Spoedoverleg Obama over schuldencrisis

De Amerikaanse president Barack Obama heeft afzonderlijk overleg gevoerd met leiders van de Republikeinen en Democraten over de schuldencrisis, minder dan 3 dagen voordat de Amerikaanse regering in geldnood raakt.

De actie van Obama zaterdagavond kwam na een wekenlange impasse. Democraten en Republikeinen zijn tot op het bot verdeeld. De leiders gaven elkaar zaterdagavond de schuld tijdens een debat in de Senaat, dat bij hoge uitzondering het hele weekeinde doorgaat. "De Republikeinse leiders weigeren nog steeds om te goeder trouw te onderhandelen", klaagde Harry Reid van de Democraten. De Republikeinse leider Mitch McConnell zei dat president Obama maar met een voorstel moet komen.

Zaterdag hadden de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zaterdag het nieuwste voorstel van de Democraten afgewezen. Eerder deed de Senaat dat met een Republikeins voorstel uit het Huis van Afgevaardigden.

Zonder akkoord, kan de Amerikaanse regering dinsdag niet meer alle uitkeringen, lonen en rentes uitbetalen, tot woede van gepensioneerden en militairen. Komende week moeten circa 80 miljoen uitkeringen worden betaald. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de VS zo in geldnood komt.

De Republikeinse Senaatsfractieleider Mitch McConnell zei dat hij had gesproken met Obama. Hij verklaarde "optimistisch te zijn dat er een akkoord komt in de nabije toekomst". Maar dat werd tegengesproken door de Democratische Senaatsfractieleider Harry Reid: "De vraag is: zijn we nu dichter bij een akkoord? Het antwoord is: nee".

Volgens de krant Washington Post begint zich een gevoel van wanhoop begint zich meester te maken van het Amerikaanse parlement. "Na maanden van onderhandelingen en wekenlange debatten is elk plan voor bezuinigingen of verhoging van het schuldenplafond al eens afgewezen of kansloos verklaard", oordeelde de krant op haar website.

Spoedoverleg Obama over schuldencrisis
Spoedoverleg Obama over schuldencrisis (Foto: ANP)