PVV bereikt niks in gemeente Den Haag
"We gaan de gevestigde politiek hé-le-maal gek maken", zo bezwoer PVV-lijsttrekker Sietse Fritsma na de overwinning van zijn partij bij de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010. Een 'stormram' werd aangekondigd. Maar een jaar later blijkt dat de PVV nog geen deuk in een pakje boter heeft kunnen slaan in de gemeente Den Haag en Fritsma is vertrokken.
Fritsma, ook Tweede Kamerlid, zag geen heil meer in de gemeenteraad. Net als partijleider Geert Wilders, die met voorkeursstemmen werd gekozen. Ook Willie Dille en Karen Gerbrands zijn na een jaar al weg. Ze lijken allemaal overvallen door de dubbelfunctie.
Wat de PVV veel deed was schriftelijke vragen stellen, waarmee ze misschien de ambtenaren een hoop extra werk hebben bezorgd, maar de andere partijen niet. Een van de vragen was bijvoorbeeld 'Waarom draagt wethouder Ingrid van Engelshoven van D66 zelf eigenlijk geen hoofddoek?'
Maar met vragen stellen boek je geen resultaten. Met moties kan dat wel, maar daarvan is er slechts 1 aangenomen. Die motie verzoekt het college ervoor de zorgen 'dat alle Haagse basisschoolleerlingen in de groepen zeven en acht schooltuin-educatie krijgen'. Van de vier maal zo kleine lokale Haagse Stadspartij werden zeven moties aangenomen.
Dat de moties van de PVV vaak niet aangenomen worden, komt niet omdat de andere partijen de PVV boycotten. "Ze beheersen het politieke handwerk niet", zegt fractieleider van D66. "Wil je resultaten behalen, dan moet je het politieke spel kennen. Je moet andere partijen masseren. Je moet ze de kans geven intern te overleggen over jouw moties. Je moet anderen meenemen in jouw gedachtenvorming." Hij herinnert zich een interessante PVV-motie over de wenselijkheid van een wandelpromenade tussen tramhalte Forepark en het ADO-stadion, een voetpad in de clubkleuren groen en geel. "Die motie had mijn fractie gesteund als Richard de Mos er niet pas twee minuten voor de stemmingen mee was gekomen."
Volgens de fractieleider van de Haagse Stadspartij is de PVV vooral met zichzelf bezig. "Hun strategie is gericht op profilering, niet op verandering. Zo werd ik deze week wakker met het nieuws van Omroep West dat de PVV de strijd aanbindt met allochtonen die brood voeren aan opdringerige meeuwen."
De PVV wilde niet reageren op het bericht.