Republikeinse rivalen richten zich tegen Romney

De rivalen van Mitt Romney hebben de koploper in de voorverkiezingen van de Amerikaanse Republikeinse Partij zondag stevig op de korrel genomen. Tijdens het laatste debat voor de voorverkiezing in de staat New Hampshire van dinsdag noemden zij Romney onder meer een 'carrièrepoliticus'.

Die beschuldiging mist volgens Romney grond. ''Ik zit niet in de politiek om carrière te maken. Mijn leven draait om mijn gezin, mijn geloof, en mijn land.'' Newt Gingrich, die het in de strijd om de Republikeinse presidentskandidatuur tegen Romney opneemt, deed die woorden af als 'schijnheilige onzin'. De voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden vroeg Romney zich 'gewoon eens te verplaatsen in het Amerikaanse volk'.

De tegenstanders van Romney, die dinsdag de voorverkiezing in Iowa won, namen tijdens het debat van zondag vooral de koploper onder vuur. Tijdens eerdere debatten leken Romney's rivalen vooral druk met hun onderlinge concurrentiestrijd. Ze wilden zich allemaal opwerpen als de voornaamste uitdager van de favoriet.

Romney lijkt vrijwel zeker van de winst in New Hampshire. Hij heeft er een buitenhuis en was vier jaar gouverneur van buurstaat Massachusetts. Zijn behoudender tegenstanders hopen meer kans te maken in de voorverkiezingen in de conservatieve zuidelijke staten.


Republikeinse rivalen richten zich tegen Romney (Foto: Novum)