Turkse ambassadeur terug in Frankrijk

De uit Frankrijk teruggeroepen Turkse ambassadeur is zaterdag in Parijs teruggekeerd. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bekendgemaakt. Tahsin Burcuoglu moet voorkomen dat de Franse senaat de wet aanvaardt die ontkenning van de Armeense genocide strafbaar stelt.

Die wet, die op 22 december door het Franse lagerhuis is aangenomen, deed de betrekkingen tussen de beide NAVO-leden ernstig bekoelen. De regering in Ankara riep op 23 december haar ambassadeur Burcuoglu terug.

Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken was nooit de opzet dat de ambassadeur Frankrijk voorgoed de rug toekeerde. ''Hij heeft het overleg in Ankara afgerond en is op zijn post terug om zijn werk voort te zetten en de wet te blokkeren'', zei woordvoerder Selcuk Unal.

Frankrijk besloot in 2001 de moord in 1915 op zo'n anderhalf miljoen Armeniërs te erkennen als genocide. Tot dusver was het ontkennen hiervan echter niet strafbaar. Onder de nieuwe wet kan het ontkennen van de volkenmoord worden bestraft met maximaal een jaar cel en een boete van 45.000 euro.

Turkije is fel tegen de term genocide voor de moord op de Armeniërs en vindt dat de kwestie moet worden overgelaten aan historici.