Alarm over handel in scripties op internet

Op internet lijkt een levendige handel te zijn in 'valse' scripties. Geoefende schrijvers leveren voor zo'n 650 euro een volledige scriptie met alles erop en eraan. Ze mikken op studenten in tijd- of geldnood. De Vereniging van Universiteiten slaat alarm over de scriptiehandel, schrijft het AD zaterdag.

De Vereniging van Universiteiten reageert in de krant geschokt op de handel in scripties. "We weten dat er soms fraude wordt gepleegd, zoals plagiaat. Maar we wisten niet dat er een handel is in scripties", zegt een woordvoerder.

Op Marktplaats staan tientallen advertenties van mensen die 'hulp' bieden bij het schrijven van een scriptie. Op de site Scriptielatenschrijven.nl staat een heel overzicht van ghostwriters. Zo kan voor duizend tot tweeduizend euro een scriptie SPD Bedrijfsadministratie worden gekocht.

Een scriptieschrijfster zegt in de krant wekelijks gemiddeld tien aanvragen te krijgen. Ze rekent 12,50 euro per uur, wat neerkomt op zo'n 650 euro voor een compleet verslag. Ze heeft zelf een universitair en een hbo-diploma op zak en doet het werk als bijbaantje.

Een van haar klanten geeft aan ten einde raad hulp ingeschakeld te hebben. Ze zit in tijdnood en dreigt tegen de nieuwe langstudeerboete van drieduizend euro aan te lopen. "Het is goedkoper als ik mijn scriptie door iemand laat schrijven en afstudeer, dan dat ik langer doorga en straks de boete moet betalen."

Het werk is niet illegaal, maar de mensen die de scripties inleveren maken zich schuldig aan fraude. Een andere scriptieschrijver zegt ook tips te geven voor het verdedigen tijdens de eindpresentaties. Als het taalgebruik opvallend anders is, krijgt de koper het advies te zeggen dat iemand heeft geholpen met schrijven. Schrijfhulp is toegestaan.


Alarm over handel in scripties op internet (Foto: Novum)