Nederland gaat weer Somaliërs uitzetten

Afgewezen Somalische asielzoekers kunnen weer worden teruggestuurd naar delen van hun vaderland. Dat meldde minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) maandag aan de Tweede Kamer. Wel gelden hiervoor strikte voorwaarden. Leers reageert op een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

De afgewezen asielzoekers mogen, zo stelt Leers in navolging van het hof, alleen worden teruggestuurd naar Zuid- of Centraal-Somalië. Ze moeten daar naaste familieleden hebben die in staat zijn om hen te beschermen en ze moeten nog recent in Somalië hebben verbleven.

Bovendien moeten ze zich kunnen gedragen volgens de regels die de islamitische organisatie Al-Shabaab stelt. Volgens de rechters van de Raad van Europa is de toepassing van de shariawetten door Al-Shabaab 'draconisch' en worden voor een licht vergrijp al zware straffen opgelegd.

"Enkel personen die weten hoe ze 'het spel moeten spelen' en zich weten te conformeren aan de regels van Al-Shabaab kunnen veilig reizen door en verblijven in deze gebieden", schrijft Leers in een brief aan de Kamer.

Terugkeer naar Mugadishu is voor afgewezen asielzoekers geen optie. Daar is het te gevaarlijk, zegt Leers. Ook vluchtelingenkampen zijn geen mogelijkheid. Alleenstaande vrouwen, alleenstaande kinderen en niet-Somalische minderheden worden niet teruggestuurd.

GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi vindt het een slecht plan van Leers. "Mensen uitleveren aan terreur doe je zo", twittert hij maandagmiddag. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind spreekt van een 'bizarre voorwaarde' voor de afgewezen asielzoekers. "Ze moeten zich aanpassen aan sharia van terreurorganisatie", reageert hij.