'Object Toengoeska is buitenaards apparaat'

Tijdens een persconferentie in Krasnoyarsk hebben wetenschappers bevestigd dat er delen van een buitenaards apparaat zijn ontdekt. Het object is ontdekt in Toengoeska, Siberië, tijdens een expeditie op zoek naar wat de explosie in Toengoeska in 1908 veroorzaakt heeft. In het fragment is een onbekend materiaal aangetroffen.

Explosie in 1908
Op 30 juni 1908 explodeerde er boven het Toengoeska-woud, nu bekend als Evenkia, een object waardoor alle bomen op de grond platgedrukt werden. De explosie had een kracht tussen de 10 en 15 megaton aan TNT. De gangbare versie verklaart dat er een meteoriet geëxplodeerd is boven het gebied.

De bomen in een gebied van vijftig kilometer waren platgeslagen. Enkele stonden nog overeind. De schokgolf deed ramen tot 600 kilometer in de omtrek breken. De lucht was de weken daarna boven het westen van Rusland en delen van Europa zo helder, dat men 's nachts een boek kon lezen. Een inslagkrater is nooit gevonden.

Nieuwe expeditie
De laatste expeditie heeft deze zomer plaatsgevonden in een gebied waar nog niet eerder gezocht was. De expeditie werd geleid door Yuri Labvin van de Siberian Public State Foundation, en is op 24 juli met veertien wetenschappers vertrokken naar het gebied in Evenkia.

Eerder toonden satellietfoto's al de aanwezigheid aan van metaalbrokstukken. Volgens de gangbare theorie zou er een meteoriet neergestort zijn. Labvin zegt dat er aanwijzingen zijn dat dit niet het geval is. Zo is er geen inslagkrater te zien, en hebben ooggetuigen gezegd dat het object van richting veranderd zou zijn.

Eerdere expedities
De eerste expeditie vond plaats in 1930, 22 jaar na de catastrofe. Het team, geleid door prof. Leonid Kulik van de Soviet Academy of Science zocht naar brokstukken in het catastrofegebied, maar vond niks.

Latere expedities in de jaren 50 en de jaren 60, troffen wel iets aan. Kleine microscopische glasbolletjes, waarvan chemische analyse aantoonde dat ze grote concentraties nikkel en iridium bevatten. Dit wordt ook vaak in hoge concentraties in meteorieten gevonden, en toonde aan dat de bolletjes van buitenaardse afkomst waren.

Nieuwe benadering heeft succes
Tot nu toe hebben wetenschappers altijd aangenomen dat de Toengoeska catastrofe veroorzaakt was door een asteroïde van ongeveer 60 meter in diameter, die op ongeveer 12 kilometer boven het oppervlak van de aarde explodeerde.

Uit het laatste recente onderzoek betreft het traject van het object, bleek dat de richting altijd verkeerd bepaald was. Het blijkt nu dat het object vanuit het westen naar het oosten was gevlogen. Eerdere missies veronderstelden dat het object van het oosten naar het westen was gevlogen.

Door de nieuwe benadering heeft het team een ander gedeelte van het gebied uitgekamd, en troffen ze met metaaldetectoren onder de gewassen een object aan. Het object is een groot metaalachtig blok, wat ze 9 augustus meegenomen hebben naar Krasnoyarsk. Er is een gedeelte van het object afgesnipperd, en voorlopige analyse toont aan dat samengesteld is uit ijzer en een onbekend materiaal.

Speculaties
De exacte oorzaak van de Toenkoeska catastrofe is nog steeds niet met zekerheid te zeggen. In wetenschappelijke kringen is de gangbare theorie dat het een meteorietinslag betrof. De meteoriet zou vlak boven het oppervlak van de aarde geëxplodeerd zijn. Of de meteoriet een komeet of een asteroïde was, is altijd een discussiepunt geweest. Wat de oorzaak van de de catastrofe ook geweest moge zijn, de gegevens tonen aan dat het sterk op een nucleaire explosie leek. Het atoom was in 1908 nog niet ontdekt.

In afwezigheid van een voor de hand liggende verklaring zijn er talloze theoriëen bedacht. Zo zou de aarde in botsing gekomen zijn met een klein zwart gat, of met een deeltje antimaterie. Een exotischer idee is dat er een nucleair aangedreven UFO vernietigd zou zijn. Er waren echter niet veel bewijzen voor dit idee.

UFO én meteoriet
De vondst van het buitenaardse apparaat in combinatie met de eerder gevonden glasbolletjes, suggereert dat zowel een buitenaards ruimteschip als een meteoriet er bij betrokken waren. "Ze hebben een enorme meteoriet die met grote snelheid op de aarde afkwam laten exploderen, maar kwamen daarbij zelf ook om", zegt Yuri Labvin.

Het onderzoek zal voortgezet worden. Nu het juiste gebied gevonden is waar de brokstukken terechtgekomen zijn, zijn Russische wetenschappers nu een nieuwe grootschalige expeditie aan het opzetten.

De Russen hebben nog geen foto's van het buitenaardse apparaat vrijgegeven.