Liga wil meer waarnemers en einde geweld Syrië

De Arabische Liga eist dat Syrië meer waarnemers toelaat en een onmiddellijk einde maakt aan het bloedvergieten. Dat heeft de verantwoordelijke commissie van de Liga zondag gezegd, nadat het hoofd van de waarnemersmissie hen verslag had uitgebracht.

De commissieleden zijn volgens de Qatarese minister van buitenlandse zaken Sheik Hamad Bin Jassem Bin Jabr Al Thani, die de commissie voorzit, niet overeengekomen deskundigen van de Verenigde Naties te verzoeken om zich bij de waarnemers van de Liga aan te sluiten. Wel zullen VN-experts de waarnemers instrueren voor ze naar Syrië afreizen.

De commissie riep ook 'andere strijdende partijen' op het geweld te staken. Dat lijkt een appèl op naar de oppositie overgelopen militairen. Slechts als alle partijen de wapens neerleggen kan de waarnemersmissie slagen, aldus voorzitter Al Thani. De 165 waarnemers moeten voorts minder afhankelijk worden van het bewind van de Syrische president Bashar Assad.

De afgevaardigden van de Liga zien in Syrië toe op de naleving van het vredesplan dat Syrië in december aanvaardde. Maar volgens activisten misleidt het bewind-Assad de waarnemers. De in Caïro gevestigde Syrische activist Thaer Al-Nashef drong zondag aan op de opheffing van de missie. ''Terwijl de waarnemers geen stap verder geraken vermoordt het Syrische regime de revolutie. De Arabische Liga moet een einde maken aan deze toneeluitvoering.''


Liga wil meer waarnemers en einde geweld Syrië (Foto: Novum)