'Irak onveiliger dan een jaar geleden'

Met frequente bomaanslagen, moorden en een terugkeer van geweld door sjiitische milities is Irak vandaag de dag gevaarlijker dan een jaar geleden. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse regering.

Stuart W. Bowen jr., de speciale inspecteur-generaal voor de Iraakse wederopbouw, noemt de huidige periode de 'zomer van onzekerheid', waarin Irak moet beslissen of alle Amerikaanse troepen aan het eind van het jaar vertrekken of een deel toch blijft om militaire ondersteuning te verlenen.

"Irak blijft een bijzonder gevaarlijke plek om te werken", schrijft Bowen in het rapport. "Het is in mijn ogen minder veilig dan twaalf maanden geleden."

Een toename van het aantal raketten dat op de Groene Zone, de zwaarbewaakte wijk in het centrum van de stad waar zich de ambassades en Iraakse regeringsgebouwen bevinden, wordt afgevuurd draagt bij aan de onveiligheid in Irak. Ook een constante stroom aan moorden op Iraakse politieke leiders maakt het land onveilig.

Bowen beticht het Amerikaanse leger ervan de veiligheidssituatie in Irak te rooskleurig te hebben beoordeeld. Het leger sprak in mei van een 'zeer, zeer positieve trend' in de ontwikkeling van de veiligheid in Irak. Het leger beschreef de veiligheid echter in vergelijking met 2007, toen Irak op de rand van een burgeroorlog balanceerde.

Het Amerikaanse leger wilde niet reageren op het rapport van Bowen.