Raad Schiedam wil oneervol ontslag Verver

De gemeenteraad van Schiedam is een procedure gestart om het eervol ontslag van voormalig burgemeester Wilma Verver (VVD) om te zetten in een oneervol ontslag. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente maandag laten weten.

Vrijdag bleek uit een onderzoeksrapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) dat Verver zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en dat ze ernstig is tekortgeschoten op het gebied van integriteit. Verver stapte in juni op, naar eigen zeggen vanwege de aanhoudende negatieve publiciteit over haar en haar gezin.

Gemeenteraadsleden willen naar aanleiding van het rapport dat het eervolle ontslag van Verver wordt teruggedraaid. "De fractievoorzitters hebben daarom aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd of dat bezwaar aan wilde tekenen tegen het Koninklijk Besluit", legt de woordvoerder uit. Hij verwacht niet op korte termijn uitsluitsel. "Het is aan de minister van Binnenlandse Zaken om dat te bepalen en dat zal nog wel even duren."

De gemeenteraad van Schiedam gaf eind april opdracht voor het integriteitsonderzoek nadat de 53-jarige Verver in opspraak was gekomen vanwege een privéconflict met een aannemersbedrijf. Daardoor zou het bedrijf van de gemeente minder opdrachten hebben gekregen. Ook zou ze het taxibedrijf van haar zoon hebben laten inhuren.

De gemeenteraad debatteert dinsdagavond over het rapport van BING.