'Overplaatsing Joran is fabeltje'

Berichten dat de dienst voor het gevangeniswezen in Peru INPE plannen heeft om Joran van der Sloot over te plaatsen naar de beruchte Challapalca-gevangenis zijn uit de lucht gegrepen. Dat zegt de advocaat van Van der Sloot, José Jiménez Navarro. Volgens hem is er nog nooit sprake van geweest dat zijn cliënt naar het 'Siberië van Peru' zou worden gestuurd, zoals de gevangenis in het Andesgebergte ook wordt genoemd.

Van der Sloot zit nu vast in de Miguel Castro Castro-gevangenis in de Peruaanse hoofdstad Lima. Vrijdag werd hij vroeg in de ochtend korte tijd naar de nabijgelegen Lurigancho-gevangenis overgebracht om de eerste dag van zijn proces bij te wonen in een belendende rechtszaal. Een bron bij de rechtbank laat weten dat het ongebruikelijk is in vergelijkbare zaken om gevangenen over te plaatsen na een veroordeling.

De Challapalca-gevangenis, gelegen in het district Tacna, in het zuiden van Peru, werd in 1996 geopend om met name leden van de terroristische groepen als het Lichtend Pad op te sluiten. De mensenrechtensituatie in deze gevangenissen is omstreden. Dit geldt ook, maar in mindere mate, voor de Miguel Castro Castro-gevangenis.


'Overplaatsing Joran is fabeltje' (Foto: Novum)