Engelse imams publiceren anti-terreurhandboek

Icoon Buitenlands nieuwsHoofdimams in Groot-Brittanië stellen een handboek samen met richtlijnen over hoe moslims kunnen omgaan met de terreur naar aanleiding van 11 september. Een van de redenen daarvoor is dat de anti-moslim houding die op dit moment in Engeland de kop opsteekt, het risico inhoudt van een beperking van rechten van minderheden.

Het handboek is ook bedoeld om moslims meer alert te laten zijn op mogelijke voorbereiding van terroristische aanslagen. Moslims moeten verdenkingen in die richting eerder melden aan de politie. De ongeveer 100.000 handboeken zullen in september via moskeeën en scholen worden verspreid. Het idee voor het handboek ontstond kort na de bomaanslagen in Madrid.

Inayat Bunglawala, woordvoerder van de raad van hoofdimams, vertelt dat de imams algemeen van opvatting waren dat Groot-Brittanië een volgend doelwit van terroristische aanslagen zou kunnen zijn. ''Vlak na de aanslagen in Madrid besloten ze een brief te sturen aan alle moskeeën, waarin werd aangedrongen dat bij signalen van terreur gerelateerde activiteit onmiddellijk de politie op de hoogte te stellen.''

Omdat de moslimgemeenschap in Groot-Brittanië zelf ook gevaar loopt, bevat het handboek ook tips over de beveiliging van huizen en moskeeën.

Subheader
''Het ligt in het Islamitisch geloof besloten
om gevaar voor onschuldige mensen te
voorkomen,'' aldus Bunglawala