"Videogames schuld geven van geweld is racistisch"

Gewelddadige videogames worden steeds vaker gelinkt aan gewelddadige incidenten. Zo noemde de schutter van de Noorse terroristische aanslag Modern Warfare 2 een geweldige trainingsimulator en zijn gewelddadige games uit Noorse schappen gehaald. Toch zegt een psycholoog nu dat de schuld geven aan videogames een soort racisme genoemd kan worden.

Christopher Ferguson, een psycholoog die veel onderzoek heeft gedaan naar gewelddadige videogames en gewelddadige incidenten zoals de schietpartij op de Texas A&M International University, zegt dat het linken van geweld en videogames niet alleen fout is, maar dat het daarnaast een soort racisme is.

Volgens Ferguson vinden er genoeg schietpartijen op Amerikaanse scholen plaats. Dit gebeurt vooral in scholen in mindere wijken en hierbij wordt nooit de schuld gegeven aan videogames. Op het moment dat er zo'n schietpartij op een 'witte' school gebeurt worden games meteen als schuldige aangeduid.

"But when these things happen in white majority schools and in the suburbs, people start to freak out and video games are inevitably blamed. I think that there's a certain element of racism or ignorance here."

Ferguson vindt dat games nog steeds onterecht als eerste de schuld krijgen van gewelddadige incidenten. Toch wordt de focus bij het drama in Oslo minder op de games gelegd. Ferguson verklaart dit doordat het ver van de VS heeft plaatsgevonden. Er zijn verschillende groepen in de VS die na een ramp de schuld zo snel mogelijk bij games willen neerleggen om er in de politiek beter van te worden.

Als laatste wil Ferguson kwijt dat het wetenschappelijk is bewezen dat gewelddadige videogames, films en televisieseries niet de schuldige zijn aan zulke rampen. De uitspraak van de Supreme Court heeft daarbij zeker geholpen.

"Linking the playing of violent video games to a mass homicide when the perpetrator is a young male is like blaming the killing on the fact that he was wearing sneakers. The base rate of that behavior is so common that it has no predictive value whatsoever."

Waar hebben we dit laatste toch eerder gehoord?