FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 augustus 2004

Siren 2 aangekondigd

Sony heeft bevestigd dat Siren 2, de opvolger van de horrorgame Siren, in ontwikkeling is door screenshots en een teaser vrij te geven. Volgens de Japanse teaser site van Sony Computer Entertainment Japan zal de game in Japan ergens in 2005 uitkomen. Op de site zijn ook kleine stukjes van het verhaal te vinden.

De game speelt zich af op het eiland Yami-jima, waar door een onverklaarbare gebeurtenis de voltallige bevolking verdween. 29 jaar later bezoekt de speler het eiland, waar intussen de bevolking teruggekeerd is. Klein detail; het zijn nu zombies, die het vanzelfsprekend gemunt hebben op de speler.

Siren 2 zal ook een paar features uit zijn voorganger Siren meenemen, waaronder het "sightjacken" en het gebruik van licht om vijanden van je af te houden.

Het filmpje is hier te vinden.

Uitslag strijd Europese Super Cup

UEFA Cup winnaar CF Valencia heeft de Super Cup veroverd. In de finale waren de spanjaarden te sterk voor FC Porto (2-1).

Valencia was gedurende het gehele duel de betere ploeg. Als gevolg van een doeltreffende kopbal van Ruben Baraja kon het met voorsprong gaan rusten. Nadat Marco di Vaio, andermaal via het hoofd, de tweede treffer liet aantekenen leek het duel beslist. De Portugezen persten er echter nog een slotoffensief uit dat werd ingeleid door een rake afstandstreffer van Ricardo Quaresmo (1-2). Porto kon Valencia echter niet op de knieen krijgen. Aldus voor Valencia de tweede Super Cup in de prijzenkast.

FC Porto - CF Valencia (1-2)
Baraja 0-1
Di Vaio 0-2
Quaresmo 1-2

Mortieraanval in Irak mist Nederlands kamp

RDJ134 had ons via de nieuws-submit te melden:

Omstreeks kwart voor elf vanavond (plaatselijke tijd) hebben onbekenden drie mortieren afgevuurd op het kamp van de Nederlandse militairen in Ar-Rumaytah in Irak. De mortieren misten hun doel en kwamen buiten het kamp terecht. Niemand raakte gewond en er is geen schade, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Er verblijven 150 Nederlanders in Ar-Rumaytah. Op 14 augustus kwam een 29-jarige Nederlandse militair om het leven nadat hij met zijn patrouille in een hinderlaag terechtkwam. Bij de aanval van vanavond zochten de militairen beschutting in de schuilkelder.

Peiling: Nog maar één zetel voor LPF

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden voor de Tweede Kamer houdt de LPF slechts één zetel over van de acht die de partij er nu heeft. Dit blijkt uit de Politieke Barometer van Interview/NSS onder 1200 Nederlanders van 18 jaar en ouder, in opdracht van het actualiteitenprogramma NOVA.

Afgelopen dinsdag braken de kamerleden van de LPF met de partij. Vorige week stond de partij nog op vier zetels, maar deze crisis lijken de mensen nu echt af te straffen. Vooral het CDA lijkt hiervan te profiteren, de Christen-Democraten gaan van 33 zetels vorige week naar 35 nu (44 in de kamer). Ook de Christen-Unie wint één zetel en gaat in een week van 4 naar 5.

De rest van de partijen blijft gelijk aan vorige week, waardoor de PvdA in de peiling met 51 zetels de grootste blijft. De regeringspartijen CDA, VVD en D66 houden 67 van hun 78 zetels over, niet genoeg voor een kamermeerderheid dus.

2e Kamer
22-01-2003
Peiling
20-08-2004
Peiling
27-08-2004
Partij%zet.%zet.%zet.
CDA28,64422,03322,835
PvdA27,34233,45133,051
VVD17,92816,52516,625
SP6,399,2149,214
LPF5,782,741,21
GroenLinks5,186,196,28
D664,164,674,67
ChristenUnie2,132,842,95
SGP1,621,621,72
PvdD0,4-0,811,01
Overige partijen0,9-0,3-0,8-

'Digitale dame' voor vrijgezelle heren

Icoon digitaal nieuwsEen bedrijf in Hongkong is bezig een nieuw speeltje te ontwerpen voor vrijgezelle mannen: de digitale droomvrouw. De dame in kwestie is alleen te zien via het beeldschermpje van de mobiele telefoon en verschijnt nooit in levende lijve. Dat neemt echter niet weg dat ze wel lieve woordjes, cadeautjes en diamanten wil. Hoe meer ze krijgt, hoe leuker ze wordt. En is ze ontevreden? Dan houdt ze op met praten.

Het Tamagotchi-achtige spel dat door Artificial Life wordt ontwikkeld zal later dit jaar in Azië op de markt worden gebracht. Mannen die een digitale dame willen moeten er rekening mee houden dat ze niet goedkoop zijn. Want om de relatie naar een 'hoger niveau' te tillen zullen cadeautjes moeten worden gekocht. Het bedrijf is er nog niet over uit hoe duur die zullen gaan worden.

Bezitters van een virtuele dame kunnen met haar van gedachten wisselen via sms-berichtjes, die dan via de voicemail worden beantwoord. Het spel is voor alle leeftijden, zo laat Ada Fong de woordvoerster van het bedrijf weten, en is niet seksueel getint. Mogelijk komt het bedrijf begin volgend jaar ook met 'een virtuele droomprins' op de markt.

Acclaim sluit vestigingen

Uitgever en Ontwikkelaar Acclaim heeft al haar vestigingen gesloten wegens financiële problemen. Hieronder vallen vestigingen in Manchester, Austin en het hoofdkwartier in Glen Cove, New York. Afgelopen maandag waren er al berichten dat Acclaim geen nieuwe financier kon vinden om het bedrijf gaande te houden en dat er waarschijnlijk faillisement aangevraagd zou worden.

In tegenstelling tot andere berichten zijn er echter nog geen werknemers ontslagen volgens verscheidene online bronnen. Dit zal echter waarschijnlijk snel volgen na het sluiten van alle vestingen.

Een analist die de gamesmarkt en in het bijzonder Acclaim volgt sinds 1998 liet het volgende weten:

Turok: Evolution was de grootste financiële klap voor het bedrijf. Sindsdien gaat het bergafwaards

In het verleden heeft Acclaim zich nog weten te redden met o.a. het verkopen van licenties waaronder die van Turok. Ook raakte het bedrijf onlangs al het recht om echte Major League Baseball namen te gebruiken kwijt.

Andere games waarvan Acclaim bekend is zijn onder andere Re-volt en Forsaken. Ook zijn er nog enkele interessante titels in ontwikkeling waaronder racegame Juiced welke gepland staat voor begin September.



Links een screenshot van Turok: Evolution, rechts een van Re-Volt

Blom 9de bij polstokhoogspringen

Rens Blom is bij het hoogspringen op een gedeelde 9de plek geëindigd. Hij sprong over 5 meter 65.

De winst was voor de Amerikaan Timothy Mack, die na een spannende strijd zijn landgenoot Toby Stevenson versloeg. Mack sprong 5 meter 95, een nieuw Olympisch record. Stevenson eindigde met 5 meter 90 op de tweede plek, de Italiaan Gibilisco werd met 5,85 derde.

Het wereldrecord staat met 6 meter 14 nog altijd op naam van de Oekraïner Sergej Boebka. Of dat ooit nog verbeterd zal worden is zeer de vraag.

2100 Kilo hasj op jacht gevonden

Een gezamelijke actie van de Waterpolitie, de Koninklijke Marechaussee, Kustwacht en de Douane is donderdag succesvol geweest. Men trof 2100 kilo hasj aan op een zeiljacht. Tijdens een normale controle werd het jacht op de Noordzee onderzocht. Naar schatting bedraagt de straatwaarde van de drugs 10 miljoen euro.

Het zeiljacht lag diep in het water en trok daarom de aandacht. Nadat besloten werd het schip te onderzoeken werd in twee bemanningshutten een groot aantal pakketten met hasj gevonden. Tijdens de inspectie zijn drie aanhoudingen verricht. De zaak is voor verder onderzoek overgedragen aan de financiële opsporingsdienst FIOD-ECD.

Uitgespuugde kauwgum Britney te koop

Een uitgespuugd stukje kauwgum van de Amerikaanse superster Britney Spears is te koop op de veilingsite eBay. Volgens eigen zeggen redde de aanbieder het stukje kauwgum in de buurt van een hotel in Londen.

In eerste instantie zei de aanbieder van het opmerkelijke item dat de kauwgum genetisch materiaal van de zangeres bevatte. Omdat dat tegen de regels van de veilingsite in ging verwijderde de beheerder daarop de advertentie.

Momenteel staat het hoogste bod op meer dan 1200 euro. Tot 5 september kan je nog bieden op het stukje kauwgum.

Britney Spearmint Gum
Het stukje kauwgum, met de tandafdrukken van Britney Spears

Forgotten Realms: Demon Stone is gold

Vandaag heeft Atari aangekondigd dat zijn Dungeons & Dragons-gebaseerde Forgotten Realms: Demon Stone richting de fabrieken is gegaan om geperst te worden.

De action-adventure game Demon Stone speelt zich af in het Forgotten Realms-universum, een onderdeel van Dungeons & Dragons. Het spel speelt zich af rond een groep van karakters die per ongeluk twee strijdende demonische legers hebben vrijgelaten. De speler bestuurt een party van drie karakters in hun missie een einde aan het kwaad te maken, om zo de wereld Faerun te redden.

Forgotten Realms: Demon Stone is ontwikkeld door Stormfront Studio's, en zal 14 september uitkomen op de PlayStation 2, waarna de Xbox en PC versies in november zullen volgen.


Zilver voor hockeyheren

De Nederlandse hockeyheren hebben hun titel op de Olympische Spelen niet weten te prolongeren. Nadat ze in 1996 en 2000 de titel wonnen ging deze dit jaar naar Australië. De wedstrijd werd beslist door een golden goal in de eerste verlening.


In de 28ste minuut kwam Nederland op 1-0 via Ronald Brouwer. Deze voorsprong konden ze vasthouden tot de rust, maar na rust maakten Australië al snel gelijk via Brooks, die doelman Guus Vogels met een harde backhand passeerde.

Ondertussen was de Nederlandse sterspeler Teun de Nooijer geblesseerd geraakt, een ware aderlating voor de ploeg. Australië drukte Oranje steeds verder terug, maar vooral dankzij goed werk van Vogels kwamen ze niet tot scoren. Er moest dus een verlenging komen, waarin Nederland iets beter speelde. Uit een strafcorner was het echter Dwyer die de beslissende goal maakte. Hierdoor wonnen de Nederlandse mannen net als hun vrouwelijke collega's gisteren een zilveren medaille.

OS: Zilver voor hockeyheren

Icon Sport - OS Athene 2004De Nederlandse hockeyheren hebben hun titel op de Olympische Spelen niet weten te prolongeren. Nadat ze in 1996 en 2000 de titel wonnen ging deze dit jaar naar Australië. De wedstrijd werd beslist door een golden goal aan het einde van de eerste verlening.

In de 28ste minuut kwam Nederland op 1-0 via Ronald Brouwer, die de keeper knap omspeelde. Deze voorsprong konden ze vasthouden tot de rust, maar na rust maakte Australië al snel gelijk via Brooks, die doelman Guus Vogels met een harde backhand passeerde.

Ondertussen was de Nederlandse sterspeler Teun de Nooijer geblesseerd geraakt, een ware aderlating voor de ploeg. Australië drukte Oranje steeds verder terug, maar vooral dankzij goed werk van Vogels kwamen ze niet tot scoren. Er moest dus een verlenging komen, waarin Nederland iets beter speelde. Uit een makkelijk gegeven strafcorner in de laatste seconde was het echter Dwyer die de beslissende goal maakte. Hierdoor wonnen de Nederlandse mannen, net als hun vrouwelijke collega's gisteren, een zilveren medaille.

Zie voor meer Olympisch nieuws sport.fok.nl of ons OS 2004-forum!

Uitmarkt schrapt homofobe reggaezanger

De organisatie van de Amsterdamse Uitmarkt heeft een optreden van reggae-artiest Buju Banton geschrapt. De Jamaicaan, die in zijn songteksten al niet draait om zijn haat tegen homo's, wordt in eigen land verdacht van geweld tegen homoseksuelen.

Banton lag onlangs al onder vuur van Amnesty International die tijdens het Reggae Sundancefestival in Eindhoven wilde flyeren tegen geweld tegen homo's op Jamaica en tegen de aanwezigheid van Buju Banton op het festival. In songteksten zou hij oproepen homo's een kogel door het hoofd te jagen. Paradiso boekte de artiest voor de Uitmarkt onder voorbehoud dat de zanger niet zou oproepen tot haat tijdens zijn optreden. Voor de organisatie van de Uitmarkt zijn echter de grenzen overschreden toen bekend werd dat de Jamaicaan betrokken is geweest bij gewelddadige incidenten.

De Uitmarkt is de jaarlijkse opening van het culturele seizoen en vindt dit weekend plaats rond het Museumplein in Amsterdam.

Buju Banton
Reggaezanger Buju Banton geschrapt door de Uitmarkt

Nederlandse 4x100 meterploeg faalt

De Nederlandse 4x100 meterploeg heeft het niet gered om de finale op dat onderdeel te bereiken. Vorig jaar behaalde de ploeg nog een bronzen medaille op het wereldkampioenschap.

Timothy Beck, Troy Douglas, Patrick van Balkom en Caimin Douglas hoopten tijdens de Olympische Spelen te kunnen stunten. Vorig jaar behaalden ze geheel onverwacht de vierde plaats op het wereldkampioenschap, die door een diskwalificatie later nog werd omgezet naar een derde plek. De vier werden Nederlandse sportploeg van het jaar en trainden hard voor deze Spelen. Voor Troy Douglas moest zijn laatste kunstje de kroon op zijn atletiekloopbaan worden.

Het liep echter allemaal anders. In de halve finale moesten ze uitkomen tegen sterke landen. De eerste lopers Timothy Beck en Troy Douglas konden niet op de begeerde plaats in de voorhoede komen. Van Balkom liep de bocht en kwam bij de wissel aan als zevende. Met alle risico probeerde Caimin Douglas door een goede wissel plaatsen te pakken, maar de wissel liep fout. Caimin Douglas kreeg het stokje niet in zijn handen en daarmee was het toernooi ten einde voor de 4x100 meterploeg.

Van Bon wint 5de etappe Eneco Tour

Leon van Bon heeft de vijfde etappe van de Eneco Tour gewonnen. Hij ontsnapte aan medevluchter Streel in de plaatselijke ronde.

De etappe van Düsseldorf naar Sittard-Geleen had een valse start. Nadat de renners uit Düsseldorf wegreden en wachten op het signaal van de rijdende start, bleken veel ploegleidersauto's achter hun verdwenen. Een ploegleider had een verkeerde afslag genomen en velen waren hem gevolgd en waren vast komen te zitten in het verkeer. Pas na 30 kilometer konden de auto's aansluiten en kon de koers officieel worden geopend.

Leon van Bon had er zin in en sprong onmiddellijk weg bij het peloton. Toen hij hoorde dat Marc Streel achter hem aan kwam, wachtte hij even zodat ze samen de monsterontsnapping voort konden zetten. In het peloton werd een aardig tempo gereden, maar werd de koers niet hard gemaakt. Hoewel het hoogste punt ooit in de Ronde van Nederland werd bereikt, waren de heuvels vandaag nog geen scherprechters. De renners wachtten tot morgen in Limburg voor de strijd om de rondewinst.

Voorin konden Van Bon en Streel om de ritwinst gaan strijden. Het peloton onder aanvoering van US Postal reed het gat dermate dicht dat de leiderstrui niet in gevaar kwam, maar bereikte de koplopers niet. In de plaatselijke ronde in Sittard reed Van Bon op een heuvel weg bij Streel en pakte zo de etappewinst, na een ontsnapping van in totaal 180 kilometer.

Uitslag:
1. Leon van Bon 5.10.28
2. Marc Streel (Bel) + 1.06
3. Manuel Quinziato (Ita) + 1.43
4. Max van Heeswijk + 1.47
5. Kevin Hulsmans (Bel) z.t.
6. Fabrizio Guidi (Ita) z.t.
7. Stefan van Dijk z.t.
8. Eric Baumann (Dui) z.t.

Klassement:
1. Vjatsjeslav Jekimov (Rus) 16.23.37
2. Marc Wauters (Bel) + 0.09
3. Erik Dekker + 0.12
4. David Zabriskie (VS) + 0.14
5. Leon van Bon + 0.15
6. Bart Voskamp + 0.19

7. Bobby Julich (VS) + 0.20
8. Marc Streel (Bel) + 0.22

Feyenoord contracteert Basto

De 26-jarige Portugees Bruno Basto speelt de komende twee jaar voor Feyenoord.

Basto komt transfervrij over van de Franse club Girondins Bordeaux, waar hij de afgelopen vijf jaar voor speelde. De Portugees was de afgelopen dagen al op proef bij de Rotterdammers, en moet de concurrentie met Patrick Mtiliga aangaan.

Technisch directeur Mark Wotte is erg blij met de linksback. "We zijn erg blij met een speler van het kaliber Basto. Hij komt van een grote Franse club en is voor ons echt een aanwinst," aldus Wotte op de site van de club uit de Kuip.

LPF versus LPF voor de rechter

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsHet overgebleven bestuur van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) spant een kort geding aan tegen de Kamerfractie van de LPF. Inzet is de naam van de partij, het bestuur wil dat de afgescheide fractieleden de partijnaam niet meer gebruiken. Behalve de fractie worden ook de stichting Fractieondersteuning LPF en drie opgestapte bestuursleden gedaagd.

Bestuursleden Moleveld en Belder vinden bovendien dat het afgesplitste partijdeel geen gebruik mag maken van het ledenbestand van de LPF. Volgens Moleveld en Belder hebben de opgestapte drie bestuursleden ten onrechte de domeinnaam van de LPF over laten schrijven naar de stichting Fractieondersteuning LPF. Ook zou de administratie van de partij zijn gestolen. Het is nog niet bekend wanneer het kort geding behandeld zal worden.

Willeke en Imca naakt voor bejaarden

static en johnny_bravo hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Showbiz nieuwsEen groep bekende Nederlandse vrouwen laat zich binnenkort naakt fotograferen voor een goed doel. Met de foto's van onder meer Willeke Alberti, Sandra Reemer, Imca Marina en Marijke Helwegen zal een kalender worden gemaakt. Dit naar voorbeeld van een groep Engelse plattelandsvrouwen die dit vier jaar geleden deden.

De actie van de Engelse vrouwen werd vorig jaar verfilmd in de productie Calendar Girls. De opbrengst van de Nederlandse kalender zal naar armlastige bejaarden gaan. Fotografe Patricia Steur zal de bekende Nederlanders op de gevoelige plaat zetten. De presentatie van de kalender is gepland op 22 september.

Schröder naar tweede manche springtoernooi

Ruiter Wim Schröder heeft zich als vierde geplaatst voor de finale van het individuele springtoernooi.

Met zijn paard Montreal maakte hij in de eerste omloop een springfout. De tweede manche wordt vrijdagavond gehouden.

Leopold van Asten (Fleche Rouge) en Gert-Jan Bruggink (Joël) haalden de eindstrijd niet, beide ruiters werden met 12 strafpunten uitschakeld.

De Brit Nick Skelton met zijn paard Arko III en de Ierse Jessica Kuerten met Castle Forbes Maike bleven als enige combinaties foutloos. Titelverdediger Jeroen Dubbeldam ontbreekt, zijn paard De Sjiem was niet fit genoeg.

Pc-privé per direct afgeschaft

Ruim 20 users hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Digital nieuwsDe pc-privéregeling is met onmiddellijke ingang geschrapt. Dat heeft minister Gerrit Zalm (Financiën) na afloop van de ministerraad bekendgemaakt. Het kabinet besloot tot de snelle afschaffing om te voorkomen dat werknemers alsnog massaal van de regeling gebruik zouden maken. De opbrengst van 280 miljoen heeft het kabinet nodig om de koopkracht van minima te repareren.

De pc-privé werd ingevoerd om pc-gebruik te bevorderen. Met de regeling konden werknemers fiscaal gunstig een pc aanschaffen. Het belastingvrije aankoopbedrag was het afgelopen jaar al flink gedaald, van 2269 euro naar 1415 euro. Ongeveer 400 duizend Nederlanders maken momenteel gebruik van de regeling. De regeling loopt officieel tot vrijdag 27 augustus 17.00 uur.

Felle kritiek op bus stop chicane

De vernieuwde bus stop chicane op Spa-Francorchamps lijkt op geen enkel positief commentaar te kunnen rekenen. De coureurs hebben geen goed woord over voor de aanpassing.


"De bus stop leek vroeger al op een clown, maar nu lijkt het wel een heel circus", aldus een 'metaforische' Juan Pablo Montoya. David Coulthard is het eens met de Colombiaan, de Schot sprak zijn ongenoegen over de chicane al eerder deze week uit.

Rubens Barrichello sprak ook zijn onvrede uit, de Braziliaan is vooral bang dat de vernieuwde chicane het inhalen nog moeilijker maakt. Bovendien wordt de snelheid er nog meer uitgehaald door deze aanpassing.

FOK!columnist spert zijn muil open

...I scrape my teeth ten times a day
no matter what I eat
I can't prevent decay


Ik lag afgelopen week weer eens langs een felle lamp naar een vrolijke poster op het plafond te puilogen. Na afloop wist ik niet te vertellen of daar nou vrolijke kippies of vrolijke ooiefantjes op afgebeeld waren. Mijn hele wezen had drie kwartier lang uur slechts drie dingen geregistreerd: het porrende haakje, de gillende boor en de knoflookkegel van de tandarts...

Erectiepillen steeds meer gebruikt

Het gebruik van erectiebevorderende pillen is in het jaar 2003 fors toegenomen vergeleken met het jaar ervoor. 210.000 keer werden de middelen, waar onder andere Viagra, Cialis en Levitra onder vallen, vorig jaar verstrekt. Dit was veertien procent meer dan in 2002. Begin dit jaar waren er zo'n 40.000 gebruikers van de welbekende pillen.

In Amsterdam worden de erectiepillen het meeste gebruikt: het gebruik ligt daar twee keer zo hoog als in de rest van het land. In het noorden van het land worden de pillen juist weer minder gebruikt. Dit wijt het SFK, dat het gebruik registreert, aan betere sociale controle aldaar.

Het aantal penisinjecties is juist wel weer gedaald. 13.000 keer werd in 2003 een injectie verstrekt, een daling van vier procent in vergelijking met 2002. Bij de erectiepillen is Viagra nog steeds het populairste middel, alhoewel andere pillen met een sterke opmars zijn begonnen. De erectiepillen worden nog steeds het meest gebruikt door mannen tussen de 55 en 65. Deze groep heeft een marktaandeel van 36 procent en gebruikt per 1000 mensen 2,1 pillen per dag.

Uitslag vrije training 2 Spa-Francorchamps

Ook de tweede vrije training bleef droog. De snelste was dit keer de Fin Kimi Räikkönen. De BAR's deden het wederom goed.

Na de eerste vrije training was te zien dat sommige coureurs wat meer aan het circuit gewend waren en er echt voor gingen. Dat leverde echter ook fouten op. Ryan Briscoe schoot bij de Eau Rouge hard de baan af en de sessie werd even stilgelegd. Ook Michael Schumacher maakte een foutje en spinde, maar kon wel verder.

Uiteindelijk reed Räikkönen de snelste tijd voor respectievelijk Button en Michael Schumacher.

Pos. CoureurTeam Tijd
1 Kimi Räikkönen McLaren 1:44.701
2 Jenson Button BAR 1:45.015
3 Michael Schumacher Ferrari 1:45.137
4 Anthony Davidson BAR 1:45.437
5 Takuma Sato BAR 1:45.451
6 David Coulthard McLaren 1:45.507
7 Antonio Pizzonia Williams 1:45.559
8 Rubens Barrichello Ferrari 1:45.625
9 Fernando Alonso Renault 1:45.658
10 Juan Pablo Montoya Williams 1:45.842
11 Giancarlo Fisichella Sauber 1:45.978
12 Felipe Massa Sauber 1:46.169
13 Mark Webber Jaguar 1:46.471
14 Olivier Panis Toyota 1:46.528
15 Ricardo Zonta Toyota 1:46.902
16 Jarno Trulli Renault 1:46.912
17 Christian Klien Jaguar 1:47.370
18 Ryan Briscoe Toyota 1:47.634
19 Bjorn Wirdheim Jaguar 1:48.345
20 Zsolt Baumgartner Minardi 1:48.687
21 Timo Glock Jordan 1:48.817
22 Giorgio Pantano Jordan 1:48.962
23 Nick Heidfeld Jordan 1:49.297
24 Bas Leinders Minardi 1:49.480
25 Gianmaria Bruni Minardi 1:49.742

Dahle wint mountainbiken, Vink vijfde

De Noorse Gunn-Rita Dahle heeft het mountainbiken bij de vrouwen op haar naam geschreven.

De 31 jarige Dahle reed al vanaf het vertrek op kop van de race. Onderweg had ze last van twee maal een haperende ketting en ze viel een keer, maar dat deerde de Noorse niet.

De Canadese Marie Helene Premont behaalde de zilveren medaille en de Duitse wereldkampioene Sabine Spitz won het brons.

De enige Nederlandse deelneemster, Elsbeth van Rooy-Vink werd knap vijfde. Daarmee evenaarde ze haar prestatie van de Olympische spelen in 1996.

Hoogleraar: NR niet extreem-rechts, wel radicaal

De Amsterdamse hoogleraar politicologie Jos de Beus heeft op verzoek van het Rotterdams Dagblad uiteengezet of de politieke beweging Nieuw Rechts van voorman Michiel Smit nu wel of niet het predikaat extreem-rechts verdient. De Beus had eerder gezegd de partij niet extreem te vinden, en sindsdien schermt Nieuw Rechts daarmee tegen een ieder die de partij wel als extreem-rechts afschildert, zoals bijvoorbeeld het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) doet.

Volgens De Beus wordt Nieuw Rechts door allerlei respectabele tegenstanders (zoals Leefbaar Rotterdam en jongerenorganisaties van linkse partijen) maar ook door dubieuze tegenstanders (antifascisten als Kafka, Internationale Socialisten) bestempeld als onfatsoenlijk en antidemocratisch.

De hoogleraar stelt dat een partij extremistisch alias antidemocratisch is indien zij de volgende kenmerken heeft:
- men probeert politieke tegenstanders met geweld te bestrijden (of om met intimidatie en verheerlijking van geweld aan de macht te komen)
- men voert in de regering een beleid van geweld tegen minderheden
- men voert een politiek van provocatie (belediging, bedreiging, uiting van haat) met als doel de democratische vrede en redelijkheid te vervangen door een sfeer van agressiviteit, vijandigheid en ordeloosheid.

Om te weten te komen of een politiek genootschap extreem is, kijken politicologen naar partijprogramma's, uitspraken van leiders, coalities, netwerken, toogdagen, achtergronden van kaderleden en loyale kiezers, en indien van toepassing uitgevoerd beleid.

Radicaal
De Beus komt dan tot de conclusie dat Nieuw Rechts wel radicaal is, maar niet extreem. De radicaliteit blijkt onder meer uit de vele dwangmiddelen die de partij wil toepassen: de doodstraf herstellen, de mannelijke gezinsverlaters (footloose fathers) bestraffen, gezonde uitkeringsgerechtigden verplichten tot werk, veroordeelde misdadigers het Nederlanderschap ontnemen en naar Polen zenden, verslaafden verplicht laten afkicken onder narcose, gangsterrap verbieden, en een heel streng vreemdelingenbeleid voeren: de Nederlandse grens sluiten voor zowel economische immigranten als asielzoekers, de gezinshereniging van huidige immigranten stoppen, asielzoekers voorzien van electronische enkelbandjes, en de gastarbeidersgeneratie laten vertrekken met een premie.

Dit zijn, zo zegt De Beus, radicale denkbeelden die passen in het huidige tijdsgewricht van verrechtsing. Ook is duidelijk dat Nieuw Rechts een afkeer heeft van de islam.

Conclusie
De Beus komt tot de slotconclusie dat Nieuw Rechts een radicale en tot dusverre sectarische beweging is van conservatisme met enkele extreme plannen. Of de partij de extreme kant optrekt, of inschikkelijker wordt, zoals vaak gebeurt wanneer partijen moeten samenwerken, kan pas blijken als de beweging iets voor gaat stellen of plannen moet concretiseren.

De hoogleraar baseerde zich op de officiële standpunten van Nieuw Rechts, het Europese programma, de verslaggeving van het Rotterdams Dagblad sinds 2002 en een artikel in HP/De Tijd van 11 Juni jongstleden. Hij heeft allerlei internetdiscussies omtrent Nieuw Rechts niet meegenomen.

-
Het gehele artikel uit het RD.

Uitslag vrije training 1 Spa-Francorchamps

In de eerste vrije training op Spa-Francorchamps heeft Anthony Davidson laten zien snel te zijn. Hij reed de snelste tijd voor beide Ferrari's.

Tegen alle verwachtingen in werd er op een droge baan getraind. Voor de komende dagen wisselen de weerberichten weliswaar, maar voor vandaag werd er regen voorspeld. BAR-testrijder Davidson bleef verrassend Michael Schumacher en Rubens Barrichello voor. Eveneens verrassend was het goede rijden van Jaguar-testrijder Bjorn Wirdheim, die de vierde tijd op de klokken zette.

Uitslag:

Pos. CoureurTeam Tijd
1 Anthony Davidson BAR 1:45.104
2 Michael Schumacher Ferrari 1:45.408
3 Rubens Barrichello Ferrari 1:45.605
4 Bjorn Wirdheim Jaguar 1:46.658
5 Kimi Räikkönen McLaren 1:46.674
6 Fernando Alonso Renault 1:46.679
7 Mark Webber Jaguar 1:46.782
8 Christian Klien Jaguar 1:46.809
9 Antonio Pizzonia Williams 1:47.083
10 Ryan Briscoe Toyota 1:47.506
11 Jenson Button BAR 1:47.511
12 Juan Pablo Montoya Williams 1:47.560
13 Takuma Sato BAR 1:47.618
14 Giancarlo Fisichella Sauber 1:47.648
15 David Coulthard McLaren 1:47.650
16 Felipe Massa Sauber 1:47.765
17 Jarno Trulli Renault 1:47.829
18 Ricardo Zonta Toyota 1:48.642
19 Olivier Panis Toyota 1:48.834
20 Giorgio Pantano Jordan 1:50.165
21 Bas Leinders Minardi 1:50.311
22 Timo Glock Jordan 1:50.317
23 Gianmaria Bruni Minardi 1:50.531
24 Nick Heidfeld Jordan 1:50.805
25 Zsolt Baumgartner Minardi 1:50.950

Moeder bedreigt eigen kinderen met dood

Icoon Binnenlands nieuwsOp een camping in het Middenlimburgse Ohé en Laak is een 39-jarige dronken vrouw gearresteerd die haar drie kinderen met de dood bedreigde. Ook heeft de vrouw uit het Duitse Eschweiler haar kinderen mishandeld.

De politie werd door de echtgenoot van de vrouw gewaarschuwd toen ze haar kinderen, een tweeling van zes en een kind van twaalf jaar, aan de haren over de camping in Ohé en Laak sleurde. Daarbij schreeuwde de vrouw dat ze hen zou vermoorden. De vrouw is door de politie ingesloten. De kinderen hielden aan de mishandeling diverse blauwe plekken over.

Oranje selectie voor Liechtenstein bekend

Twee opvallende namen in de selectie van het Nederlands Elftal die bondscoach Marco van Basten vandaag bekend maakte. Khalid Boulahrouz (RKC Waalwijk) en Romano Denneboom (NEC) maken voor het eerst deel uit van de selectie. Arsenal-speler Robin van Persie, in de laatste wedstrijd tegen Zweden nog wel van de partij, is de opvallendste afvaller.

Het Nederlands voetbalelftal speelt op 3 september een oefenduel met voetbaldwerg Liechtenstein, waarna vijf dagen later het eerste kwalificatieduel voor het WK van 2006 op het programma staat. Het sterke Tsjechië zal dan de tegenstander zijn. In eerste instantie zijn er 23 spelers geselecteerd, een aantal dat na de wedstrijd tegen Liechtenstein wordt teruggebracht tot achttien. Wilfred Bouma, Dirk Kuijt, Boudewijn Zenden en Andre Ooijer maken hun rentree in de selectie.

De volledige selectie:

Doel:
Van der Sar (Fulham), Stekelenburg (Ajax)

Verdediging:
Boulahrouz (RKC), Ooijer, Bouma (PSV), Heitinga, De Jong (Ajax), Kromkamp (AZ), Van Bronckhorst (Barcelona) en Hofland (VfL Wolfsburg)

Middenveld:
Van Bommel (PSV), Van der Vaart, Sneijder (Ajax), Davids (Inter), Zenden (Middlesbrough) en Landzaat (AZ)

Aanval:
Van der Bergh (FC Utrecht), Kuijt, Castelen (Feyenoord), Makaay (Bayern München), Van Hooijdonk (Fenerbahçe), John (Fulham) en Denneboom (NEC)

Uitkomst loting eerste ronde UEFA Cup

UEFADe loting voor de eerste ronde van de UEFA Cup is verricht. Voor Nederland komen dit jaar vier clubs in actie.



Eerste ronde:
Odd Grenland (Nor) - Feyenoord
FC Utrecht - Djurgårdens IF (Zwe)
Maccabi Petach-Tikva (Isr) - sc Heerenveen
PAOK Saloniki (Gri) - AZ

Grazer AK (Oos) - Litex Lovech (Bul)
Lazio Roma (Ita) - Metalurch Donetsk (Oek)
Bodo Glimt (Noo) - Besiktas (Tur)
Shelbourne (Ier) - Lille (Fra)
Hearts (Sch) - Braga (Por)
Austria Wien (Oos) - Legia Warschau (Pol)

Banska Bystrica (Slo) - Benfica (Por)
Partizan Belgrado (S&M) - Dinamo Boekarest (Roe)
Newcastle United (Eng) - Hapoel Beer Sheeva (Isr)
AC Parma (Ita) - Maribor (Slo)
Real Zaragoza (Spa) - Sigma Olomouc (Tsj)
Steaua Boekarest (Roe) - CSKA Sofia (Bul)

Wisla Krakow (Pol) - Dinamo Tiblisi (Geo)
Millwall (Eng) - Ferencvaros (Hon)
Schalke 04 (Dui) - Metalurgs (Let)
Maccabi Haifa (Isr) - Dnjepropetrovsk (Oek)
Grozny (Rus) - FC Basel (Zwi)
Aalborg (Den) - Auxerre (Fra)

Sevilla (Spa) - Nacional (Por)
Nova Gorica (Slo) - AEK Athene (Gri)
Standard Luik (Bel) - VfL Bochum (Dui)
Rode Ster Belgrado (S&M) - Zenit Sint Petersburg (Rus)
Trabzonspor (Tur) - Athletic Bilbao (Spa)
Ujpest (Hon) - VfB Stuttgart (Dui)

Panionios (Gri) - Udinese (Ita)
Levski Sofia (Bul) - SK Beveren (Bel)
Dinamo Zagreb (Kro) - Elfsborg (Zwe)
Hafnarfjördur (IJs) - Alemannia Achen (Dui)
Middlesbrough (Eng) - Banik Ostrava (Tsj)
Club Brugge (Bel) - Chateauroux (Fra)

Ventspils (Let) - A. Wronki (Pol)
Sporting Lissabon (Por) - Rapid Wien (Oos)
Sochaux (Fra) - Stabaek (Noo)
Aigaleo (Gri) - Gençlerbirligi (Tur)
Glasgow Rangers (Sch) - Maritimo (Por)
Villarreal (Spa) - Hammarby (Zwe)

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager!

Van Basten maakt selectie Oranje bekend

Icoon Sport nieuwsTwee opvallende namen in de selectie van het Nederlands Elftal die bondscoach Marco van Basten vandaag bekend maakte. Khalid Boulahrouz (RKC Waalwijk) en Romano Denneboom (NEC) maken voor het eerst deel uit van de selectie. Robin van Persie (Arsenal), onlangs tegen Zweden nog wel van de partij, is afgevallen.

Het Nederlands voetbalelftal speelt op 3 september een oefenduel tegen voetbaldwerg Liechtenstein, waarna vijf dagen later het eerste kwalificatieduel voor het WK van 2006 op het programma staat. Het sterke Tsjechië zal dan de tegenstander zijn. In eerste instantie zijn er 23 spelers geselecteerd, een aantal dat na de wedstrijd tegen Liechtenstein wordt teruggebracht tot achttien. Wilfred Bouma, Dirk Kuijt, Boudewijn Zenden en Andre Ooijer maken hun rentree in de selectie.

De volledige selectie:

Doel: Van der Sar (Fulham), Stekelenburg (Ajax)

Verdediging: Boulahrouz (RKC), Ooijer, Bouma (PSV), Heitinga, De Jong (Ajax), Kromkamp (AZ), Van Bronckhorst (Barcelona) en Hofland (VfL Wolfsburg)

Middenveld: Van Bommel (PSV), Van der Vaart, Sneijder (Ajax), Davids (Inter), Zenden (Middlesbrough) en Landzaat (AZ)

Aanval: Van der Bergh (FC Utrecht), Kuijt, Castelen (Feyenoord), Makaay (Bayern München), Van Hooijdonk (Fenerbahçe), John (Fulham) en Denneboom (NEC)

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!voetbalmanager!

Loting UEFA Cup

De loting voor de eerste ronde van de UEFA Cup is achter de rug. Voor Nederland komen vier clubs in actie dit jaar: Feyenoord, AZ, SC Heerenveen en FC Utrecht.

Eerste ronde:
Odd Grenland (Nor) - Feyenoord
FC Utrecht - Djurgårdens IF (Zwe)
Maccabi Petach-Tikva (Isr) - sc Heerenveen
PAOK Saloniki (Gri) - AZ

Grazer AK (Oos) - Litex Lovech (Bul)
Lazio Roma (Ita) - Metalurch Donetsk (Oek)
Bodo Glimt (Noo) - Besiktas (Tur)
Shelbourne (Ier) - Lille (Fra)
Hearts (Sch) - Braga (Por)
Austria Wien (Oos) - Legia Warschau (Pol)

Banska Bystrica (Slo) - Benfica (Por)
Partizan Belgrado (S&M) - Dinamo Boekarest (Roe)
Newcastle United (Eng) - Hapoel Beer Sheeva (Isr)
AC Parma (Ita) - Maribor (Slo)
Real Zaragoza (Spa) - Sigma Olomouc (Tsj)
Steaua Boekarest (Roe) - CSKA Sofia (Bul)

Wisla Krakow (Pol) - Dinamo Tiblisi (Geo)
Millwall (Eng) - Ferencvaros (Hon)
Schalke 04 (Dui) - Metalurgs (Let)
Maccabi Haifa (Isr) - Dnjepropetrovsk (Oek)
Grozny (Rus) - FC Basel (Zwi)
Aalborg (Den) - Auxerre (Fra)

Sevilla (Spa) - Nacional (Por)
Nova Gorica (Slo) - AEK Athene (Gri)
Standard Luik (Bel) - VfL Bochum (Dui)
Rode Ster Belgrado (S&M) - Zenit Sint Petersburg (Rus)
Trabzonspor (Tur) - Athletic Bilbao (Spa)
Ujpest (Hon) - VfB Stuttgart (Dui)

Panionios (Gri) - Udinese (Ita)
Levski Sofia (Bul) - SK Beveren (Bel)
Dinamo Zagreb (Kro) - Elfsborg (Zwe)
Hafnarfjördur (IJs) - Alemannia Achen (Dui)
Middlesbrough (Eng) - Banik Ostrava (Tsj)
Club Brugge (Bel) - Chateauroux (Fra)

Ventspils (Let) - A. Wronki (Pol)
Sporting Lissabon (Por) - Rapid Wien (Oos)
Sochaux (Fra) - Stabaek (Noo)
Aigaleo (Gri) - Gençlerbirligi (Tur)
Glasgow Rangers (Sch) - Maritimo (Por)
Villarreal (Spa) - Hammarby (Zwe)

EO blij met verplaatsing naar Nederland 1

Icoon Media nieuwsDe Evangelische Omroep (EO) is erg tevreden met de verplaatsing van de programma's naar Nederland 1. Dat liet EO-directeur Henk Hagoort gisteren weten tijdens de presentatie van de programmering voor het nieuwe televisieseizoen. "Het voelt voor ons bijzonder goed, hier zijn wij veel meer thuis", aldus Hagoort.

De EO verzorgde tot voor kort met TROS, BNN en NOS de programmering van Nederland 2. De ruil met de AVRO, die de plek van de EO inneemt op het tweede net, laat volgens Hagoort duidelijk zijn sporen na in de programmering van de EO. Nu de omroep met NCRV en KRO één zender vormt is besloten het aantal programma's met een christelijke boodschap fors uit te breiden. Ook in uitingen naar buiten staat het geloven meer centraal.

Bush geeft onderschatting Irak toe

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Amerikaanse president Bush heeft toegegeven dat hij de situatie in Irak ná de oorlog onderschat heeft. In een interview met The New York Times van vandaag zegt hij dat hij daarover een "misrekening" heeft gemaakt.

De opstand die nu al zeventien maanden voor onrust in Irak zorgt is dus in enige mate onverwacht gekomen voor Washington. Bush blijft er wel bij dat die opstand een bijproduct is van een "snelle overwinning" op het leger van Saddam Hussein.

In het interview, dat een half uur duurde, sprak Bush ook over de verkiezingscampagne. De president zegt er alle vertrouwen in te hebben dat het Amerikaanse volk hem opnieuw tot president kiest, zelfs als ze tegen de oorlog in Irak waren.

C&A-personeel moet 'vreemdgaan' uitleggen

Ottertje1982 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsAls medewerker van het kledingconcern C&A loop je het risico door de directeur ondervraagd te worden als je kleding koopt bij de concurrent. "Als ik in de kantine iemand met een andere tas zie, mag ik toch vragen: wat heb je gekocht en waarom?", aldus directeur Bart Brenninkmeijer van C&A Nederland in Algemeen Dagblad.

Het kledingconcern heeft inmiddels honderd winkels in Nederland en krijgt jaarlijks 63 miljoen klanten. Brenninkmeijer schat dat 40 procent van de Nederlandse huishoudens bij hem winkelt. Het profiel van de gemiddelde C&A bezoeker is een tussen de dertig en vijftig jarige vrouw met een laag tot gemiddeld inkomen, de zogeheten 'budget-mums'.

Brenninkmeijer geeft zelf in elk geval het goede voorbeeld: hij draagt alleen kleding uit zijn eigen winkels.

Party Animals zoeken nieuw bandlid

Icoon Muziek nieuwsDe Party Animals zijn weer helemaal terug. De Nederlandse happy hardcore-band, die halverwege de jaren negentig veel succes had met hits als 'Have You Ever Been Mellow?' en 'We Like To Party', heeft het de laatste tijd zo druk met optredens, promotie en repetities dat men de band wil uitbreiden met een vijfde Animal.

Het nieuwe bandlid zal op Idols-achtige wijze geselecteerd gaan worden. Op 5 september wordt in Amsterdam een auditiedag georganiseerd waar geïnteresseerden zich via de website van de band voor kunnen opgeven. Een aantal uitverkoren finalisten zal vervolgens via website, media en optredens aan het publiek worden voorgesteld, waarna iedereen kan meebeslissen wie de vijfde Party Animal gaat worden.

De winnaar gaat meteen meedoen met de nieuwe single en live-optredens. Volgens de huidige vier leden moeten kandidaten in ieder geval een beetje gek zijn. Verder omvat de functieomschrijving eisen als 'bier lusten - appelsap is ook goed -' en 'kunnen hakken - het liefste op de maat -'.

Programma HCE (Week 35)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 35)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00FC Den Bosch Willem II -
.
za19.30NAC Breda PSV -
za19.30Roda JC De Graafschap -
za20.00NEC AZ -
za20.00FC Twente sc Heerenveen -
.
zo12.30VitesseFeyenoord -
zo14.30RBC RoosendaalFC Groningen -
zo14.30Ajax FC Utrecht -
zo14.30RKC WaalwijkADO Den Haag -

Schoonmaakster zet kunstwerk bij de vuilnis

Icoon opmerkelijk nieuws Een schoonmaakster van de Britse Tate Gallery in Londen heeft per abuis een kunstwerk bij de vuilnis gezet. De fout kan haar echter moeilijk kwalijk genomen worden omdat het om een vuilniszak vol papier ging. Dit werd vrijdag door het dagblad The Times gemeld.

De vuilniszak was onderdeel van een tentoonstelling van moderne kunst. De organisatie van de tentoonstelling was vergeten het kunstwerk van de Duitse kunstenaar Gustav Metzger met touwen af te zetten, waardoor het voor de schoonmaakster niet meteen duidelijk was dat het om een kunstwerk ging.

Inmiddels is het kunstwerk teruggevonden tussen de andere vuilniszakken. Volgens Metzger is het echter te zwaar beschadigd om nog tentoongesteld te kunnen worden, dus is de zak vervangen door een nieuwe. Volgens een woordvoerder van de galerij zal de nieuwe versie van het kunstwerk voortaan 's nachts bedekt worden zodat er niet opnieuw een schoonmaker in de fout kan gaan.

Ontvoerde Italiaan in Irak geëxecuteerd

junkieXXXL had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuws De in Irak ontvoerde Italiaanse journalist Enzo Baldoni is door zijn ontvoerders geëxecuteerd. Het nieuws werd donderdagavond door de Arabische nieuwszender al-Jazeera gemeld en later door de Italiaanse regering bevestigd. Al-Jazeera ontving een videoband met daarop de executie, maar zond alleen het gedeelte uit waarop de Italiaan nog in leven was.

Op een andere videoband, die dinsdag werd ontvangen, verklaarde de extremistische groep 'het Islamitische Leger' verantwoordelijk te zijn voor de ontvoering. Als Italië niet binnen 48 uur de toezegging zou doen al zijn militairen uit Irak terug te trekken, zou de gijzelaar geëxecuteerd worden. Italië liet daarop weten zijn troepen niet terug te zullen trekken.

Baldoni werd een paar dagen geleden in de voor sjiieten heilige stad Najaf gevangen genomen. Najaf is al ruim twee weken het toneel van hevige vechtpartijen tussen aanhangers van de geestelijke Muqtada al-Sadr en de Amerikaanse en Iraakse strijdkrachten.

De laatste tijd wordt er door extremistische groeperingen regelmatig gedreigd met aanslagen in Italië als het land niet al zijn troepen uit Irak terugtrekt.

Beckhams verwachten derde kind

Victoria en David Beckham, die momenteel in Spanje wonen omdat David bij Real Madrid speelt, verwachten hun derde kind. Vrienden van het stel hebben bevestigd dat Victoria zwanger is. 'Ze heeft wel last van misselijkheid in de ochtend, maar ze kan niet stoppen met glimlachen', aldus ingewijden.

De voetbalvrouw hoopt op een dochter. Ze hebben al twee zoons, Brooklyn (5) en Romeo (1). De zwangerschap komt op een perfect moment voor Victoria. Na alle commotie rond haar vreemdgaande echtgenoot is er eindelijk weer een lichtpuntje. Bovendien vlot het niet met de zangcarrière van Posh Spice, zodat ze alle tijd heeft voor haar gezin.


Victoria en David Beckham met zoontje Brooklyn.

'Verklaring Wijker moordzaak genegeerd'

Justitie in Alkmaar onderzoekt op dit moment tot op de bodem waarom een belangrijke getuigeverklaring in de vier jaar oude moordzaak op de Bergense restauranthouder Willem Wijker is genegeerd. Het gaat om de verklaring van een taxichauffeur uit Zaandam, die indertijd vlak voor de moord twee mannen buiten bij het restaurant zag rondsnuffelen.

De taxichauffeur trok vorige week aan de bel nadat hij een boek gelezen had over de Wijkermoordzaak. In dat boek zag hij tot zijn grote verbazing zijn indertijd afgelegde verklaring helemaal niet vermeld staan.

Wijker werd op 1 mei 2000 doodgeschoten toen hij twee inbrekers in de woning boven zijn gasterij 't Woud aantrof. Justitie had een hele tijd twee mannen, Steef van de M. en Willem G., op het oog als dader, en kreeg die in eerste instantie ook veroordeeld. In hoger beroep werden ze echter vrijgesproken omdat de kroongetuigen niet als betrouwbaar werden gezien. De verdediging van de twee mannen heeft altijd aangevoerd dat de kroongetuigen, Dave B. en Cor van B., zelf de daders kunnen zijn.

De taxichauffeur heeft indertijd de twee mannen die hij zag omschreven. Die beschrijvingen blijken overeen te komen met de signalementen die bij de kroongetuigen horen.

Het boek over de Wijkermoord, ''Je zult maar in hun schoenen staan'', gaat in op de volgens de schrijver enorme missers die justitie heeft gemaakt. Politie en het OM zouden zich blind hebben gestaard op de twee mannen die zij als dader zagen, en links die juist naar de kroongetuigen wezen hebben genegeerd. Na de vrijspraak kondigde justitie aan de zaak niet te heropenen omdat in het verleden ''alles al was onderzocht''.


Het boek van misdaadverslaggever Arno Ruitenbeek die zich door alle proces-verbalen heen worstelde en gesprekken voerde met de eerst veroordeelde, en later vrijgesproken Steef van de M.

Moskeebesturen tegen Nederlands

Icoon Binnenlands nieuws In een aantal moskeeën blijkt het gebruik van de Nederlandse taal doelbewust te worden gehinderd of zelfs verboden te zijn door moskeebesturen. Dat zei de Eindhovense imam Ahmed El-Ouazzani gisteren. Volgens hem komt dit met name voor in moskeebesturen, waarin de eerste generatie Marokkanen in Nederland dominant aanwezig zijn.

Volgens de imam is dit een slechte ontwikkeling, omdat jongeren zich elders onder het gehoor van Nederlandstalige leeftijdgenoten die zich opwerpen als leraren maar slechts weinig kennis van de islam hebben. Inmiddels zou er zelfs een circuit zijn ontstaan op dit gebied. "Dat is onverantwoord, omdat zij weinig van de islam weten en dus niet de juiste kennis kunnen verspreiden. Mogelijk komen jongeren daardoor in de ban van radicale denkbeelden", aldus de imam.

Om moslimjongeren beter te kunnen bereiken (vaak beheersen ze het Arabisch onvoldoende), moet in de moskeeën op zijn minst de vrijdagpreek en een keer per week een lezing in het Nederlands zijn, vindt El-Ouazzani. Dit is vaak niet uitvoerbaar, omdat het meerendeel van de imams het Nederlands onvoldoende berheerst. Volgens hem zou de overheid meer ondersteuning moeten bieden aan imams bij het leren van Nederlands.

Het bestuur van zijn eigen moskee heeft het gebruik van Nederlands in de moskee verboden. Reden hiervoor is de vrees dat jongeren een verkeerde boodschap krijgen, waardoor ze mogelijk in de ban raken van de radicale islam en de moskee daardoor een slechte naam krijgt. Volgens El-Ouazzani hebben collega-imams soortgelijke ervaringen.

Korzeniowski wint 50 km snelwandelen

De Poolse legende Robert Korzeniowski heeft de gouden medaille op de 50 km snelwandelen gewonnen.

De Pool, ook al de snelste op die afstand in Atlanta en Sydney, bleef zijn concurrentie ruim voor. Na ruim 30 km had hij alleen nog gezelschap van de Australier Nathan Deakes, maar die werd na zijn derde waarschuwing gediskwalificeerd.

De zilveren medaille was voor de Rus Denis Nizjegorodov, die zo moe was dat hij zwalkend over de finish kwam. Het brons was voor de Rus Aleksej Vojevodin.

Explosieven in neergestort Russisch vliegtuig

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws In het wrak van één van de twee Russische passagiersvliegtuigen die afgelopen dinsdag neerstortten zijn sporen van explosieven gevonden. Volgens Russische persbureaus gaat de inlichtingendienst FSB er nu ook voor het eerst publiekelijk van uit dat het om een terroristische daad gaat. Bij de dubbele vliegtuigcrash kwamen alle 89 inzittenden van de twee toestellen om.

De sporen werden gevonden tussen de brokstukken van de Toepolev-154 die in het zuiden van Rusland neerstortte. In de Toepolev-134, die een paar minuten eerder op 150 kilometer ten zuiden van Moskou neerstortte, zijn vooralsnog geen sporen van explosieven gevonden. De explosieven zouden een samenstelling hebben die ook werd teruggevonden na een serie aanslagen op appartementen in 1999, die toen aan ongeveer tweehonderd mensen het leven kostten.

Direct na de vliegtuigcrashes gingen veel mensen er al van uit dat het om aanslagen door Tsjetsjeense rebellen ging, omdat er komend weekend verkiezingen worden gehouden in de Russische deelstaat. Dit vermoeden bestaat nu nog steeds, mede omdat één van de passagiers in de Toepolev-154 een Tsjetsjeense vrouw was, waarvan niemand tot nu toe haar lichaam heeft opgevraagd.

Aanhoudingen na mishandeling Eneco medewerkers

Twee bewoners van het woonwagencentrum Ypenburg in Den Haag zijn vrijdag door de politie aangehouden. De politie verdenkt de mannen ervan twee medewerkers van het energiebedrijf Eneco donderdag te hebben bedreigd en mishandeld. Bij de aarestatie had de politie hulp van de mobiele eenheid.

De mishandeling had plaats tijdens een controle van Eneco bij diverse woonwagenkampentra. In Ypenburg liep de controle mis toen de medewerkers van het energiebedrijf werden bedreigd en mishandeld. Vrijdag hebben ze in aanwezigheid van de politie en de ME hun werk voortgezet. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Fouten in Groene Boekje worden hersteld

De Nederlandse Taalunie gaat een aantal fouten in het Groene Boekje herstellen. De Taalunie kreeg duizenden brieven van taalliefhebbers die zich beklaagden over de fouten.

Er werd onder meer geklaagd over het woord ’lazarus’ dat anders wordt gespeld dan ’apelazerus’. Voorts wordt ’aids-patiënt’ geschreven met een koppelteken maar ’carapatiënt’ zonder. In ’oud-papierhandel’ behoort helemaal geen streepje te staan. ’Kamerlid’ wordt met hoofdletter geschreven, maar ’collega-kamerlid’ staat abusievelijk zonder. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van een hele waslijst aan fouten.

De Taalunie bekijkt ook of woorden waar het eerste deel een diernaam is en het tweede deel een plantkundige aanduiding, voortaan ook met een tussen 'n' moeten worden geschreven. Nu is het paardebloem en kattekruid, terwijl andere woorden met de 'n' ertussen zijn: kattenluik, paardenhoofdstel. Een beslissing daarover is echter nog niet genomen.

Van het Groene Boekje (officieel 'Woordenlijst van de Nederlandse taal' geheten) komt zo om de tien jaar een nieuwe editie uit. Dat is omdat in een levende taal er steeds nieuwe woorden ontstaan waarvoor bijvoorbeeld ook verkleinwoorden moeten komen. De Taalunie is een Nederlands-Vlaams samenwerkingsverband en stelt het boekje samen in overleg met het Comiteé van Ministers (van beide landen), spellingsdeskundigen, uitgevers en de interparlementaire commissie voor dit onderwerp.

-
Fouten in het Groene Boekje.

Wietkwekerij in melkfabriek ontmanteld

Kenner had ons via de nieuws-submit te melden:

In het Friese Koudum heeft de politie afgelopen woensdag een 'wietfabriek' opgerold. De enorme wietkwekerij was gevestigd in een oude melkfabriek.

In totaal stonden in het pand 16.000 planten. De plantage was zelfsupporting: er stonden moederplanten om stekjes van te kunnen trekken, en planten die in bloei stonden.

Tijdens de inval zijn een man van 40 jaar en een vrouw van 34 jaar, beide uit Amsterdam, aangehouden. Zij verzorgden de hennepplanten. De twee zijn voor nader onderzoek in verzekerde bewaring gesteld. De politie wil van hen weten wie de eigenaar is van de wietfabriek.

Kies de Nederlandse vlaggendrager

Bij de openingsceremonie heet Mark Huizinga de Nederlandse vlag gedragen. Voor de sluitingsceremonie wil het NOC-NSF een door de mensen gekozen vlaggendrager.

Normaal gesproken wordt door de sporters bepaald wi de vlag draagt tijdens de sluitingscermonie. Het NOC-NSF heeft nu bedacht dat het Nederlandse publiek mag bepalen wie de vlag draagt.

Voorlopig heeft Leontien Zijlaard-van Moorsel een grote voorsprong op de rest van de sporters. Zij kreeg tot nu toe 40% van de stemmen. Stemmen kan nog tot vier uur voor de aanvang van de sluitingsceremonie op Sport.nl.

Vrouwenestafetteploeg uitgeschakeld in series

De Nederlandse vrouwenestafetteploeg heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 4x100 meter.

Door een mislukte wissel van het stokje kwam het viertal Joan van den Akker, Jacqueline Poelman, Pascal van Assendelft en Annemarie Kramer niet over de finish in de series.

Het doel van de vrouwen, een plek in de finale, was al na 100 meter voorbij, toen startloopster Van den Akker het stokje te laat aan Poelman gaf.

Rabo-talenten naar Vuelta

Voor de Vuelta neemt de Rabobank-ploeg enkele nieuwkomers in de grote rondes mee. Pieter Weening, Joost Posthuma en Kevin de Weert mogen kennismaken met de harde wereld van de grote ronden.

Ploegleiders Adri van Houwelingen en Joop Zoetemelk van Rabobank hebben gekozen voor een mengeling van ervaring en talent. De meer ervaren renners Oscar Freire Gomez, Jan Boven en Maarten den Bakker doen voor de vierde keer aan de Vuelta mee. Zij moeten voor de ritwinsten gaan, maar ook de nieuwelingen een beetje wegwijs maken. De volledige ploeg: Oscar Freire, Robert Hunter, Pieter Weening, Joost Posthuma, Kevin de Weert, Jan Boven, Maarten den Bakker, Ronald Mutsaars en Thorwald Veneberg.

Tevens maakte Rabobank bekend Theo Eltink (22) en Rory Sutherland (21) voor twee jaar te hebben gecontracteerd. De twee komen uit de opleidingsploeg van Rabobank. Met name de Australiër Sutherland maakte dit jaar indruk met zes zeges, waaronder de koninginnerit van Olympia's Tour.

Deco krijgt UEFA-prijzen

Gisterenavond zijn op het UEFA-gala prijzen over vorig seizoen uitgereikt. Deco verliet het gala met twee prijzen, die voor beste speler en beste middenvelder.

Aan de vooravond van de Europese Supercup werden gisteren de UEFA-prijzen uitgereikt. FC Porto was de grote winnaar met vier van de vijf prijzen. Deco werd tot beste speler en middenvelder gekroond, Vitor Baía werd tot beste keeper gekozen en Ricardo Carvalho kreeg de prijs voor beste verdediger. Alleen de prijs voor beste aanvaller ging naar een speler die vorig seizoen niet bij FC Porto speelde; die prijs ging naar Fernando Morientes.

Ook werden er prijzen uitgereikt voor het Europees Kampioenschap in Portugal. Otto Rehhagel werd tot beste coach van het toernooi uitgeroepen en Theo Zagorakis werd gekozen tot beste speler van het toernooi.

Amerikaanse voetbalvrouwen winnen goud

De vrouwen van de Verenigde staten hebben het Olympisch goud in het voetbaltoernooi veroverd.

Amerika won in de finale met 2-1 van de Braziliaanse vrouwen. Na de reguliere speeltijd was het nog 1-1, en leek het Amerikaanse team op sterven na dood, maar door een kopbal van Abby Wambach in de 112e minuut werd het alsnog 2-1, en werd die voorsprong ook niet meer uit handen gegeven.

De bronzen medaille werd door de Duitse vrouwen gewonnen, die in de troostfinale Zweden met 1-0 versloegen.

Siemens waarschuwt voor gehoorbeschading bij gebruik telefoon

Viper_74 had ons via de nieuws-submit te melden:

Siemens CX65Door softwarefouten in de firmware van het duurdere segment mobiele telefoons van het merk Siemens zijn er problemen ontstaan die in het ergste geval kunnen leiden tot gehoorbeschadiging, aldus de Duitse fabrikant.

De fabrikant vraagt de gebruikers van deze toestellen dan ook om de melodiefunctie voorlopig uit te schakelen. De waarschuwing gaat uit voor alle Siemens toestellen in de 65-serie.

De problemen doen zich voor op het moment dat de batterij helemaal is leeggelopen en er automatisch een afsluitmelodie wordt gestart. Als dit gebeurt, dan initieert de telefoon daarbij een te hoog geluidsvolume, waardoor een gehoorbeschadiging mogelijk is, indien een gebruiker de telefoon dan net bij zijn oor houdt.

Siemens gaat de komende weken nieuwe firmware verstrekken voor deze reeks toestellen, die het probleem dan moeten hebben verholpen.

Vader gedode marinier zet zichzelf in brand

Vlak nadat hij thuis van drie mariniers te horen had gekregen dat zijn 20-jarige zoon Alexander bij gevechten met sjiitische opstandelingen in Najaf (Irak) om het leven was gekomen, heeft de 44-jarige Carlos Arredondo uit Florida (Amerika) zichzelf in brand gestoken. Hij pakte een benzineblik uit de garage en rende naar het busje van de mariniers.

SubheaderNadat hij een van de ramen kapot had geslagen overgoot hij het busje met benzine, waarna hij via het kapotte raam naar binnen kroop en het busje en zichzelf in brand stak. De drie mariniers wisten hem vervolgens uit het busje te trekken en de vlammen op de man te doven. Daarna werd hij in kritieke toestand naar een ziekenhuis overgebracht. Vijftig procent van zijn lichaam is verbrand, maar volgens ziekenhuisfunctionarissen is zijn conditie inmiddels stabiel. Zijn vrouw beaamt dat.

Volgens een woordvoerder van de marine kon de vader het nieuws eerst niet geloven. Seconden daarna knapte er iets in hem. Volgens zijn vrouw was haar man zeer trots op zijn zoon, maar hij had altijd gehoopt dat Alexander zijn dienst in een meer vreedzame tijd had kunnen vervullen. Het Amerikaanse leger wacht het herstel van Arredondo af voordat zij overweegt een klacht tegen hem in te dienen.

Subheader
Carlos Arredondo stak het busje en zichzelf in brand

Britse ambtenaren downloaden massaal porno

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

Minstens twee miljoen pagina's porno, waaronder 18.000 pagina's met kinderporno. Dat hebben zeker 227 ambtenaren van het Britse ministerie van Werkgelegenheid en Pensioenen van het internet gedownload, zo meldde de Britse zender BBC donderdag.

In december 2003 werd op de computer van een ambtenaar porno ontdekt. Daarop werd besloten om een groot onderzoek te houden naar het computergebruik op het ministerie, dit onderzoek duurde maar liefst acht maanden. Tegen 211 ambtenaren zijn inmiddels disciplinaire maatregelen genomen, aldus de Britse krant The Times. Zestien zijn er al ontslagen, zeker één ambtenaar zal strafrechterlijk worden vervolgd.

Telefoon opnemen met allochtone naam taboe

Icoon Buitenlands nieuwsHeel wat bedrijven in Vlaanderen verplichten hun allochtone werknemers een westers klinkende naam te gebruiken om klanten niet af te schrikken. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Zo zou Fatima zich Vicky laten noemen en Mohammed de telefoon opnemen als Peter. Dit zou vooral gebeuren bij bedrijven die klanten telefonisch benaderen, dat schrijft de NRC donderdag.

Een van de bedrijven waar dit gebeurt zou de mobiele operator Base, een dochteronderneming van de KPN, zijn. Een woordvoerder van Base ontkent dit. "Het is zeker niet de directie die het personeel verplicht een andere naam aan te nemen. Wie zoiets durft te vragen wordt op staande voet ontslagen." Maar een medewerkster van Base verklaart: "Wie gewoon de telefoon opneemt met ’hallo met Base’ heeft geen probleem. Pas wanneer we de klanten moeten opbellen en ons moeten voorstellen zijn namen als Fatima en Naima taboe."

Hetzelfde geldt voor het telemarketingbedrijf Communicatel, waar Lamia Sheba zich moest voorstellen als Pascal Desmet. "Eigenlijk is het vernederend. Het was een gemakkelijke manier om geld te verdienen tijdens mijn studie. Maar ik zou het nu nooit meer doen." Het is ’pure discriminatie’ zo meldt een woordvoerder van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen verder in de krant. Hij herkent het onder andere uit de horeca waar een kelner die Allal heet zich van zijn baas Alain moet noemen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.