Serieplakker teistert Heerenveen

Heerenveen wordt sinds enkele weken geteisterd door een man die protestposters plakt. De 42-jarige man uit Nieuwehorne is zaterdag voor de derde keer opgepakt voor het plakken van diverse posters in het centrum, laat een politiewoordvoerder weten.

Op de posters uit hij verschillende politieke standpunten, gevolgd door de tekst 'Donner op' in hoofdletters. "Minister Donner is een ondersteuner van oorlogsmisdaden en genocide", valt op een poster te lezen. "Pedofiele priesters zijn niet gelijk voor de wet, maar worden door een van de rijkste organisaties vrijgekocht", vermeldt een ander.

Er is echter niet altijd een peil op te trekken, zegt de woordvoerder. "Soms is de tekst onbegrijpelijk." In het kader van de vrijheid van meningsuiting mag de man wel op daarvoor bestemde plakplaatsen plakken. "Maar hij plakt onder meer op elektriciteitskastjes, parkeermeters en vuilnisbakken."

Ook het huis van de politiewoordvoerder is al een keer beplakt. "Hij gebruikt ook nog eens lijm die heel lastig is te verwijderen. Verschillende prullenbakken zijn al beschadigd geraakt bij een poging de poster te verwijderen."

De man wil niet uitleggen waarom hij de posters plakt en waarom hij daar geen legale locatie voor kiest. "Hij beroept zich op zijn zwijgrecht." De eerste keer dat de wildplakker werd aangehouden, viel hij een agent aan. Daarvoor moet hij nog voor de rechter verschijnen. Tegenwoordig gedraagt hij zich beter als hij wordt aangehouden.