Schoolkinderen gedood bij bomaanslag India

Icoon Buitenlands nieuws In de Indiase deelstaat Assam zijn zondag zeker vijftien mensen omgekomen bij een krachtige bomexplosie. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich zeven schoolkinderen. De explosie vond plaats in de stad Dhemaji tijdens een parade waarmee de dag dat India onafhankelijk van Groot-Brittannië gevierd werd. Volgens de politie zijn er ook minstens 21 gewonden.

"Onder de doden bevinden zich zeven schoolkinderen tussen de 8 en 12 jaar en acht vrouwen, die voor het grootste gedeelte met de kinderen mee waren," aldus Dilip Saikia, een medewerker van de lokale overheid tegen het persbureau IANS.

De bom was verstopt achter een boom en uitgerust met een timer om af te gaan tijdens de parade. "De bom ziet er uit als een bom van het United Liberation Front of Asom (ULFA). Het was een grote fout in de beveiliging dat de bom geplaatst kon worden," aldus inspecteur Khagen Sharma van de politie.

De aanslag is nog niet opgeëist maar is bijna zeker toe te schrijven aan één van de groeperingen die in het noordoosten voor onafhankelijkheid strijdt. Een aantal van deze groeperingen, waaronder de ULFA, had eerder opgeroepen tot een boycot van de vieringen omdat de onafhankelijkheidsdag van India een 'zwarte dag' in de geschiedenis zou zijn.

Onafhankelijkheidsstrijders uit onder andere de moslimdeelstaat Kashmir en de noordoostelijke regio's (waaronder Assam) hebben in het verleden ook al meerdere malen aanslagen gepleegd op parades die de Indiase onafhankelijkheid van 1947 vieren.

Het incident in Dhemaji was niet het enige zondag. In dezelfde stad ontplofte nog een andere bom, maar daarbij vielen geen gewonden. Ook in Kashmir ging het fout. Daar gooiden moslimstrijders een granaat een school in tijdens een ceremonie. Hierbij raakten vijftien mensen gewond.