dat in de volgende reeks Angela Groothuizen wordt vervangen door een nieuwe coach. Voor wie Angela wordt ingewisseld is nog niet bekend. Momenteel is Marco Borsato te zien als coach, hij kwam in de plaats van Jeroen van der Boom.

[Serie A] Milan en Juventus boeken uitzeges

AC Milan en Juventus hebben zondag geen steek laten vallen in de Serie A. Milan won met Mark van Bommel en Urby Emanuelson in de basis in Bergamo met 2-0 bij Atalanta. Zlatan Ibrahimovic opende in de 22e minuut de score uit een strafschop. Kevin-Prince Boateng besliste het duel acht minuten voor tijd.

Juventus was nipt met 1-0 te sterk voor Lecce door een doelpunt van Alessandro Matri in de 27e minuut. De formatie uit Turijn staat op basis van een minder doelsaldo tweede, achter Milan. Beide ploegen hebben 37 punten.

Udinese behoudt de aansluiting met de top door een 4-1 zege op Cesena. Antonio di Natale (2), Kwadwo Asamoah en Dusan Basta scoorden voor de thuisploeg. Udinese staat derde met 35 punten. Maarten Stekelenburg hield zijn doel schoon tijdens de 2-0 zege van AS Roma op Chievo. Francesco Totti maakte beide treffers.


Milan en Juventus boeken uitzeges (Foto: Novum)

'Reclame leuker dan Hans Teeuwen'

De nieuwe cabaretshow 'Spiksplinter' van Hans Teeuwen is zaterdagavond niet erg positief ontvangen. De cabaretier werd weliswaar een trending topic op Twitter; maar de reacties waren veelal negatief, zo meldt het AD.

"Zelfs deze reclame is leuker als die grapjes van Hans Teeuwen", twittert marrychristmasx. "Hans Teeuwen is leuk, maar niet knallend. Oud jasje in nieuwe sketches. Tot nu toe niet vernieuwend. #tehogeverwachtingen?", zegt AndyvanderStouw teleurgesteld.

De kritiek was vooral dat Teeuwen nog steeds hetzelfde doet als vijftien jaar geleden. Ook werden zijn vele typetjes lang niet door iedereen gewaardeerd.

Tv-kijkend Nederland stemde zaterdagavond ook niet massaal af op Teeuwen. Zijn RTL 4-uitzending trok 983.000 kijkers, en werd daarmee verpulverd door de Nederland 1-cabaretshow 'Na de pauze' van Herman Finkers die maar liefst 2,1 miljoen geïnteresseerden wist te halen.


'Reclame leuker dan Hans Teeuwen' (Foto: FOK!)

Gratis muziek van het Beko label

Via Chevalier Avant Garde van een paar posts terug kwam ik uit op deze site van het Beko label. Naast Chevalier Avant Garde geeft Beko via de site ook de muziek uit van vele andere artiesten. Het label is in Frankrijk gevestigd en heeft dus veel Franse artiesten. Sommige artiesten zingen in het Frans, andere weer in het Engels.

Wat ik tot nu toe heb gehoord is shoegaze, ambient, synthpop en alternative rock. Misschien de moeite waard om eens te checken dus. Klik op het logo om naar de site gaan!

Deense marine bevrijdt Iraanse zeelui

De marine van Denemarken heeft 14 gijzelaars bevrijd uit handen van waarschijnlijk Somalische piraten. De gegijzelde zeelui waren afkomstig uit Iran en Pakistan, aldus de marine zondag.

Het Deense schip Absalon onderschepte het piratenschip zaterdag. Aan boord waren ook 25 vermoedelijke zeerovers en kleinere bootjes die piraten vaak gebruiken om schepen te enteren.

De Amerikaanse marine wiste enkele dagen geleden ook al 13 Iraanse zeelieden te bevrijden uit handen van Somalische piraten. Iran gaf zijn grote vijand Amerika daarvoor een bedankje.

'Koningin toont met hoofddoek respect'

Koningin Beatrix heeft uit respect voor de gewoonte, traditie en conventies van de islam een hoofddoek over haar hoed gedaan bij het bezoek zondagmorgen aan de Sjeik Zayed moskee in Abu Dhabi. "Geen hoofddoek dragen bij het bezoek aan een godshuis was geen optie. Dan had de uitnodiging voor het bezoek aan de voor de Verenigde Arabische Emiraten belangrijke moskee niet aangenomen moeten worden."

Dat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zondag gezegd in reactie op vragen die de PVV heeft gesteld over de verhullende kleding van koningin en prinses Máxima. Rosenthal wees erop dat de koningin ook haar kleding aanpast bij bezoeken aan een synagoge of een kathedraal.

'Koningin toont met hoofddoek respect'
'Koningin toont met hoofddoek respect' (Foto: ANP)

Filmcritici vinden Melancholia beste film van 2011

Melancholia is zaterdag door The National Society of Film Critics uitgeroepen tot beste film van 2011. Kirsten Dunst, die onder andere in het sciencefictiondrama van regisseur Lars von Trier speelt, werd verkozen tot beste actrice.

Brad Pitt werd voor zijn rollen in Moneyball en The Tree of Life uitgeroepen tot beste acteur. Albert Brooks en Jessica Chastain werden gelauwerd om hun bijrollen in Drive en The Tree of Life.

De critici kozen Terrence Malick voor The Tree of Life als beste regisseur. Cave of Forgotten Dreams is uitgeroepen tot beste film in de categorie non-fictie.

The National Society of Film Critics bestaat uit 58 invloedrijke filmrecensenten uit de Verenigde Staten. Zij maken jaarlijks bekend welke film en acteurs volgens hen de beste zijn. Vorig jaar kozen de filmcritici The Social Network als beste film.

Moordenaar Kerwin Duinmeijer pleegt zelfmoord

De man die in 1983 Kerwin Duinmeijer vermoordde is overleden. Hij zou afgelopen week zelfmoord hebben gepleegd, zo meldt de Amsterdamse omroep AT5 op basis van verschillende bronnen. De moord op Duinmeijer wordt beschouwd als de eerste racistische moord in Nederland en leidde destijds tot grote ophef.

De 15-jarige Antilliaan Duinmeijer werd in 1983 in Amsterdam vermoord door een toen 16-jarige skinhead. De moord zou zijn gepleegd uit racistische overwegingen, al is dit door de rechter nooit als bewezen verklaard. Jaarlijks wordt de moord op Duinmeijer nog herdacht.

Naar aanleiding van de moord bracht Frank Boeijen onderstaand nummer uit.

[Upd] Treinramp Harmelen herdacht

Bij Harmelen is zondag de treinramp herdacht die precies vijftig jaar geleden aan 93 mensen het leven kostte. Pieter van Vollenhoven onthulde een monument ter nagedachtenis. Bijna vijfhonderd nabestaanden en belangstellenden kwamen op de herdenking af, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Het monument, gemaakt door Taeke de Jong, bestaat uit een ton vol bloemen en staat op een helling aan de Leidsestraatweg naast het treinviaduct. Volgens de woordvoerder was het een emotionele herdenking. Nabestaanden hadden volgens de woordvoerder een sterke behoefte om een plek te hebben waar ze stil kunnen staan bij de ramp. Na vijftig jaar is in die behoefte voorzien.

Bij het treinongeval in Harmelen vielen 93 doden. De ramp is daarmee het treinongeluk met het hoogste aantal slachtoffers in de Nederlandse geschiedenis.

Update: 17.25 uur
Op Nederland 2 zal vanavond een documentaire worden uitgezonden over deze treinramp. De uitzending start om 18.55 uur en zal duren tot 19.35 uur.

[Upd] [EK] Kramer pakt vijfde titel ondanks protest Noren

Sven Kramer is voor de vijfde keer Europees kampioen allroundschaatsen geworden. Op de afsluitende tien kilometer maakte hij zijn achterstand op landgenoot Jan Blokhuijsen ruimschoots goed. Kramer was met 13.45,07 ook nog de snelste op de slotafstand.

Kramer had eerder op de dag indruk gemaakt op de 1.500 meter en hij leek ook de tien kilometer op ‘zijn gemak' te rijden. Ongeveer halverwege de race ging hij langzamerhand wegrijden bij Blokhuijsen en op de finish bleek het verschil ruim zeven seconden te zijn.

In de strijd om de derde plaats bleek Harvard Bøkko de sterkste. Hij versloeg in een onderling duel Haralds Silovs (14.02,83 om 14.23,38) en zag dat Koen Verweij met zijn 14.05,98 niet snel genoeg was om een bedreiging te vormen.

Update 17.17 uur

De titel en tweede plaats van Sven Kramer en Jan Blokhuijsen zijn onzeker geworden. De Noren hebben tegen beide schaatsers een protest ingediend, zo meldde de NOS. Sven Kramer zou gefinisht zijn met een zogenaamde kickfinish, terwijl dit sinds vorig jaar niet meer mag. Het protest tegen Blokhuijsen loopt omdat hij tijdens de tien kilometer bij het ingaan van een bocht een blokje heeft aangetikt. Mocht een protest gehonoreerd worden dan wordt de schaatser gediskwalificeerd.

Update 17.22 uur

De ISU heeft de protesten van de Noren verworpen. Hierdoor behouden Sven Kramer en Jan Blokhuijsen hun plaatsen.

Uitslag 10.000 meter

# Schaatster Nat Tijd
1 Sven Kramer NED 13.45,07
2 Jan Blokhuijsen NED +7,41
3 Havard Bøkko Nor +17,76
4 Alexis Contin Fra +20,77
5 Koen Verweij NED +20,91
6 Ted-Jan Bloemen NED +23,76
7 Bart Swings Bel +34,07
8 Sverre Lund Pedersen Nor +36,54


Eindklassement 

# Schaatster Nat Punten
1 Sven Kramer NED 156.197
2 Jan Blokhuijsen NED 156.513
3 Havard Bøkko Nor 158.234
4 Koen Verweij NED 158.644
5 Alexis Contin Fra 159.093
6 Haralds Silovs Let 159.261
7 Sverre Lund Pedersen Nor 159.874
8 Dennis Joeskov Rus 160.221
9 Ted-Jan Bloemen NED 160.634

FOK!tracker op je eigen site

De externe trackers die we aanboden aan gebruikers en sites waarmee de FOK! headlines op je eigen site, blog, intranet of waar dan ook geplaatst kon worden, zijn een tijdje weggeweest.

Wegens updates aan de structuur van de site werkten de oude versies, die al sinds 2000 hun werk deden, niet meer, en dus werd het tijd die te vervangen.

Middens de trackerbuilder kun je nu een tracker samenstellen die je rechtsteeks in je site kunt plakken met één regeltje code. Je kunt hierbij een aantal dingen zelf instellen, maar je kunt ook met je eigen stylesheets aan de gang.

Trackers zijn er voorlopig voor de FOK!frontpage, FOK!sport, FOK!games en FOK!film.

Je vindt de vernieuwde FOK!trackers hier.

Cameron: Transactietaks schaadt Europa

De Britse premier David Cameron heeft zondag gezegd dat hij een veto zal uitspreken tegen de invoering van een belasting op financiële transacties in de Europese Unie. Volgens Cameron zal een transactietaks banen kosten en de welvaart in gevaar brengen. Dat zei Cameron in een interview met de BBC.

De uitlatingen van Cameron volgen op de bekendmaking van de Franse president Nicolas Sarkozy op vrijdag dat Frankrijk nog dit jaar eenzijdig een transactietaks zal invoeren. "Als de Fransen een belasting willen invoeren, dan moeten ze dat in hun eigen land kunnen doen. Maar ik vind het idee van een nieuwe Europese belasting die je elders niet invoert, onverstandig en zal dit dus blokkeren", aldus Cameron.

Cameron vreest dat een transactietaks in de EU ertoe zal leiden dat financiële instellingen naar landen buiten de EU vertrekken. "Dat zou banen en belastinginkomsten kosten en slecht zijn voor heel Europa. We zullen dan een heleboel instellingen en activiteiten naar andere plekken zien vertrekken."

De Britse premier is bang dat een transactietaks de positie van Londen als belangrijk financieel centrum zal ondermijnen en dat Britse financiële instellingen zwaar worden benadeeld door de belasting. Cameron sprak in december zijn veto uit tegen een nieuw fiscaal verdrag in de EU.

VS: Reactie op sluiting zeestraat door Iran

De Verenigde Staten zullen reageren als Iran probeert de voor de oliedoorvoer belangrijke Straat van Hormuz af te sluiten. De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta noemde een blokkade een 'rode lijn', waar Iran niet overheen mag gaan.

"We hebben het zeer duidelijk gemaakt dat de VS een blokkade van de Straat van Hormuz niet zullen tolereren"
, aldus Panetta tegen nieuwszender CBS.

Iran dreigde eind december de zeestraat af te sluiten als westerse landen met sancties komen die de olie-export van Iran treffen. Na dat dreigement oefende de marine van Iran in de Perzische Golf op een sluiting van de zeestraat.

VS: reactie op sluiting zeestraat door Iran
VS: Reactie op sluiting zeestraat door Iran (Foto: ANP)

Morgan voelt zich thuis

Orka Morgan lijkt het iets meer dan een maand na haar vertrek vanuit Harderwijk naar haar zin te hebben in het Loro Parque op Tenerife. Ze wordt daar flink beziggehouden door trainers van het zeezoogdierenpark en heeft een zwembad tot haar beschikking dat 50 keer groter is dan het bad waarin ze in het Dolfinarium verbleef.

De ongeveer 3 jaar oude orka werd in juni 2010 verzwakt en vermagerd opgevist uit de Waddenzee. Eenmaal in Harderwijk kwam ze snel op krachten, maar een terugkeer naar zee zat er niet meer in volgens tal van deskundigen en dierenartsen. Morgan zou zich in het wild niet meer kunnen redden.

Morgan is in het Loro Parque samen met vijf andere orka's. Ze is de jongste van de groep. Orka's kunnen in gevangenschap wel 50 jaar worden.

Morgan voelt zich thuis
Morgan voelt zich thuis (Foto: ANP)

Lindsay Lohan laat nieuwe tatoeage zetten

Lindsay Lohan heeft een tatoeage laten zetten op haar hand. De actrice heeft op haar linkerhand de tekst 'live without regrets' laten vereeuwigen, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De 25-jarige Lohan heeft vrijdagavond een bezoek aan de tattooshop gebracht. De actrice, die verschillende keren in aanraking kwam met justitie, vindt dat ze op een goed punt in haar leven is beland. De tatoeage is een herinnering aan de mooie tijd die ze momenteel beleeft.

Het is niet de eerste keer dat Lohan haar lichaam versiert met een tatoeage. De actrice liet vorig jaar in haar zij een tekst van de zanger Billy Joel vereeuwigen.

Aanslag op processie Filipijnen dreigt

Terroristen beramen bomaanslagen op de rooms-katholieke processie van maandag, waarvoor miljoenen toeschouwers zich in de Filipijnse hoofdstad Manilla hebben verzameld. De Filipijnse president Benigno Aquino III sprak die waarschuwing zondag uit tijdens een haastig belegde persconferentie.

Volgens Aquino zijn enkele terroristen die het op de processie hebben gemunt in de hoofdstad gesignaleerd. De politie maakt jacht op hen en probeert een aanval op de religieuze rondgang te voorkomen, aldus Aquino. Hij werd tijdens zijn televisietoespraak omringd door de hoogste militairen en veiligheidsfunctionarissen van het land.

Het gevaar van een aanslag is volgens de president niet zo groot dat de processie moet worden afgelast. Hij vroeg de gelovigen die maandag aan de plechtigheid willen deelnemen telefoons en wapens thuis te laten. Het vuurwerk dat steevast tijdens de jaarlijkse tocht wordt ontstoken is voor deze editie verboden. Overtreders van dat verbod wacht straf.

Volgens Aquino zijn de islamitische rebellen van Abu Sayyaf, uit het zuiden van het land, mogelijk verantwoordelijk voor de terreurdreiging. Maar die verdenking is nog niet bevestigd. Het met Al-Qaida verbonden Abu Sayyaf pleegde eerder bloedige aanslagen in en rond de hoofdstad.

Tijdens de jaarlijkse processie wordt een eeuwenoude icoon van Jezus, die bekendstaat als de Zwarte Nazarener, door Manilla gedragen. De miljoenen gelovigen die zich blootsvoets in de smalle straten van het stadshart verdringen maken de rite volgens de president tot een verleidelijk doelwit voor terroristen.

Tienduizenden vieren eeuwfeest ANC

Tienduizenden Zuid-Afrikanen zijn zondag naar Bloemfontein gekomen om het eeuwfeest van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) te vieren. Het feest wordt overschaduwd door de problemen waarmee de regeringspartij kampt en de afwezigheid van de 93-jarige oud-president Nelson Mandela, hét icoon van de strijd tegen de apartheid.

Het ANC viert drie dagen feest om de oprichting in 1912 in Bloemfontein te herdenken. Bij het evenement zijn tientallen staats- en regeringsleiders aanwezig. President Hifikepunye Pohamba van Namibië noemde het ANC het voorbeeld voor de andere bevrijdingsbewegingen op het continent, aldus lokale media. Maar hij waarschuwde ook. "Bevrijding alleen is niet genoeg." Het volk moet ook 'bevrijd worden van armoede'.

Woorden van kritiek waren vrijdag al te horen, toen het feest werd geopend met een golftoernooi. Commentatoren noemden het een teken van het groeiende elitarisme van de partij, aldus de BBC. Met het slachten van een zwarte stier onder leiding van president Jacob Zuma herdacht het ANC zaterdag de voorouders. Later volgde een groot galadiner. In het stadion van Bloemfontein viert de partij zondag feest met haar aanhang.

De partij regeert al 18 jaar, maar moet zich volgens critici nodig vernieuwen. Ze is intern verdeeld en lijdt aan corruptie en vriendjespolitiek. Een van de belangrijkste uitdagingen waar ze voor staat, is de bestrijding van de armoede. In het land leeft 38 procent onder de armoedegrens, terwijl een kwart van de bevolking werkloos is (de jeugdwerkloosheid ligt volgens schatting zelfs boven 50 procent).

Maar onder het bestuur van het ANC is ook een nieuwe zwarte middenklasse naar boven gekomen. Zuid-Afrika heeft nog steeds veruit de sterkste economie van het continent. En ondanks de grote sloppenwijken in de steden is er enorm veel bereikt op het gebied van onder meer de huisvesting, de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk en de watervoorziening.

Tienduizenden vieren eeuwfeest ANC
Tienduizenden vieren eeuwfeest ANC (Foto: ANP)

Vos prolongeert veldrijdtitel

Marianne Vos heeft haar nationale titel bij het veldrijden geprolongeerd. In Huijbergen was de regerend wereldkampioene oppermachtig en bleef Daphny van de Brand en Sophie de Boer voor.

"Dit was het eerste doel en dat heb ik gehaald. Ik kan me nu vol vertrouwen gaan richten op het wereldkampioenschap. Het is pas mijn tweede nationale titel, dus het is nog steeds heel mooi voor mij," zei Vos die verwacht had dat de concurrentie sterker zou zijn. "Ik houd toch van dat tactische spelletje, maar met zo'n voorsprong zat dat er niet in. Ik zoek nu andere uitdagingen, maar hopelijk komt die strijd wel weer, want zonder dat spelletje is er geen bal aan."

Lichaam Brits koninklijk landgoed geïdentificeerd

De Britse politie heeft de identiteit vastgesteld van de vrouw wier overblijfselen op nieuwjaarsdag werden aangetroffen op een landgoed van de Britse koninklijke familie. Het gaat om de 17-jarige Alisa Dmitrijeva.

Dmitrijeva werd sinds augustus vermist. Op 1 januari trof een wandelaar haar lichaam aan op vijf kilometer van Sandringham House.

Sandringham, gelegen in Norfolk, is een uitgestrekt landgoed waar koningin Elizabeth II en haar familie van oudsher samenkomen om de feestdagen te vieren. De koninklijke familie is op geen enkele wijze bij het misdrijf betrokken, aldus de politie.

[FA Cup] Uitslag Man. City - Man. United

Manchester United heeft goede zaken gedaan in de strijd om de FA Cup. In de tweede ronde werd stadsgenoot City op een 3-2 nederlaag getrakteerd. Eerder dit seizoen eindigde het treffen tussen de twee grootmachten in een 6-1 zege voor The Citizens.

United kwam na tien minuten al op voorsprong door een doelpunt van Wayne Rooney. Niet veel later kwam City met tien man te staan, omdat Vincent Kompany een rode kaart kreeg. De Belg kwam namelijk met twee benen in op Nani.

Na een half uur spelen slaagde United er in om het numerieke voordeel in doelpunten uit te drukken. Danny Welback tekende namelijk voor de tweede treffer van The Reds. Nog voor de pauze gooide Rooney de deur in het slot door de 3-0 aan te laten tekenen.

In de tweede helft slaagde City er in om zich te herstellen. Aleksandr Kolarov bracht zijn ploeg terug in de wedstrijd door een vrije trap fraai achter doelman Anders Lindegaard te krullen. Sir Alex Ferguson greep vervolgens in door Paul Scholes, die weer terug is van zijn pensioen, in te zetten. Dit zorgde wel voor een overwicht, maar overtuigend was het allerminst.

City kreeg door het spel van United het idee dat er meer te halen viel en ging op zoek naar de aansluitingstreffer. Deze kwam er uiteindelijk ook, omdat Sergio Agüero na iets meer dan een uur wist te scoren. In het resterende deel van de wedstrijd bleef United overeind, maar mocht het van geluk spreken dat een handsbal van Phil Jones niet werd bestraft met een penalty.

[Lakeside] Van der Wiel naar tweede ronde

Willy van der Wiel heeft zich voor de tweede ronde van Lakeside geplaatst. De darter was in de eerste ronde met 3-0 te sterk voor Dave Prins.

In de eerste set speelde Van der Wiel erg wisselvallig, maar won deze wel met 3-0. Dit was eigenlijk ook het beeld voor de rest van de partij. Prins deed pogingen om bij te blijven, maar onze landgenoot stond telkens zover voor, dat gemiste dubbels niet fataal waren.

In de tweede ronde speelt Van der Wiel tegen Martin Atkins, die eerder John Walton met 3-1 naar huis stuurde.

Scholes terug bij Manchester United

Paul Scholes maakt zijn rentree bij Manchester United. De 37-jarige middenvelder maakt tot het einde van het seizoen deel uit van de selectie van de Red Devils. Hij is zondag in de derde ronde van de FA Cup tegen Manchester City al van de partij. "Het is duidelijk dat ik het voetbal mis sinds ik gestopt ben", laat Scholes weten.

"Ik ben blij dat de trainer gelooft dat ik nog een bijdrage kan leveren. Ik hoop dat ik deze grote club nog meer successen kan bezorgen." Scholes is door coach Sir Alex Ferguson direct op de bank geposteerd voor de stadsderby.

Scholes stond sinds 1992 onder contract bij United en speelde 465 competitieduels voor de club. De 66-voudig Engels international maakte na het beëindigen van zijn loopbaan afgelopen zomer deel uit van de technische staf van Ferguson.

Manchester kampt met de nodige defensieve zorgen. Nemanja Vidic, Jonny Evans, Chris Smalling en Fabio zijn geblesseerd. Middenvelder Michael Carrick moet daardoor vaak noodgedwongen een linie zakken.


Scholes terug bij Manchester United (Foto: Novum)

Trackerbuilder

FOK.nl Trackers

Heb je een eigen website of blog of wil je op je bedrijfssite of intranet de headlines van FOK! op eenvoudige wijze weergeven, maak dan gebruik van onze handige trackerbuilder.

Waterpeil Friesland nog te hoog

Het waterpeil in Friesland is zondag nog steeds te hoog. Het moet nog vijftien centimeter zakken om uit te komen op het streefpeil van 52 centimeter onder NAP, zegt een woordvoerder van het Wetterskip Fryslân.

Het risico op wateroverlast in de provincie is overigens al sinds zaterdag voorbij. Het mogelijk bezwijken van kades door verweking en mogelijke overstromingen zijn niet meer aan de orde.

De hoge stand komt mede doordat geen water kan worden gespuid in het Lauwersmeer en de Waddenzee bij Dokkumer Nieuwe Zijlen. Die sluis is normaal goed voor zeventig procent van de afvoer. "Maar het Lauwersmeer is vol, er kan niet meer bij." Tussen 14.00 uur en 15.00 uur moet het weer eb worden en kan weer worden gespuid. Vanaf maandag 04.00 uur moet het spuien nog gemakkelijker gaan.

Het Hooglandgemaal in Stavoren en het Woudagemaal in Lemmer werken inmiddels op volle toeren. Het waterpeil zakt met ongeveer twee centimeter per etmaal. "Het is moeilijk te zeggen hoe dit verder loopt. Vanmiddag komt het actieteam bijeen en dan moet meer duidelijk worden", zegt de woordvoerder.

Het waterschap verwacht dat het vaarverbod dat in de Friese wateren geldt maandag om 06.00 uur kan worden opgeheven.

Vanwege de hoge waterstand, de stormachtige wind en het gevaar van verweking van de kades werd donderdag een evacuatieadvies voor de gebieden Yn 'e Lijte en De Burd afgegeven. Niet lang daarna brak een dijk door. De situatie was volgens de gemeente niet levensbedreigend, aanwezigen dreigden er alleen natte voeten te krijgen.

De kades die zaterdag zijn versterkt, houden het volgens de woordvoerder zondag goed.

Viermansbob zevende op EK

De Nederlandse viermansbob is op het Europees kampioenschap bobsleeën in het Duitse Altenberg zevende geworden. Na twee runs kwamen Edwin van Calker, Sybren Jansma, Yannick Greiner en Arno Klaassen tot een tijd van 1.51,24 minuten.

De zege ging naar de equipe van de Duitser Maximilian Arndt die anderhalve seconde sneller was. Het zilver was voor de Rus Aleksandr Zubkov en de laatste plaats op het podium was voor de Duitser Thomas Florschütz die gisteren de titel in de tweemansbob pakte.

Van Calker was na afloop tevreden. "Dit voelt als een overwinning. Dit is mijn beste prestatie bij een EK in de viermansbob. En in Altenberg deed ik het ook niet eerder zo goed. Altenberg is een ruige baan. Deze week waren er al zware crashes met de Canadese en Russische bob. Je kunt hier veel verliezen. Voor ons is dit gewoon een topresultaat. Ik ga met veel vertrouwen naar Königssee, voor de volgende wereldbekerwedstrijd."

[EK] Opnieuw titel Sábliková, Wüst derde

Martina Sábliková is in Boedapest voor de vierde keer in haar carrière Europees kampioen allround geworden. Ze won tevens de vijf kilometer met overmacht. Achter de Tsjechische werden Claudia Pechstein en Ireen Wüst tweede en derde.

Sáblikova won in 7.22,38, wat verreweg de beste tijd was. Pechstein reed 7.34,51 maakte zodoende haar achterstand in het klassement op Wüst goed. De Nederlandse reed 7.43,59. Linda de Vries eindigde als vierde in 7.45,27 en kwam daardoor ook in het klassement op de vierde plaats uit. Ze passeerde Diane Valkenburg, die niet verder kwam dan 7.48,04. Door haar vierde plek en het feit dat ze tweede Nederlandse is plaatst De Vries zich rechtstreeks voor het WK allround.

Valkenburg moet zich, net als Annouk van der Weijden, via het Nederlands kampioenschap allround proberen te plaatsen voor het WK.

Uitslag 5.000 meter:

# Naam Land Tijd
1 Martina Sábliková Tsjechië 7.22,38
2 Claudia Pechstein Duitsland 7.34,51
3 Ireen Wüst Nederland 7.43,59
4 Linda de Vries Nederland 7.45,27
5 Diane Valkenburg Nederland 7.48,04
9 Annouk van der Weijden Nederland 8.00,32


Eindklassement:

# Naam Land punten
1 Martina Sábliková Tsjechië 169.922
2 Claudia Pechstein Duitsland 172.312
3 Ireen Wüst Nederland 172.454
4 Linda de Vries Nederland 173.656
5 Diane Valkenburg Nederland 173.782
9 Annouk van der Weijden Nederland 176.684


Sábliková opnieuw Europees kampioen allround (Foto: Pro Shots)

'IMF twijfelt aan Griekse maatregelen'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) twijfelt of de maatregelen die Griekenland neemt om de schuldencrisis te bestrijden voldoende zullen zijn om de overheidsfinanciën onder controle te krijgen. Dat meldde het Duitse blad Der Spiegel dit weekeinde op basis van interne documenten van het IMF.

Volgens de documenten denkt het IMF dat extra maatregelen nodig zijn om de Griekse schuldenberg onder controle te krijgen en een faillissement van het land te voorkomen. Daar zouden drie opties voor zijn: Athene moet nog meer gaan bezuinigen, private schuldeisers moeten extra afschrijvingen op Griekse staatsleningen accepteren of de eurolanden moeten meer steun geven aan Griekenland.

Het IMF uitte ook kritiek op de Griekse regering omdat Athene de belastinginning niet op orde heeft en te weinig geld ophaalt met de verkoop van staatsbezittingen, aldus Der Spiegel. Griekenland gaat gebukt onder een schuld van 350 miljard euro. Het land hoopt op een tweede steunpakket van 130 miljard euro om een bankroet af te kunnen wenden.

Veldrijder ¦tybar pakte zesde Tsjechische titel

Zdenek Štybar heeft voor de zesde keer op rij de beste veldrijder van Tsjechië. De regerend wereldkampioen was in eigen land oppermachtig en had op de finish een grote voorsprong op de concurrentie.

Uiteindelijk kwam Radomir Simunek als tweede over de meet. Hij had meer dan anderhalve minuut achterstand op Štybar. De top drie werd gecompleteerd door Karel Hnik, die de bronzen medaille in de wacht sleepte.

Mocht Štybar er in slagen om ook volgend jaar de nationale titel op zijn naam te schrijven, dan evenaart hij een Tsjechisch record. Radomir Simunek senior won in het verleden namelijk zeven keer de Tsjechische titel.

Van der Sar complimenteert Vorm

Michel Vorm kent een uitstekend eerste half jaar bij Swansea City. Dat viel ook Edwin van der Sar, voormalig keeper van onder meer Ajax en Manchester United, op. De onlangs gestopte keeper gaf de oud-doelman van FC Utrecht dan ook een groot compliment.

"Het niveau van de Nederlandse keepers vind ik behoorlijk goed", liet Van der Sar aan Ons Oranje weten. "Maarten Stekelenburg is natuurlijk de onbetwiste nummer één. Maar dat Michel Vorm het in zijn eerste jaar in de Premier League zo geweldig doet, had ik niet verwacht. Hij speelt fantastisch bij Swansea. Mijn complimenten hiervoor."

Van der Sar gaf daarnaast toe Tim Krul, de goalie van Newcastle United, niet te kennen. "Ik wist dat het een jongen uit Den Haag was die op zijn zeventiende al naar het buitenland ging. Of ik verbaasd ben dat hij zich zo goed ontwikkelt bij Newcastle United? Ik vind het knap dat hij een gedegen stappenplan heeft doorlopen en het nu ook waarmaakt bij zijn club. Ik ben benieuwd hoe hij zich in Oranje zal gaan ontwikkelen."

'Bruma ook volgend seizoen bij HSV'

Jeffrey Bruma speelt naar alle waarschijnlijk volgend seizoen ook nog op huurbasis voor Hamburger SV. Onze landgenoot wordt door Chelsea aan de Duitse club verhuurt. Als The Blues voor 1 mei niets laten weten, dan zal de verdediger in Duitsland blijven.

"Het was van beide kanten de bedoeling dat Jeffrey voor twee jaar bij HSV zou blijven", liet de zaakwaarnemer van Bruma in de Hamburger Morgenpost weten. "Ik heb nog geen signaal van Chelsea gekregen dat ze er nu anders over denken. Het zal goed blijven gaan met Jeffrey en Hamburg."

Bruma heeft het bij Hamburger SV, dat op de dertiende plaats in de Bundesliga staat, prima naar zijn zin. "Ik voel me goed bij HSV. Ik denk ook helemaal niet aan een terugkeer naar Chelsea."

PVV verbolgen over hoofddoek Beatrix

Koningin Beatrix legitimeert de onderdrukking van vrouwen omdat ze zondag tijdens een bezoek aan een moskee in de Verenigde Arabische Emiraten een hoofddoek droeg. Dat stelt de PVV in zondag aangekondigde Kamervragen.

De hoofddoek is volgens de PVV een symbool van islamisering, onderdrukking en discriminatie van de vrouw. In de vragen aan premier Mark Rutte (VVD) vraagt de partij of 'deze trieste wanvertoning' niet had kunnen worden voorkomen.

Bij het bezoek aan een van de grootste moskeeën ter wereld in het emiraat Abu Dhabi droegen prinses Máxima en koningin Beatrix een hoofddoek. Beatrix, prins Willem-Alexander en Máxima kwamen zaterdag aan in Abu Dhabi.

Kamp niet bezorgd om migratie uit crisislanden

Nederland dreigt niet te worden overspoeld door arbeidsmigranten uit landen die door de eurocrisis zijn getroffen. Er is wel een beweging gaande in het aantal migranten dat uit Spanje, Italië en Griekenland naar Nederland komt, 'maar de ervaring uit het verleden leert dat zij na verloop van tijd teruggaan', zei minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Dat er in het verleden geen crisis was en nu wel, is volgens hem geen reden tot zorg. "Die landen worstelen zich wel weer uit de crisis. Bovendien is het lekker weer daar."

De minister maakt zich meer zorgen over de toenemende migratie uit Oost-Europese landen. Hij zei dat Nederlandse werkzoekenden een puntje voor zouden moeten hebben op Poolse werkzoekenden. "Nederlanders spreken de taal en hebben hier al een huis." Door het minimumloon is er volgens hem geen prijsverschil en zou de voorkeur dus uit moeten gaan naar een Nederlander.

Het is volgens hem dan ook aan werkloze Nederlanders zelf om ervoor te zorgen dat ze werk krijgen. "Als er belemmeringen zijn waardoor je niet aan werk kunt komen, bijvoorbeeld een gebrek aan vakkennis, dan is het je eigen taak die belemmeringen weg te nemen."

Iraanse Garde: zeestraat dicht bij olieblokkade

Teheran heeft besloten de voor de olieaanvoer naar het Westen belangrijke Straat van Hormuz af te sluiten als de export van Iraanse olie wordt geblokkeerd. Dat heeft Ali Ashraf Nouri, een hoge commandant bij de Iraanse Revolutionaire Garde, zondag gezegd. Iraanse politici hebben eerder met afsluiting gedreigd, maar dit is het duidelijkste teken dat afsluiting officieel beleid zou zijn.

Het Westen overweegt sancties tegen de Iraanse olieindustrie vanwege het omstreden nucleaire programma van Iran. De olie-export is goed voor zo'n tachtig procent van de buitenlandse deviezenopbrengsten van Iran.

Zo'n veertig procent van de olieaanvoer van de wereld passeert door de Straat van Hormuz. Afsluiting van de zeestraat zou immense economische gevolgen hebben.

Van Persie brengt bezoek aan Maradona

Robin van Persie heeft zaterdag een onverwachts bezoek gebracht aan Diego Maradona. De aanvaller van Arsenal ging met zijn familie langs bij het trainingscomplex van Al Wasl, waar Maradona trainer is. Van Persie liet weten dat hij de kans om een van zijn idolen te ontmoeten niet kon laten lopen, meldt de club uit Dubai.

Maradona maakte tijd vrij om op de foto te gaan met Van Persie en zijn familie. Ook vermaakte het tweetal het aanwezige publiek met enkele technische hoogstandjes.

De Argentijn staat sinds mei 2011 aan het roer bij Al Wasl.


Van Persie brengt bezoek aan Maradona (Foto: Novum)

[EK] Kramer slaat slag op 1.500 meter

Sven Kramer heeft zondag op het Europees kampioenschap allround in Budapest een voorschot genomen op de titel. De 25-jarige Fries troefde Jan Blokhuijsen af in een rechtstreeks duel op de 1.500 meter. Kramer noteerde de snelste tijd in 1.53,98 minuten. Blokhuijsen werd derde in 1.54,93, achter de Noor Sverre Lunde Pedersen (1.54,87).

Blokhuijsen gaat nog wel aan de leiding in het algemeen klassement, maar de voorsprong op zijn teamgenoot bij TVM is geslonken tot 1,12 seconden op de tien kilometer. Een afstand die Kramer normaal gesproken beter ligt dan Blokhuijsen.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Sven Kramer Nederland 1.53,98
2 Sverre Lunde Pedersen Noorwegen 1.54,87
3 Jan Blokhuijsen Nederland 1.54,93
4 Denis Yuskov Rusland 1.55,13
5 Koen Verweij Nederland 1.55,43
23 Ted-Jan Bloemen Nederland 2.01,57


Stand na 1.500 meter

# Naam Land Punten 10.000m
1 Jan Blokhuijsen Nederland 114.889 -
2 Sven Kramer Nederland 114.945 1,12
3 Haralds Silovs Letland 116.092 24,06
4 Håvard Bøkko Noorwegen 116.093 24,08
5 Koen Verweij Nederland 116.345 29,12
12 Ted-Jan Bloemen Nederland 118.193 66,08

10+ voor de PVV-fascisten

Ik ben zo benieuwd naar wat het komende jaar ons gaat brengen... Wordt Mark Rutte betrapt bij een meisje van lichte zeden in de Schilderswijk? Gooit die mevrouw Ouwehand van de Dierenpartij de handdoek in de ring om zich eens flink te buiten te gaan aan een malse en sappige biefstuk? Wordt PVV-Kamerlid De Roon betrapt als hij zachtjes het Horst Wessel-lied staat te zingen in het parlementaire herentoilet?

Veldrijder Wellens in ziekenhuis met hartproblemen

De Belgische veldrijder Bart Wellens is zaterdag vanwege problemen aan zijn hartspier opgenomen in een ziekenhuis in Antwerpen. De 33-jarige coureur ligt op de intensive care, maar inmiddels is zijn toestand stabiel. Dat maakte manager Hans van Kasteren van Telenet-Fidea bekend, meldt de Belgische krant De Morgen.

Wellens kreeg zaterdag kort na de training een grieperig gevoel. De koorts liep snel op tot veertig graden, waarna hij naar een ziekenhuis in Geel ging. Toen Wellens in de nacht last kreeg van zijn hartspier werd hij overgebracht naar Antwerpen. Daar vreesde men zelfs even voor zijn leven.

Wellens was een van de outsiders voor het Belgisch kampioenschap in Hooglede van zondag. Hij veroverde de nationale titel twee keer.

Marathonrijder B. de Vries wint in Alkmaar

Bob de Vries heeft de schaatsmarathon in Alkmaar op zijn naam geschreven. De rijder uit de BAM-ploeg troefde in de eindsprint Douwe Bierma af. Karlo Timmerman won de sprint van het peloton, terwijl Crispijn Ariens het klassement in de KPN Marathoncup blijft leiden.

De slotfase van de 125 ronden tellende marathon bleek beslissend, want met nog maar 25 ronden te gaan namen Bierma en De Vries een ronde voorsprong op het peloton. Daarna nam de BAM-ploeg de controle in de wedstrijd over en draaide het uit op een sprint vooraan waarin De Vries Bierma veel te snel af was.

Bij de vrouwen was Foske Tamar van der Wal de snelste. Cadeau kreeg ze het niet in de zeventig ronden tellende wedstrijd. De Groningse kwam halverwege de koers ten val en zag een grote kopgroep wegrijden. Ze zette de achtervolging in en zorgde er zo voor dat er een massasprint volgde. Hierin was ze te sterk voor Irene Schouten en Wieteke Cramer. Mariska Huisman blijft leidster in het klassement.

Sony krijgt een nieuwe baas

De Japanse website Nikkei heeft bekendgemaakt dat Kaz Hirai gepromoveerd is tot de ultieme baas van Sony. Hij zal Howard Stringer, de huidige baas, overnemen in zijn functie.

Stringer zal aanblijven als chairman en CEO waar Hirai daarbij de functie 'President' zal krijgen. Volgens de website zal dit allemaal in februari gaan gebeuren bij een volgend overleg van de raad van bestuur. Kaz Hirai is onder andere bekend van zijn E3-presentatie van Ridge Racer voor de PSP in 2006.

Slipjes aanpassen in 3DS-RPG

Konami en Tri-Ace zijn bezig in Japan met een RPG voor de 3DS genaamd Beyond The Labyrinth. Er is niet veel bekend over de RPG maar afgelopen weekend is er iets meer onthuld. We kunnen onder andere de kleuren van de slipjes aanpassen die de heldin draagt.

Daarnaast zijn ook enkele andere features bekendgemaakt. Zo kun je door middel van Photoshop de kleding van je heldin aanpassen. Je kunt ook kleding van je heldin delen op internet en creaties van andere gamers gebruiken. Hoe dit allemaal exact werkt is niet bekendgemaakt.

De game zal daarnaast enkele moeilijkheidsgraden krijgen zoals: hard, super hard, ultra hard en hyper hard. Gelukkig is er voor de die-hards die de game meerdere malen willen uitspelen de mogelijkheid om filmpjes over te slaan na de eerste keer uitspelen. Tijdens gevechten zullen personages met je praten en om het spel uit te spelen heb je zo'n veertig uur nodig.

Beyond The Labyrinth

SP zet opmars door

De SP scoort in de peiling van Maurice de Hond van deze week 29 zetels, nog twee minder dan het eigen record in mei 2007 maar alweer eentje meer dan met kerst.

De PVV zakt terug van 26 met kerst naar 24 nu. De PVV heeft doorgaans een heel loyaal electoraat, aldus De Hond. "Maar het is nog niet eerder voorgekomen dat slechts 70 procent van de PVV kiezers uit juni 2010 aangeven PVV te blijven stemmen. 10 procent van de toenmalige PVV kiezers geeft nu aan SP te zullen stemmen. De SP krijgt er ook dik 20 procent van de PvdA-stemmers bij", becijferde De Hond.

VVD en CDA blijven met respectievelijk 31 en 12 zetels gelijk met eind vorig jaar, de PvdA krijgt er toch nog een stoeltje bij en komt op 18. Ook alle andere partijen blijven gelijk met de peiling van kerst.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

SP zet opmars door
SP zet opmars door (Foto: ANP)

Van Calker en Jansma kunnen niet imponeren

Bobsleeërs Edwin van Calker en Sybren Jansma hebben gisteren op het Europees kampioenschap in de tweemansbob geen indruk kunnen maken. Het duo eindigde in Altenberg als achttiende in de wedstrijd en als zestiende op het EK.

Van Calker kampt met een hamstringblessure, waardoor het starten langzamer gaat. In Duitsland sneeuwde het bovendien, waardoor er slechts één run af kon worden gewerkt. De Duitsers Thomas Florschütz en Kevin Kuske grepen hierdoor de titel voor hun landgenoten Maximilian Arndt en Marko Hübenbecker en de Zwitsers Beat Hefti/Thomas Lamparter.

[NBA] Miami Heat wint ruim van New Jersey Nets

Miami Heat heeft zijn achtste overwinning in negen wedstrijden in de NBA geboekt. De bezoekers waren een maatje te groot voor New Jersey Nets: 101-90. LeBron James keerde terug van een enkelblessure en nam zijn ploeg direct bij de hand. Hij was met 32 punten topscorer. Dwyane Wade ontbrak nog wel bij de Heats met een voetkwetsuur.

Dallas Mavericks herstelde zich van de nederlaag tegen San Antonio Spurs van donderdag. De titelhouder was met 96-81 te sterk voor New Orleans Hornets. De Spurs behaalden de zesde zege in zeven duels. In eigen huis werd Denver Nuggets met 121-117 aan de kant gezet.

Voor Chicago Bulls kwam er een einde aan een reeks van zes overwinningen. Tegen Atlanta Hawks gingen de Bulls met 94-109 onderuit.

Overige uitslagen NBA zaterdag:

Charlotte Bobcats - Indiana Pacers 77-99

New York Knicks - Detroit Pistons 103-80

Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 62-97

Oklahoma City Thunder - Houston Rockets 98-95

Milwaukee Bucks - Los Angeles Clippers 86-92

Utah Jazz - Golden State Warriors 88-87


Miami Heat wint ruim van New Jersey Nets (Foto: Novum)

Zheng zegeviert in Auckland

Jie Zheng won de finale van het WTA-toernooi in Auckland. De 28-jarige Chinese zag haar tegenstandster Flavia Penetta uit Italië opgeven met rugklachten. Zheng leidde op dat moment met 2-6, 6-3 en 2-0. Voor Zheng is het haar eerste titel sinds 2006, toen ze de sterkste was in Estoril.

De finale in Nieuw-Zeeland was wegens aanhoudende regenval verplaatst naar een indoorbaan. Door het slechte weer moest de partij al een dag worden uitgesteld.

Murray eenvoudig naar titel in Brisbane

Andy Murray heeft overtuigend het ATP-toernooi in Brisbane op zijn naam geschreven. De als eerste geplaatste Schot was in de finale te sterk voor de Oekraïner Alexandr Dolgopolov: 6-1 en 6-3. Onder het toeziend oog van zijn nieuwe trainer Ivan Lendl stapte Murray na 66 minuten als winnaar van de baan.

De 24-jarige Murray sloeg twee keer toe in de eerste set, terwijl hij zelf geen punt afstond in zijn eerste drie servicebeurten. Hij won bovendien negen games op rij, van 2-1 in het eerste bedrijf tot 4-0 in de tweede set. Dolgopolov kon daarna niet meer voorkomen dat Murray beslag legde op zijn 22e titel.


Murray eenvoudig naar titel in Brisbane (Foto: Novum)

Gerrans Australisch kampioen op de weg

Simon Gerrans is zondag Australisch kampioen op de weg geworden. De 31-jarige renner van GreenEdge volgt daarmee zijn ploeggenoot Jack Bobridge op. Gerrans bleef in Buninyong zijn medevluchters Matthew Lloyd (Lampre) en Richie Porte (Team Sky) voor. Het is zijn eerste nationale titel bij de profs.

Gerrans rijdt sinds dit seizoen voor de nieuwe Australische formatie GreenEdge, dat met liefst zestien renners aan de start verscheen. De heuvelspecialist kwam over van Team Sky. Hij won in zijn loopbaan al een etappe in de Tour de France, Giro d'Italia en Vuelta a España.

Gerucht: Midnight launch Diablo III op 1 februari

Blizzard heeft laten weten dat Diablo III in 2012 zal verschijnen. Dat is al heel wat voor een bedrijf dat normaal gesproken nooit iets zegt over releasedata van hun games. Nu zijn er geruchten in de wereld gekomen dat we Diablo III al vrij vroeg in 2012 kunnen gaan spelen, namelijk 1 februari.

De Amerikaanse keten Best Buy heeft namelijk bekendgemaakt dat ze 1 februari een midnight-launch zullen houden voor Diablo III. Dit staat niet alleen op hun website maar er is ook een poster in een filiaal in Rochester, Minnesota opgedoken waarop dit wordt aangekondigd.

Diablo III

Aangezien Best Buy al posters heeft laten drukken van dit event, lijkt het gerucht betrouwbaar te zijn. Blizzard heeft nog geen commentaar gegeven op het lekken van de eventuele releasedatum.

Pc-gamers willen Dark Souls

Pc-gamers houden van lastige en uigebreide RPG's. Velen vinden het dan ook zonde dat één van de beste RPG's uit 2011, Dark Souls, niet naar hun platform is gekomen. Om dit toch voor elkaar te krijgen zijn ze een online petitie gestart die tot op heden meer dan 34.000 handtekeningen heeft opgeleverd.

De actie begon op het forum van uitgever Namco en werd al snel opgepakt door Rock Paper Shotgun die het vuur verder wist aan te wakkeren. Een online petitie werd gestart waar binnen zeven uur al meer dan 7.000 handtekeningen werden verzameld.

In de petitie wordt gepleit dat de pc een perfect platform is voor een game als Dark Souls. De extra kracht van de pc zorgt ervoor dat problemen met slow-down op de consoles kunnen worden tegengegaan en een platform als Steam zou perfect kunnen voor voor het makkelijk en goedkoop distribueren van de game.

"A port of this game has a high chance of being extremely successful for From Software and Namco Bandai. Given the sales of games such as The Elder Scrolls: Skyrim and The Witcher, there is a large market for games like this. PC gamers love unforgiving, hardcore games."

Dark Souls
PC-gamers opweg naar de hel die Dark Souls heet

Call of Duty's meest gespeelde Xbox 360-games in 2011

In 2011 hebben we weer wat afgegamed. Ieder jaar houdt Microsoft bij welke games er het meest worden gespeeld op Xbox Live. Ze hebben nu bekendgemaakt dat over heel 2011 de games in de Call of Duty-serie de meest gespeelde games zijn, met Call of Duty: Black Ops aan kop.

In de top 20, die door Mayor Nelson bekend is gemaakt, nemen de Call of Duty-games maar liefst vijf plekken in beslag, waaronder de volledige top 3. De top vijf wordt afgesloten met Battlefield 3 en Halo: Reach op de vierde plek. Hieronder is de volledige lijst te zien.

  1. Call of Duty: Black Ops
  2. Call of Duty: Modern Warfare 3
  3. Modern Warfare 2
  4. Halo: Reach
  5. Battlefield 3
  6. Skyrim
  7. Gears of War 3
  8. FIFA 12
  9. FIFA Soccer 11
  10. Madden NFL 12
  11. GTA IV
  12. NBA 2K11
  13. Battlefield: Bad Company 2
  14. Call of Duty 4
  15. Battlefield 3 Beta
  16. Halo 3
  17. Gears of War 2
  18. Forza Motorsport 4
  19. Red Dead Redemption
  20. Call of Duty: World at War

Er zijn ook gegevens beschikbaar over de meest verkochte Xbox Live Arcade games. De meest gedownloade game van 2011 is Pinball FX2 met op de tweede plek Full House Poker en de top drie wordt afgesloten door Castle Crashers.

  1. Pinball FX2
  2. Full House Poker
  3. Castle Crashers
  4. Fruit Ninja Kinect
  5. From Dust
  6. Trials HD
  7. Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2012
  8. Dead Rising 2: Case West
  9. Torchlight
  10. Toy Soldiers: Cold War
  11. Plants vs. Zombies
  12. Portal: Still Alive
  13. Bastion
  14. Limbo
  15. Game Room
  16. Dead Rising 2: Case Zero
  17. Peggle
  18. Dungeons & Dragons Daggerdale
  19. Battlefield 1943
  20. Beyond Good & Evil HD

Als laatste nog een lijstje met de meest verkochte Xbox Live Indie Games die wordt aangevoerd door FortressCraft Chapter 1.

  1. FortressCraft Chapter 1
  2. Total Miner: Forge
  3. The Impossible Game
  4. Avatar Paintball
  5. Toy Stunt Bike
  6. CastleMiner Z
  7. I MAED A GAM3 W1TH Z0MB1ES!!!1
  8. Avatar Legends
  9. CastleMiner
  10. Miner Dig Deep
  11. Avatar Laser Wars 
  12. Bird Assassin
  13. Voice Changer 360
  14. Nuclear Wasteland
  15. Avatar Karting
  16. Zombie Estate
  17. Avatar Drop
  18. Baby Maker Extreme 2
  19. College Lacrosse 2011
  20. The $1 Zombie Game

Verrijkingsfabriek in Iran spoedig in werking

De ondergrondse fabriek voor de verrijking van uranium in het Iraanse Fordow zal spoedig gaan functioneren. Dat heeft het hoofd van de Iraanse organisatie voor kernenergie, Fereydoun Abbasi Davani, tegen media in zijn land gezegd.

De inwerkingstelling van de fabriek zal de spanningen tussen het Westen en het regime in Teheran over de Iraanse nucleaire ambities waarschijnlijk vergroten.

Verrijkingsfabriek in Iran spoedig in werking
Verrijkingsfabriek in Iran spoedig in werking (Foto: ANP)

'Beyoncé bevallen van meisje'

Beyoncé en Jay-Z zijn ouders geworden van een dochter. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De 30-jarige zangeres beviel zaterdag in New York.

Jay-Z en Beyoncé hebben hun dochter Ivy Blue Carter genoemd. Jay-Z, die werd geboren als Shawn Carter, was in het ziekenhuis waar Ivy via een keizersnede ter wereld kwam.

Onder anderen Rihanna feliciteerde het stel via Twitter. "Welkom op deze wereld prinses Carter!", zegt de zangeres. "Liefs van tante Rih." Ook platenbaas Russell Simmons laat weten blij te zijn voor Jay-Z en Beyoncé.

Beyoncé maakte in augustus bekend dat ze zwanger was. Op de rode loper van de MTV Video Music Awards kondigde ze aan dat ze een 'verrassing' had, vervolgens legde ze haar handen op haar buik.

De aankondiging van Beyoncé zorgde voor een stormloop op Twitter. Na haar onthulling werd het record van 8868 tweets per seconde gevestigd, meldde de berichtendienst. Het vorige record stond op 7196 tweets per seconde.

Beyoncé en Jay-Z trouwden drie jaar geleden in New York. De twee hebben sinds 2002 een relatie, maar zijn nooit erg openhartig geweest over hun relatie. De zangeres maakte nooit een geheim van haar kinderwens en liet eerder weten dat een kind niet het einde betekent van haar muzikale carrière. "Ik zal gewoon muziek blijven maken, als dat me tenminste nog steeds gelukkig maakt."

Automobiliste ramt 2 politiewagens

Een politieachtervolging is zaterdagavond in het Friese Oudega (gemeente Smallingerland) geëindigd in een crash, waarbij een 22-jarige vrouw 2 politieauto’s ramde. De vrouw wordt aangeklaagd voor poging tot doodslag, zo meldde een woordvoerster van de politie zondag.

De vrouw werd in Leeuwarden aangehouden omdat ze zonder geldig rijbewijs reed. De politie hield haar vervolgens in de gaten en zagen hoe de vrouw toch weer achter het stuur was gekropen. De agenten wilden haar aanspreken, maar de vrouw ging er vandoor.

In Oudega zetten collega’s een wegversperring op met 2 politiewagens. Maar terwijl ze daar nog mee bezig waren, kwam de vrouw al met hoge snelheid aanrijden. Een agente kon nog ternauwernood haar voertuig uitkomen. De vrouw reed vol tegen beide auto’s aan en kwam tientallen meters verder tot stilstand.

Wonderwel vielen door het ongeval geen gewonden. De veroorzaakster werd wel naar het ziekenhuis gebracht, maar kon daar snel worden ontslagen.

Automobiliste ramt 2 politiewagens
Automobiliste ramt 2 politiewagens (Foto: ANP)

Koningin hult zich in abaya voor moskeebezoek

Een bezoek aan het emiraat Abu Dhabi is niet compleet zonder een bezoek aan de Sjeik Zayed bin Sultan Al Nahayan moskee. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima begonnen zondag dan ook hier het staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

De koningin droeg voor de gelegenheid een abaya, een lang zwart alles verhullend gewaad, en een blauwe hoofddoek. Ook prinses Máxima was volgens moslimgebruik van top tot teen bedekt.

Het koninklijk gezelschap kreeg een uitgebreide rondleiding over het ruim bemeten complex waaraan 10 jaar is gebouwd.

Koningin hult zich in abaya voor moskeebezoek
Koningin hult zich in abaya voor moskeebezoek (Foto: ANP)

Premier Cameron wil bonussen aanpakken

De Britse regering wil strenger optreden tegen bonussen in de top van het bedrijfsleven. Aandeelhouders moeten het recht krijgen die te verbieden. Dat zegt premier David Cameron in een interview met de zondagskrant The Sunday Telegraph.

Als het aan Cameron ligt, mogen de aandeelhouders een stokje steken voor aandelenpakketten en optieregelingen in de contracten van bestuurders. Ook krijgen ze vetorecht over vertrekregelingen. Een wet om dat te regelen is in de maak.

Volgens de conservatieve leider zijn er "te veel gevallen waarbij leden van beloningscommissies bij elkaar in het bestuur zitten, elkaar op de schouder kloppen en elkaar loonsverhogingen toekennen. Daar moeten we iets aan doen."

Premier Cameron wil bonussen aanpakken
Premier Cameron wil bonussen aanpakken (Foto: ANP)

Twee gewonden door steekpartij Tilburg

Bij een steekpartij in Tilburg zijn twee mensen gewond geraakt, van wie één ernstig, meldde de politie zondag.

Er zijn twee verdachten opgepakt voor het incident, dat gebeurde bij de kruising van de Sint Ceciliastraat met de Hart van Brabantlaan. De reden voor de steekpartij is nog niet bekend; de technische recherche doet nog onderzoek.

Twee gewonden door steekpartij Tilburg
Twee gewonden door steekpartij Tilburg (Foto: ANP)

'Geen bewijs voor massamoorden Zuid-Sudan'

De Verenigde Naties hebben geen bewijs gevonden dat in Zuid-Sudan in de afgelopen week massamoorden zijn gepleegd. Wel hebben circa 60.000 mensen in de door geweld getroffen deelstaat Jonglei dringend hulpgoederen nodig.

Dat heeft Hilde Johnson, de speciale VN-gezant voor Zuid-Sudan, zaterdag gezegd. Ze heeft het district Pibor in Jonglei bezocht waar strijders van de Lou Nuer volgens getuigen hutten in brand staken en een ziekenhuis plunderden. De Lou Nuer hadden het gemunt op leden van de rivaliserende stam Murle.

Joshua Konyi, regeringsvertegenwoordiger voor Pibor, zei vrijdag dat meer dan 3000 mensen omgekomen zijn door het geweld. Johnson stelde dat daarvoor geen bewijzen zijn.

[Upd] Dode door snelheidsduivel A2

Bij een misgelopen inhaalactie op de A2 bij het Limburgse Guttecoven is zaterdagnacht een dode gevallen. Twee anderen raakten gewond, meldt de politie.

Rond middernacht probeerde een auto op hoge snelheid een andere auto in te halen, maar de bestuurder raakte de auto van achteren. Beide wagens raakten van de weg, waarbij de van achteren aangereden auto op zijn kop belandde. De man en de vrouw in die auto raakten bekneld.

De man overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen. De vrouw en de bestuurder van de achteropkomende auto zijn met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Update 08:56
Inmiddels was meer informatie bekend. Het bericht is in zijn geheel vervangen. 

Zaalvoetbaltoernooi Hamburg afgelast na knokpartij

De organisatoren van een zaalvoetbaltoernooi in Hamburg hebben het evenement afgelast nadat de openingsdag vrijdagavond was uitgelopen op een massale knokpartij die door de politie met traangas moest worden opgebroken.

Volgens Duitse media raakten 49 mensen onder wie elf agenten gewond en verrichtte de politie 72 arrestaties. De vechtpartij brak uit nadat de wedstrijd tussen St. Pauli en VfB Lübeck in 3-3 was geëindigd.

De organisatoren van het toernooi om de Schweinske-Pokal lieten zaterdag weten dat de tweede speeldag was afgeblazen. "Wij zijn geschokt en voelen mee met alle onschuldige gasten bij ons toernooi die gewond zijn geraakt."

Straat Den Haag afgezet om mogelijke gijzeling

De Prinsegracht in Den Haag is zaterdagavond enige tijd afgezet geweest na een incident in een woning. Bij een inval van de politie in de woning werd echter niemand aangetroffen. De politie probeert nog te achterhalen wat er precies is gebeurd. Dat meldt een politiewoordvoerder.

Omstanders zeiden eerder op de avond dat sprake was van een gijzeling, maar daar bleek geen sprake van te zijn. De Prinsegracht was afgezet tussen de Lijnbaan en de Brouwersgracht, aldus de politiewoordvoerder.

Grote brand treft bedrijvencomplex Pijnacker

Een bedrijfspand in Pijnacker (Zuid-Holland) heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand gewoed. In het gebouw aan de Ambachtsweg zijn diverse kleine bedrijven gevestigd, waarvan er meerdere brandschade opliepen. Enkele politiemensen ter plaatse hadden als gevolg van de brand last van "vage klachten", vertelde een woordvoerster van de brandweer.

Medisch personeel heeft hen ter plaatse onderzocht. Er hoefde niemand naar het ziekenhuis.

De brandweer rukte met groot materieel uit om het vuur op industrieterrein De Boezem te blussen. Toen de brand op zijn hevigst was, sloegen de vlammen uit het dak. Om het vuur te bestrijden zette de brandweer onder meer een hoogwerker in.

Rond half vier meldde de brandweer dat de brand onder controle was. De precieze omvang van de schade zal zondagochtend moeten blijken, aldus de woordvoerster.

Omdat het industrieterrein afgelegen ligt, had de brand geen verdere gevolgen voor inwoners van Pijnacker.

Buren afgebrande winkel Kwintsheul weer thuis

Bewoners van 55 woningen in Kwintsheul (gemeente Westland) die zaterdagavond hun huis uit moesten vanwege een grote brand in een supermarkt, mogen hun woningen weer in. De brandweer gaf het gebied rond half twee 's nachts vrij, liet een woordvoerster van de gemeente weten.

De meeste mensen vonden onderdak bij familie en vrienden. Anderen konden terecht in een wijkcentrum.

Van het filiaal van Albert Heijn dat eerder op de avond vlam vatte, is weinig meer over. Direct na de brand is het gedeelte dat nog overeind stond gesloopt, vertelde de woordvoerster. Niemand raakte bij de brand gewond.

De naastgelegen flat en 25 andere woningen werden uit voorzorg ontruimd, omdat het risico bestond dat het vuur zou overslaan. De brandweer wist dat te voorkomen door daken nat te houden. Rond negen uur 's avonds was het vuur onder controle, waarna de brandweerlieden nog enkele uren bezig waren met nablussen.

Waarschijnlijk begon de brand in het magazijn van de supermarkt. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Activisten enteren Japans walvisschip

Drie Australische activisten zijn zondag aan boord van een Japanse walvisjager geklommen. Ze worden nu vastgehouden aan boord van het schip, de Shonan Maru 2. Natuurorganisatie Sea Shepherd heeft dat gemeld. De groepering hielp het drietal bij de actie voor de kust van de stad Perth in het westen van Australië.

De drie activisten zijn betrokken bij de Australische beweging Forest Rescue. Ze zeggen Sea Shepherd te willen helpen in de strijd tegen de Japanse jacht op walvissen in het Zuidpoolgebied.

De Shonan Maru 2 had de afgelopen dagen de rollen in het conflict omgedraaid. De walvisvaarder achtervolgde het vlaggenschip van Sea Shepherd, de Steve Irwin. Dat schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, was op weg van Australië naar de wateren rond de Zuidpool. Door de Shonan Maru 2 te enteren, willen de drie activisten voorkomen dat de Japanners "de Steve Irwin achtervolgen naar het walvisreservaat in de zuidelijke oceaan", zeggen ze in een verklaring.

Loonsverhoging voor Belgische ministers

De nieuwe Belgische regering heeft zichzelf een loonsverhoging gegeven. De salarissen van de premier, ministers en staatssecretarissen gaan het komende jaar omhoog. De stijging is gemiddeld 8 procent, hoewel in het regeerakkoord juist een loonsvermindering van 5 procent was afgesproken. Dat schrijft de Vlaamse krant Het Nieuwsblad op Zondag.

Minister-president Elio Di Rupo en de zes vicepremiers gaan er het meest op vooruit. Ze verdienen nu bruto 224.000 euro per jaar. Volgens Het Nieuwsblad wordt dat verhoogd naar 248.000 euro, een plus van 10,7 procent. Het jaarsalaris van de zes ministers gaat omhoog van 220.000 euro naar 238.000 euro. De zes staatssecretarissen gaan 227.000 euro per jaar verdienen. Dat is nu 210.000 euro.

Politica Giffords terug op plek schietpartij

De Amerikaanse politica Gabrielle Giffords is teruggekeerd naar de plek waar ze vorig jaar werd neergeschoten. Ze bracht zaterdag een bezoek aan de supermarkt in Tucson (Arizona), voor het eerst sinds de schietpartij op 8 januari 2011. Dat heeft haar echtgenoot, astronaut Mark Kelly, zaterdag gemeld via Twitter.

Een verwarde man opende vorig jaar het vuur bij een politieke bijeenkomst in Tucson. Giffords werd in het hoofd geschoten, lag enige tijd in coma en overleefde ternauwernood. Ze revalideert nu in een kliniek in de stad Houston.

Bij de schietpartij kwamen zes omstanders om het leven. Onder de doden waren een medewerker van Giffords en een 9-jarige meisje. Meer dan tien anderen raakten gewond. Een 22-jarige man wordt verdacht van de schietpartij. Hij zegt onschuldig te zijn.

Gewonden bij betoging tegen Wulff

Bij een betoging zaterdag in Berlijn tegen de in opspraak geraakte Duitse president Christian Wulff zijn twee mensen gewond geraakt. Dat heeft de politie laten weten.

Volgens de politie kwam het tot een confrontatie tussen betogers en veiligheidsfunctionarissen toen betogers te dicht bij Slot Bellevue, het presidentiële paleis, kwamen. Daarvoor hadden circa 300 actievoerders met hun schoenen gezwaaid naar het paleis. In de Arabische wereld geld dat als beledigend.

De 52-jarige Wulff is al weken in opspraak wegens een omstreden lening en pogingen om publicaties daarover en over andere privézaken te voorkomen.

[Primera División] Invaller Van Nistelrooy gelijk met Malaga

Ruud van Nistelrooy heeft zaterdag met Malaga niet van Atletico Madrid kunnen winnen: 0-0. De ervaren spits begon net als verdediger Joris Mathijsen op de bank, maar viel ruim twintig minuten voor tijd in. Malaga blijft door de remise zesde met 25 punten, achttien minder dan koploper Real Madrid. Atletico staat tiende.

In het gelijkopgaande duel kregen beide ploegen kansen op de zege. Atletico was het dichtste bij een treffer. Een doelpunt van Falcao werd echter afgekeurd omdat hij Malaga-doelman Willy Caballero had aangevallen in het doelgebied.

Aston Villa simpel verder in FA Cup

Aston Villa heeft zaterdag de vierde ronde van de FA Cup bereikt. Uit bij Bristol Rovers werd het 3-1 voor de ploeg uit Birmingham. Villa had de hele wedstrijd het betere van het spel en kwam geen moment in gevaar. Bristol Rovers komt uit in de League Two. Die divisie is drie niveaus onder de Premier League.

Marc Albrighton zorgde voor rust voor de 1-0, na de thee voerden Gabriel Agbonlahor en Ciaran Clark de score verder op. Scott McGleish redde kort voor tijd de eer voor de thuisploeg. In de slotminuut miste hij vanaf de strafschopstip de kans om 3-2 te maken.

Schip Nieuw-Zeeland in twee stukken

Het vrachtschip dat sinds oktober vastzit voor de kust van Nieuw-Zeeland, is in twee stukken gebroken. Tussen beide delen zit een gat van ongeveer 30 meter. Veel containers op het schip zijn in zee gevallen. Dat hebben de regionale autoriteiten zondag laten weten.

Enkele dagen geleden was een scheur ontstaan in de romp van het schip de Rena. De barst was meer dan een meter breed. Door aanhoudende metershoge golven werd de scheur groter.

Het containerschip liep in oktober vast op een rif bij het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Dat leidde tot een olielek, waardoor dieren en stranden werden besmeurd. Bergers wisten daarna de meeste olie uit het schip te pompen.

Condoleanceregister Huizen stroomt vol

De condoleanceregisters die de gemeente Huizen vrijdag heeft geopend voor de twee meisjes die vrijdagochtend overleden aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging stromen vol. Het register op internet is al 350 maal getekend en ook bij het register dat in het gemeentehuis staan voortdurend mensen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De meisjes van 11 en 12 jaar logeerden bij een 10-jarig klasgenootje. Het 10-jarige meisje maakt het naar omstandigheden goed. De meisjes zaten in groep 8 van de Van der Brugghenschool in Huizen. De schooldirectie heeft alle ouders van leerlingen ondertussen gebeld of gemaild over het drama.

De school zou eigenlijk maandag gesloten zijn wegens een studiedag van de docenten, maar gaat nu gewoon open. Op de school is een herdenkingshoekje ingericht waar ook rouwregisters liggen. Voor de leerlingen van groep 8 en hun ouders is opvang en begeleiding geregeld. "We weten bijna geen woorden te vinden om het door ons gevoelde verdriet uit te drukken", aldus de directie.

Condoleanceregister Huizen stroomt vol
Condoleanceregister Huizen stroomt vol (Foto: ANP)

[Primera División] Real maakt na rust het verschil

Koploper Real Madrid heeft zaterdag met 5-1 gewonnen van Granada in de Primera División. Mikel Rico bracht de bezoekers in Bernabéu nog langszij nadat Karim Benzema voor de 1-0 had gezorgd, maar Sergio Ramos zorgde toch voor een voorsprong bij rust. In de tweede helft stelden Gonzalo Higuain en Benzema met zijn tweede de zege veilig. Cristiano Ronaldo bepaalde in de slotfase de eindstand.

Nummer vier Levante en nummer vijf Osasuna lieten punten liggen. Levante speelde thuis met 0-0 gelijk tegen Real Mallorca. Osasuna kwam op bezoek bij Real Sociedad ook niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

Racing Santander deed goede zaken in de strijd tegen degradatie. De ploeg won met 1-0 van hekkensluiter Real Zaragoza door een goal van Bernardo.


Real Madrid maakt na rust het verschil (Foto: Novum)

Star Wars: The Old Republic

In de grote wildernis der MMORPG's heerst al jaren één koning: World of Warcraft. Vele games hebben het geprobeerd om WoW van de troon te stoten maar hebben tot op heden nog weinig succes geboekt; te hoge serverkosten, te weinig animo of gewoonweg slechte gameplay zijn enkele oorzaken. Tot EA besloot om een vinger in de pap te krijgen, samen met Bioware hebben zij nu een game gemaakt die WoW's dominatie moet gaan ondermijnen: Star Wars: The Old Republic. Aan de naamsbekendheid zal het in ieder geval niet liggen, maar lukt het EA om in de buurt te komen van WoW's succes?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.