Lynx-bemanning voorbereid op media-aandacht

De drie militairen die in Libië vastzaten worden in Griekenland voorbereid op de media-aandacht die hen in Nederland te wachten staat. Ook voeren ze gesprekken met een psycholoog, zegt een woordvoerder van het Ministerie van Defensie zaterdag.

Het is nog niet zeker of ze zaterdag al voet op Nederlandse bodem zetten. "We doen er alles aan hen zo snel mogelijk hier te krijgen."

De Lynx-bemanning kwam donderdagnacht vrij en kwam dezelfde nacht nog aan op een luchthaven in de Griekse hoofdstad Athene. Daar voeren ze volgens een woordvoerder gesprekken met onder anderen een psycholoog. "We gaan na of alles goed met hen is", legt de woordvoerder uit.

De drie werden een kleine twee weken geleden opgepakt tijdens een mislukte evacuatiemissie met een Lynx-helikopter van het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp dat voor de kust van Libië ligt.

Minister van Defensie Hans Hillen liet eerder weten dat de militairen 'goed en correct' zijn behandeld. Ze zouden tijdens hun gevangenschap niet zijn gemarteld.


Marinefregat Hr. Ms. Tromp (Foto: Novum)