Webcam Domplein vergt nogal wat aandacht

De webcam, die op het Utrechtse Domplein gericht staat, haalde afgelopen week de raadsvergadering. Nadat eerder dit jaar het beeld herhaaldelijk stilstond, had nu een spin een web voor de lens gesponnen. Een vraag van de fractie van D'66 moest er aan te pas komen aleer men het Domplein weer kon zien. Een schoonmaker werd op pad gestuurd.

De afdeling Utrecht Toerisme & Recreatie (UTR) van de gemeente Utrecht heeft het maar druk met de camera. De webcam werd eerder dit jaar opgesteld om de feestelijke activiteiten rond 750 jaar Domkerk te kunnen volgen. Ter gelegenheid hiervan werd het oorspronkelijke middenschip van de kerk met stalen buizen nagebouwd, wat voor belangstellenden te volgen zou hebben moeten zijn met de webcam. Dat deel van de kerk werd in 1674 door een orkaan verwoest.

De webcam bleek aanvankelijk alleen een stukje steiger mee te pikken. De kijker zag het Academiegebouw van de plaatselijke Universiteit en een stukje plein. Na reparatie zag men meer, maar bleef het beeld stil staan. Ook de onderhandelingen met Nederland 2 over uitzending van de beelden vergden veel tijd. Toen die zaken eenmaal voor elkaar waren, koos de spin -blijkbaar ongemerkt- voor zendtijd. Na ophef in de politiek kon er een schoonmaakactie vanaf en het beeld zou daarmee nu weer 'optimaal' moeten zijn.

De beelden van de webcam zijn doorgaans in de ochtenduren op het Vlaamse VRT en Nederland 2 voor 'een handvol seconden' te zien. Via internet met de benodigde software echter 24 uur per dag.