Kopieerbescherming cd's onder vuur

XanKriegor had ons via de nieuws-submit te melden:

De kopieerbescherming op cd's komt steeds meer onder vuur te liggen. De beveiliging op cd's, waardoor ze niet meer zo simpel te kopiŽren zijn, levert veel problemen op omdat de cd's niet meer afspeelbaar zijn in bijvoorbeeld de auto of op de computer. Volgens de Financial Times beschuldigt de Franse justitie de muziekuitgever EMI en de muziekwinkelketen Fnac van overtreding van de Franse wetgeving door cd's te verkopen die niet overal afspeelbaar zijn.

Volgens de Franse justitie handelen EMI en Fnac in strijd met overeengekomen technische specificaties uit het begin van de jaren tachtig. Ook wordt wetgeving uit 1985 overtreden waarin kopiŽren van cd's voor thuisgebruik is toegestaan. Als de betrokken partijen schuldig worden bevonden, kunnen zij boetes van in totaal 187.000 euro tegemoet zien. Ook moeten zij de beveiligde cd's uit de handel halen.

In BelgiŽ en Duitsland dreigen ook rechtszaken tegen muziekuitgevers over de kopieerbescherming.

In Nederland worden vooralsnog geen stappen ondernomen. Dat heeft te maken met het Nederlandse auteursrecht, dat veel vager is over het recht op een kopie voor eigen gebruik, aldus de Consumentenbond.