FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 augustus 2004

Tegen betaling een nachtje 'de bak in'

Icoon Buitenlands nieuws Een nachtje de bak in inclusief water en brood voor de prijs van honderd euro. Als het aan Artemis GmH ligt wordt dat binnen afzienbare tijd mogelijk. Het bedrijf heeft Hoheneck, de grootste vrouwengevangenis in het voormalig communistische Oost-Duitsland, opgekocht en wil mensen de gelegenheid bieden een gevangeniservaring op te doen.

”We geven mensen de kans het verleden zelf mee te maken“, zegt Michael Heinz de projectleider. Vrouwen die als politiek gevangene in Hoheneck hebben gezeten, daar gemarteld zijn en onderdrukt, zijn woedend. "Het bedrijf wil geld verdienen door te profiteren van de misère en de ellende die hier gebeurde", aldus Margot Jann die lid is van een actiegroep.

Ook Karl Hafen van de Internationale Vereniging voor Mensenrechten vindt "een gevangenis veranderen in een toeristische trekpleister onaanvaardbaar". Bij de vereniging zijn inmiddels al duizenden telefoontjes en brieven binnengekomen van furieuze oudgevangenen die protesteren tegen de plannen.

Minister Verdonk krijgt domein terug

Ritaverdonk.nl is weer in handen van de gelijknamige minister van Vreemdelingenzaken. De domeinnaam was in handen van een groep Amsterdamse rechtenstudenten die op de site demonstreerde tegen het uitzetbeleid van de minister. De studenten zijn tot de conclusie gekomen dat hun beroep op de vrijheid van meningsuiting geen stand zou houden, verklaarde een van hen vandaag.

Volgens de minister zorgde de site voor verwarring en misleiding. Ze stuurde daarom in juni al een brief naar de studenten met het verzoek de domeinnaam over te dragen.

Ritaverdonk.nl verwijst nu naar de site van de minister op de pagina van het ministerie van Justitie.

Uitslagen HCE (14/08/04)

Vanavond werden er vier duels gespeeld in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

RBC Roosendaal - PSV (2-5)
22' Smolders 1-0
32' Vennegoor of Hesselink 1-1
40' Smolders 2-1
59' Sibon 2-2
62' Vennegoor of Hesselink 2-3
74' Vennegoor of Hesselink 2-4
76' Beasley 2-5

Geel: Hesp (RBC), Lammens (RBC), Ooijer (PSV)

NAC Breda - FC Utrecht (3-2)
5' Calabro 0-1
6' Engelaar 1-1
43' Van den Bergh 1-2
63' Boussabon 2-2
65' Diba 3-2

Geel: Cornelisse (NAC), Stam (NAC), Shew-Atjon, De Jong, Calabro (allen Utr)

AZ - SC Heerenveen (1-1)
10' Huysegems 1-0
78' Huntelaar 1-1

Geel: Rose (Hee)
Bijzonderheid: debuterende trainer Gert-Jan Verbeek (Hee) naar tribune gestuurd door arbiter Vink (66')

NEC - Willem II (2-0)
7' Boutahar 1-0
21' Denneboom 2-0

Geel: Demouge (NEC), Leiwakabessy (NEC), Wau (Wil), Victoria (Wil)

Bekijk de huidige stand

Dance Parade ondanks aanhoudingen 'rustig verlopen'

Et-Cetera had ons via de nieuws-submit te melden:

"Rotterdam bedankt, ik voel me helemaal thuis." Met deze woorden sloot DJ Michel de Hey zaterdagmiddag om half zes de achtste FFWD Heineken Dance Parade af. Het Rotterdamse dancefestijn werd door 350.000 mensen bezocht. Ondanks 23 aanhoudingen spreekt de politie van een 'rustig verlopen' Dance Parade.

Op de Witte de Withstraat moest de mobiele eenheid in actie komen om een aantal vechtersbazen in het publiek uit elkaar te halen. Paradegangers die van de Erasmusbrug in het water sprongen werden gearresteerd. Ook moest de politie aantreden bij een aantal kleinere incidenten.

De muziek voerde desondanks de boventoon in Rotterdam vandaag. Met de luide dance, trance, techno, drum & bass en eclectic kwamen de bezoekers goed aan hun trekken. Zelfs bewoners van een bejaardenflat aan de Karel Doormanstraat swingden op hun balkon vrolijk mee. De nafeesten zullen tot in de late uurtjes duren. Het officiële eindfeest op Katendrecht duurt tot 23:00 uur.

OS: Danseressen bij beachvolleybal niet gewaardeerd

Icon Sport - OS Athene 2004Twaalf schaars geklede dames hebben voor een kleine rel gezorgd bij het Olympisch beachvolleybaltoernooi. De danseressen in oranje bikini zijn ingehuurd om toeschouwers te vermaken. "Het is repectloos om andere vrouwen in bikini te laten dansen", meent echter de Australische speelster Nicole Anderson.

Nathalie Cook, teamgenoot van Anderson en gouden medaillewinnares in Sydney, denkt dat het zou schelen als er ook mannelijke dansers aanwezig zouden zijn. Het is overigens niet ongebruikelijk dat danseressen bij grote beachvolleybaltoernooien de wedstrijden opleuken. Voor de Olympische Spelen is het wel een nieuw fenomeen. Beachvolleybal is sinds 1996 een Olympische sport, en een van de meest flitsende onderdelen van de Spelen.

Danseressen bij Olympisch Beachvolleybal
Danseressen moeten de sfeer bij beachvolleybal verhogen

-
Zie voor meer Olympisch nieuws sport.fok.nl of ons OS 2004-forum!

Bronzen plak voor estafettedames bij zwemmen

De eerste medaille voor Nederland tijdens deze Olympische Spelen is binnen. De Nederlandse estafettedames wonnen op de 4x100 meter vrije slag de bronzen plak.

Nederland had zich eerder vandaag als derde geplaatst voor de finale van deze afstand. In de finale zwommen Chantal Groot, Inge Dekker, Marleen Veldhuis en Inge de Bruijn een nieuw Nederlands record: 3.37,59. Het oude Nederlands record stond op 3.39,83.

De 4x100 meter vrije slag werd gewonnen door Australië, gevolgd door de Verenigde Staten. Australië verbeterde het oude wereldrecord van 3.36,00 en het oude Olympische record van 3.36,61. De Australische dames noteerden een tijd van 3.35,94.

OS: Bronzen plak voor estafettedames bij zwemmen

Icon Sport - OS Athene 2004De eerste medaille voor Nederland tijdens deze Olympische Spelen is binnen. De Nederlandse estafettedames wonnen op de 4x100 meter vrije slag de bronzen plak.

Nederland had zich eerder vandaag als derde geplaatst voor de finale van deze afstand. In de finale zwommen Chantal Groot, Inge Dekker, Marleen Veldhuis en Inge de Bruijn een nieuw Nederlands record: 3.37,59. Het oude Nederlands record stond op 3.39,83.

De 4x100 meter vrije slag werd gewonnen door Australië, gevolgd door de Verenigde Staten. Australië verbeterde het oude wereldrecord van 3.36,00 en het oude Olympische record van 3.36,61. De Australische dames noteerden een tijd van 3.35,94.

Zie voor meer Olympisch nieuws sport.fok.nl of ons OS 2004-forum!

Hulp komt niet aan in Marokko

Zo'n vijfhonderd vuilniszakken vol kleding die door Marokkaanse Amsterdammers zijn ingezameld, vlak na de aardbeving in Marokko van afgelopen februari, zijn niet bij de getroffenen in al Hoceima beland. Hulporganisatie Islamic Relief, dat de kleding inzamelde, heeft het naar andere landen gestuurd.

Dit komt volgens Islamic Relief omdat de Marokkaanse overheid ''niet het vuilnisvat van Europa'' wilde zijn. De Marokkaanse overheid zat niet te wachten op afgedankte kledingstukken, zo werd hen verteld.

De stichting Marokko Media, uitgever van de website Marokko.nl, heeft wel ingezamelde kleding naar het getroffen gebied weten te vervoeren; Negen containers vol. Maar zij stuurden dan ook drie werknemers mee die toezicht hielden. Khalid Mahdaoui van Marokko Media: ''Zo wisten wij tenminste zeker dat alles in goede handen kwam. We hebben veel mensen blij gemaakt. Sommige dingen zijn wel fout gegaan. We hebben samengewerkt met Islamic Relief om de ingezamelde kledingstukken te verzamelen en te vervoeren. We zagen echter hoe mensen van Islamic Relief veel kleding in het eigen busje laadden, voor andere doeleinden. Dat hebben ze zelf toegegeven. Ook hebben we gezien dat Marokkaanse politiemensen de kleding in hun eigen wagens propten. Toen hebben wij besloten niks meer aan de lokale overheid over te dragen en alles zelf te regelen. Dat is gelukt,'' aldus Mahdaoui.

De hulporganisatie Cord-aid, die 100.000 euro reserveerde voor de bouw van huizen in al Hoceima, beklaagde zich er eerder al over dat de Marokkaanse overheid dat geld wilde gebruiken voor de infrastructuur. Het opgehaalde geld is na een half jaar nog steeds niet besteed.

Afgelopen donderdag besteedde het tv-programma NOVA in een uitzending ook aandacht aan deze kwestie. Hun conclusie was dat het overgrote deel van de één miljoen euro die in Nederland werd ingezameld na de aardbeving, nog ongebruikt bij de hulporganisaties ligt. En dat terwijl 1.500 dakloze Marokkanen nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden met hun complete familie in tentenkampen leven. De huizen die wel zijn of worden herbouwd, zijn meestal die van de meer welgestelde Marokkanen, die er meerdere bezitten.

Bij de aardbeving afgelopen februari vielen 620 doden. De woningen van 14.000 families werden beschadigd of verwoest.

Kleurenfoto van Spirit bovenop Marsheuvel

De NASA Mars Exploration Rover Spirit is hoger op de heuvels op Mars geklommen. De NASA zelf heeft geen kleurenfoto's gereleased, maar de onderstaande foto is een samenstelling van rauwe data, met de L2+L5 filters voor rood, L5 voor groen en de L6 en L6 filter voor blauw om een goede benadering te krijgen. De kleur van de lucht is volgens de NASA in het echt rood.


Landschap van de Mars-vlakte in de Gusev krater. Klik op foto voor grote versie.

Eerder vond de Spirit mogelijke visuele aanwijzingen dat er water in de grond zit. De wielen zouden het water naar boven geperst hebben, waardoor er een dun laagje ijs boven de grond ontstond. Op deze site zijn meer false en truecolor kleurenfoto's te zien, die niet op de officiële NASA website staan.

Keroppi verft haar fiets

Keroppi verft haar fiets

Jarenlang, negentien jaar om precies te zijn, is mijn vader zuinig geweest op zijn fiets. Beschut en warm stond het brik in de garage. En als er zout op de wegen was gegooid werd het na gedane arbeid ontdaan van de pekel om roesten te voorkomen. Precies 19 jaar lang heeft deze fiets er dus onberispelijk uitgezien. Niet omdat deze fiets nou zo speciaal was. Mijn vader is gewoon akelig zuinig op al zijn spullen. Maar aan alles komt een eind, dus ook aan het vertroetelde leventje van deze fiets.

Ik ging namelijk op kamers en had dus een fiets nodig. Mijn huidige fiets bleef in de woonplaats van mijn ouders achter want deze was nog te jong om door een junk gestolen te worden. Dus ik kreeg 1 van de 4 fietsen, te weten: het bovengenoemde exemplaar, van mijn vader mee.

Het moet mijn vader vast aan het hart zijn gegaan. Want in een ver verleden is hij zelf student geweest en weet dat een fiets in de gemiddelde studentenstad binnen enkele weken transformeert in een (al dan niet in de gracht gedumpt) wrak.
En inderdaad, binnen afzienbare tijd verschenen al de eerste krassen in de lak en ontdekte ik al wat roestvlekjes op het stuur. En nu, anderhalf jaar later, was het verval allen nog maar meer toegenomen. Bovendien liep de fiets gruwelijk aan en had nog maar een halve standaard. Tijd voor een opknapbeurt gecombineerd met een make-over.

Samen met een vriendin (ook de gelukkige bezitster van een fiets in een niet al te beste staat) besloten we de kleine technische mankementen aan onze stalen rossen te repareren en daarna de boel eens op te fleuren met een vrolijk verfje.
We gingen naar de fietsenmaker, we bezochten de Gamma (terwijl de vriendin twijfelde tussen hemelsblauw en turkoois, kreeg ik flashbacks aan mijn tijd als kassamiep bij deze keten) en na een verdiende pauze met chocolade was het dan eindelijk tijd om te beginnen.

Nadat we de technische mankementjes verholpen hadden (wie zegt dat meisjes niet technisch zijn? ) was het tijd voor het leukste deel: het verven.
Als ik dit karweitje onder het toeziend oog van mijn (naast zuinige ook perfectionistische) vader had moeten doen was ik eerst een hele dag bezig geweest met ontvetten en lichtjes opschuren. Maar ik zat vrij en blij 150 km verderop, dus even afdoen met een sopje voldeed.
Ik had besloten om mijn fiets ene vrouwelijke "touch" te geven. Niet alleen omdat ik op zijn tijd een waar meisjes-meisje ben, maar ook omdat mannelijke dieven het nu simpelweg zouden vertikken om zo'n "verwijfde" fiets te jatten.
Tenminste dat hoopte ik.

Ik opende mijn blikje lila verf en mengde er een soort zilverkleurige parelmoer verf doorheen. En terwijl wij de eerste lagen aanbrachten begon de zon al aardig op onze ruggen te branden. Maar met een drinkpauze zo hier en daar, we hadden 2 stoeltjes op de stoep geplant, was het goed vol te houden. En bovendien werden we op de been gehouden door de langslopende buurtbewoners die ons aanmoedigden met kreten als "Gaat goed dames!" en "Mooi kleurtje hoor". Een enkeling waagde zich zelfs aan een praatje over het stralende weer.

Nadat de grondkleuren waren aangebracht namen we pauze. Onderuit gezakt zaten we in de stoeltjes, truitjes zo ver opgestroopt dat onze buik zoveel mogelijk zon zou vangen zonder opgepakt te kunnen worden voor onzedelijk gedrag. Dit mocht toch wel rekenen op enig enthousiasme van de lokale hangjeugd die op hun scooters door de buurt scheurden.

Twee daarvan besloten hun geluk te beproeven."Hallo dames, hoe gaat het met jullie" klonk vanaf de scooter. Loom deed ik een oog open en schatte de situatie in: scooter, max. 17 jaar, en plusminus 1.65m. Bijzonder oninteressant dus.
"Hoe heten jullie?" "Miek" loog ik."Zo dat is een aparte naam, en jij?" "Anne" loog mijn vriendin. Na wat obligate complimentjes over onze fietsen kwam dan eindelijk het hoge woord eruit.
"Ehm hebben jullie nog iets te doen vanavond" vroeg Mo ("dat is een afkorting van Mohammed". We legden uit dat we onze fietsen wilde afverven. "Maareh, mogen we jullie nog eens bellen dan?" klonk poging 2.
Liever niet, maar om een heel "waarom dan niehiet!" gesprek te voorkomen logen we (we waren immers goed op dreef) er 2 vriendjes (zeer jaloers) van 2 meter bij.
Na een paar minuten drong de boodschap tot de jochies door en "moesten ze nu echt gaan". We zwaaiden ze vrolijk na en begonnen al nagniffelend aan de voltooiing van onze fietsen.

Met een dun penseeltje bracht ik in zwart krullerige versieringen aan, de andere fiets werd voorzien van wolkjes en vogels. Toen we daarmee klaar waren deden we enkele stappen naar achter en bewonderden, moe maar voldaan, onze kunstwerkjes. Tevreden keken we elkaar aan. Missie geslaagd!

'Buurman liet woning Turks gezin afbranden'

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

De opdrachtgever voor de dodelijke brand bij de Turkse familie Kaya is volgens de politie een 36-jarige buurman. Bij de woningbrand in de Jan Hollanderstraat in Eindhoven vonden zaterdagnacht de broers Baris (8) en Birçan (14) de dood. In de wijk gaat het gerucht dat een burenruzie de oorzaak zou zijn.

De 36-jarige buurman, die steevast alles ontkent, is als hoofdverdachte aangewezen door de drie andere aangehouden personen: een 22-jarige straatgenote en twee mannen van 23 en 31 jaar. Dit trio heeft een volledige bekentenis afgelegd. Zij noemen echter allen een verschillend motief. De 36-jarige verdachte is een bekende van de politie. De man is eerder met justitie in aanraking geweest in verband met vermogensdelicten

De eerste arrestaties vonden plaats nadat een getuige zich bij de politie had gemeld. Hij was de twee mannen (van 23 en 31 jaar) ’s nachts tegengekomen. Het dronken duo had lachend verteld dat ze een woning in de fik hadden gestoken. De getuige geloofde dat niet, totdat hij de volgende ochtend hoorde dat er twee kinderen om het leven waren gekomen. Toen informeerde hij de politie. De 22-jarige vrouw die vastzit is een overbuurvrouw. Zij heeft bekend bij de voorbereidingen van de brandstichting te hebben geholpen.

Eerste wereldrecord is gebroken

Mickaël Phelps heeft zijn eigen wereldrecord op de vierhonderd meter wisselslag verbeterd. Hij heeft hiermee meteen een eerste gouden medaille behaald.

In 4:08.26 legde Amerikaan Phelps de 400 meter af, een goede drie seconden voor zijn landgenoot Erik Vendt en de Hongaar Laszlo Cseh. De 19-jarige Phelps is naar deze Spelen gekomen met als doel acht medailles binnen te halen. De eerste is dus al binnen.

Dominee: 'Islam is duivelse religie'

Icoon Buitenlands nieuws Een Engelse dominee heeft met bijzondere felle uitspraken over de islam veel kritiek over zich heen gekregen. Dominee Alan Clifford van de kleine Reformed Church te Norwich stelde in de lokale krant Evening News zich achter de opmerkingen van de politicus Nick Griffin, dat de islam onder andere een "duivelse religie" is. Inmiddels is een onderzoek ingesteld naar de opmerkingen.

Griffin, die te boek staat als rechtsradicaal en leider van de British National Party, noemde in een documentaire de islam "een boosaardig, verdorven geloof, een monster in ons midden". Dominee Cliffords sloot zich hier ten volle bij aan. Ondanks dat Cliffords racisme verafschuwt, noemde hij de opmerkingen van de politicus correct. Zo sprak hij: "Het juiste tegengif voor deze duivelse religie is het pure evangelie van Jezus Christus."

Vanuit de hele wereld heeft de dominee inmiddels steunbetuigingen gekregen van andere christenen. De politie onderzoekt nu of de uitspraken niet gemeenschapsontbindend zouden kunnen werken.

In de kerk waar Cliffords normaliter predikt (momenteel is hij op vakantie, zoals al gepland was) heeft een collega afstand gedaan van zijn uitlatingen. In de preek beklemtoonde dominee Quinton dat de kerk geen racisme wil bevorderen en zich distantieert van de National Party. Hij bad daarna voor de christenen in Egypte en Sudan die door moslimleiders worden vervolgd.

Na afloop van de dienst ging Quinton dieper in op vragen van journalisten. "We haten geen moslims. We hebben hen lief, en van de meesten van hen hebben we geen gevaar te duchten. Ons geloof leert ons dat we onze vijanden lief moeten hebben. We zullen nooit oproepen tot geweld. Als je echter bepaalde stukken in de Koran leest, dan zie je dat zij dat wél doen."

OS: Italiaan Bettini wint wielergoud

Icon Sport - OS Athene 2004Paolo Bettini heeft in Athene de olympische titel bij het wielrennen op de weg gewonnen. De Italiaan ontsnapte twee ronden voor het einde in gezelschap van de Portugees Sergio Paulinho. De Belg Axel Merckx probeerde in de slotronde nog naar de twee vluchters toe te rijden, maar moest genoegen nemen met brons.

Beste Nederlander was Max van Heeswijk met een zeventiende plek. Ook Erik Dekker en Karsten Kroon lieten zich van voren zien, maar kwamen onder de hoge temperaturen te kort om een echte rol van betekenis te spelen. Michael Boogerd kwam kort na het begin van de wedstrijd ten val en moest samen met de Spaanse wereldkampioen Igor Astarloa opgeven.

De uitslag:
1. Paolo Bettini (Ita) 5.41.44
2. Sergio Paulinho (Por) + 0.01
3. Axel Merckx (Bel) + 0.08
4. Erik Zabel (Dui) + 0.12
5. Andrej Hauptmann (Slv) z.t.
17. Max van Heeswijk (Ned) z.t.
41. Erik Dekker (Ned) z.t.

-
Zie voor meer Olympisch nieuws Sport.FOK! of ons OS 2004-forum.

Bettini grijpt goud in wegwedstrijd

Paolo Bettini heeft goud behaald op de wegrit in Athene. Zilver en brons waren respectievelijk voor zijn vluchtgezel Sergio Paulinho en de achtervolger Axel Merckx.

De wedstrijd werd in het begin gekleurd door Magnus Backstedt die al vroeg in de aanval trok en een serieuze voorsprong kreeg van het peloton. Toen hij gegrepen was, was het hek van de dam, en regende het aanvallen. Bij de Nederlanders reden Max Van Heeswijk en vooral Karsten Kroon goed mee.

De beslissende aanval kwam echter in de voorlaatste ronde op de enige echte beklimming, de Licavitos. Enkel Paulinho, die onlangs de Ronde van Portugal won, kon een ontstoken Paolo Bettini volgen. Het tweetal liep langzaam maar zeker uit op het peloton en in de spurt met twee was Bettini duidelijk de sterkste. In de achterhoede reed Merckx nog weg uit het peloton en pakt zo brons. Zabel won de groepsspurt op twaalf seconden van de Italiaanse winnaar.

Eerste Nederlander was Max Van Heeswijk op een zeventiende plaats. Michael Boogerd moest al in de eerste ronde opgeven wegens een valpartij.

Top tien Olympische wegrit
1 Paolo Bettini (Italïe) 5.41.44
2 Sergio Paulinho (Portugal) 0.01
3 Axel Merckx (Belgïe) 0.06
4 Erik Zabel (Duitsland) 0.12
5 Andrej Hauptman (Slovenïe)
6 Kim Kirchen (Luxemburg)
7 Roger Hammond (Groot Britanïe)
8 Frank Hoj (Denemarken)
9 Kurt-Asle Arvesen (Norwegen)
10 Alexandr Kolobnev (Rusland)
17 Max Van Heeswijk (Nederland)
41 Erik Dekker (Nederland)

Air France weigert vrouw zonder armen en benen

Icoon Buitenlands nieuwsEen 42-jarige vrouw heeft luchtvaartmaatschappij Air France aangeklaagd nadat ze werd geweigerd op een vlucht. Reden hiervoor zou het feit zijn dat de vrouw geen armen en benen heeft. Volgens de vrouw zei een medewerker tegen haar dat 'een hoofd, lichaam en onderkant niet kan en mag worden vervoerd door Air France zonder begeleiding.'

De vrouw werd met lichamelijke afwijkingen geboren als gevolg van het lepramedicijn 'thalidomide', dat haar moeder tijdens haar zwangerschap gebruikte. Volgens de vrouw heeft ze aan het voorval emotionele en psychische schade overgehouden. Ook heeft ze iemand moeten betalen om met haar mee te vliegen (als begeleider).

Toen ze eenmaal was waar ze moest zijn, in de Verenigde Staten, mocht ze van Air France niet terugvliegen zonder medische verklaring van een Amerikaanse dokter. De vrouw vond uiteindelijk een andere luchtvaartmaatschappij, British Airways, die haar wel alleen wilde terugvliegen.

Brit mag vliegtuig niet in na facelift

Twisted_TpaU had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen 59-jarige Brit, Brian Yates, die met zijn vrouw naar Barcelona wilde vliegen, is op de luchthaven van Birmingham in de problemen gekomen omdat hij een facelift heeft gehad. Hij kwam niet langs de incheckbalie omdat hij niet op de foto in zijn paspoort leek. De operatie die de man omgerekend 9000 euro had gekost, had er voor gezorgd dat hij er veel jonger uitzag. Hij was vervolgens vergeten een nieuw paspoort met een nieuwe foto aan te vragen.

''Toen we dreigden met juridische actie, wijzigde het personeel hun verhaal en zeiden: uw paspoort is beschadigd'', zei Yates. ''Ons personeel laat geen passagiers met beschadigde paspoorten reizen, of met paspoorten waarvan de foto weinig gelijkenis vertoont met de drager,'' aldus een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij 'MyTravelLite', waar het koppel mee wilde reizen. Hij verwees verder naar de constante dreiging van terrorisme.

''Ik was vastbesloten naar Barcelona te gaan'', aldus Yates. Het koppel reed vervolgens naar de tweehonderd kilometer verderop gelegen luchthaven van Leeds-Bradford, waar ze zonder problemen langs de controle kwamen en alsnog van hun vakantie konden genieten. Toen ze terug wilden gaan stond hen een verrassing te wachten. Dezelfde luchtvaartmaatschappij die het koppel op de heenreis weigerde, wilde hen opeens wel terug naar Birmingham vliegen.

Interesse Mönchengladbach Vennegoor of Hesselink

Jan Vennegoor of Hesselink staat in de belangstelling van de Duitse club Borussia Mönchengladbach.

Het Brabants Dagblad meldt dat de Duitse club in de aanvaller de opvolger ziet van aan Brøndby IF verkochte Morten Skoubo. PSV heeft inmiddels ook al laten weten dat het momenteel niet aan een eventuele overgang wil mee werken.

De 25-jarige Vennegoor of Hesselink strijdt bij PSV om een plaats in de spits met de van SC Heerenveen overgekomen Gerald Sibon.

Wraakactie: naaktfoto's op internet

Het_Biertje had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen, nu 16-jarig, meisje uit het Zeeuws Vlaamse Sint-Jansteen maakte een jaar geleden met een zelfontspanner een aantal pornografische foto’s voor haar toenmalige, meerderjarige vriendje. Nu deze foto’s sinds een week op internet circuleren is het gezin slachtoffer van telefoon- en emailterreur.

Het publiceren van de foto’s is een wraakactie. Een vriend van haar ex besloot hiertoe nadat hij ruzie met het meisje had gekregen. Hoe de afdrukken van de foto’s in zijn bezit zijn gekomen is op dit moment nog onduidelijk. Inmiddels zijn de foto's op diverse drukbezochte pornografische websites terecht gekomen, waaronder het best bekeken jongerenweblog dat zo’n tienduizenden malen per dag wordt bekeken. Bezoekers plaatsten de naam, telefoonnummers en email-adressen van het meisje en haar zus bij de foto’s.

Sinds enkele dagen krijgen het meisje en haar familie schunnige sms-jes en emails met pornografisch materiaal en oneerbare voorstellen. Op een van de websites verscheen zelfs een telefoongesprek van een anonieme beller met het meisje en haar zus.

Een 19-jarige Hulstenaar die het jongerenweblog op de foto’s attendeerde zegt heel veel spijt te hebben van zijn actie. "Ik was me er niet van bewust dat het zo uit de hand zou lopen". Het gezin laat het er niet bij zitten en gaat waarschijnlijk vandaag aangifte doen bij de politie. "Ik was in eerste instantie boos op mijn dochter, maar dat het zo zou kunnen lopen hadden wij niet kunnen denken", laat de moeder van het meisje weten.

[Upd] Iraanse judoka wel tegen Israëliër

De Iraniër Arash Miresmaeili, die mee zou doen aan het Olympisch judo-toernooi, heeft zich teruggetrokken.

Hij werd in de eerste ronde aan de Israëliër Ehud Vaks gekoppeld en weigert tegen hem te judoën. Iran erkent Israël niet als staat en komt dan ook niet uit tegen Israëlische atleten.

Miresmaeili is tweevoudig wereldkampioen in de klasse tot 66 kilogram en was kanshebber voor het goud. De judoka zou gisteren de vlag van Iran dragen tijdens de openingsceremonie van de Spelen.

Update 16:02

Arash Miresmaeili zal zondag toch meedoen met het judotoernooi. De Iranier ziet af van zijn boycot niet te willen judoën tegen de Israëliër Ehud Vaks.

Veel doden bij zware gevechten in Irak

Icoon Irak nieuwsBij zware gevechten tussen soennitische opstandelingen en coalitietroepen in de Iraakse stad Samarra (ten noorden van Bagdad) zijn 50 soennieten omgekomen. Hun stellingen werden door Amerikaanse vliegtuigen bestookt met zware bommen.

Volgens dokter Abd Al-Hamid al-Samarrai, van het ziekenhuis in de stad, zijn er bij de gevechten 84 gewonden gevallen. Tenminste negen Iraakse burgers zijn omgekomen. Aan de kant van de coalitietroepen zijn geen slachtoffers gevallen.

Meer dan 40 huizen zijn vernield. Ook hebben het stadhuis en de kantoren van de politieke partij van de Iraakse minister van Binnenlandse zaken Falah al-Naqib zware schade opgelopen, aldus Iraakse politieagenten tegen de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

Bij zware gevechten tussen Iraakse verzetsstrijders, Iraakse veiligheidstroepen en coalitietroepen in de sjiitische stad Hilla (ten zuiden van Bagdad) zijn acht Irakezen omgekomen en meer dan 33 gewond geraakt. Volgens politiechef Qais Hamza begonnen deze gevechten nadat een demonstratie op geweld uitliep.

Subheader
Bij zware gevechten in Samarra en Hilla
zijn tenminste 67 mensen omgekomen

Uitslag kwalificatie Hungaroring

Ook op de Hungaroring snelde de Ferrari bolide van Michael Schumacher weer naar poleposition. Rubens Barichello maakte de dubbelslag voor het team van Ferrari een feit.

Opvallend in de kwalificatie was dat Felipe Massa besloot niet te rijden. Hij had reeds zijn motor aangepast en zag meer in het sparen van brandstof en banden dan in het verdienen van een klassering min tien plaatsen.

Volledige uitslag:


Pos.CoureurTeamTijd
1 Michael SchumacherScuderia Ferrari 1:19.146
2 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari 1:19.323
3 Takuma SatoBAR Honda 1:19.693
4 Jenson ButtonBAR Honda 1:19.700
5 Fernando AlonsoRenault F1 1:19.996
6 Antonio PizzoniaBMW Williams F1 1:20.170
7 Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1 1:20.199
8 Giancarlo FisichellaSauber Petronas 1:20.324
9 Jarno TrulliRenault F1 1:20.411
10 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes 1:20.570
11 Mark WebberJaguar Racing 1:20.730
12 David CoulthardMcLaren Mercedes 1:20.897
13 Olivier PanisToyota Racing 1:21.068
14 Christian KlienJaguar Racing 1:21.118
15 Ricardo ZontaToyota Racing 1:21.135
16 Nick HeidfeldJordan Ford 1:22.180
17 Giorgio PantanoJordan Ford 1:22.356
18 Zsolt BaumgartnerMinardi F1 1:24.329
19 Gianmaria BruniMinardi F1 1:24.679
20 Felipe MassaSauber Petronas-

Kijk hier voor de uitslag van de pre-kwalificatie.

Rzasa nog niet speelgerechtigd

SC Heerenveen zal Tomasz Rzasa nog minimaal een week moeten missen. De Poolse verdediger wacht nog op 'vrijgave'. Voor de talentvolle aanvaller Denis Calinkov geldt hetzelfde.

Linksback Rzasa zal tegen AZ vervangen worden door Jeroen Drost. Drost zal daarmee zijn debuut maken. De speler uit eigen gelederen tekende verleden week een tweejarig contract. Rzasa brengt naar verhouding veel ervaring mee. Hij speelde in Nederland eerder voor Feyenoord en de De Graafschap. Voor dit seizoen haalde Heerenveen hem bij Partizan Belgrado vandaan.

De Friezen missen nog een verdediger, Said Bakkati dient een wedstrijd schorsing uit te zitten.

'Uitgestelde start Serie B om Napoli'

De 'Serie B soap' in Italie duurt voort. De start van de Serie B zal wederom worden uitgesteld, dit omdat de uitsluiting van Napoli onrechtmatig zou zijn.

Rechter Renato Luigi Lipani bepaalde dat de start van de Serie B -alsmede de Coppa Italia, de Italiaanse bekerstrijd- wordt opgeschort. Napoli zou wel degelijk moeten kunnen starten.

Voorzitter Luciano Gaucci had zich al sterk gemaakt voor het aanvechten van de eerdere beslissing van de Italiaanse voetbalbond om Napoli van deelname uit te sluiten. "We stoppen hier niet. We blijven doorgaan tot we Napoli hebben gered en onze rechten hebben verdedigd. We geloven dat de Napolitaanse rechtbank dit probleem zal oplossen. In tegenstelling tot de sportautoriteiten die de wet interpreteren maar niet toepassen." De club staat nog steeds op de rand van faillissement.

De Italiaanse bond lijkt echter niet van plan de rechterlijke uitspraak uit te voeren. "We hebben nog niets ontvangen. Maar als het juist is, is het een verkeerd besluit dat niet alleen zich tegenspreekt maar ook gevaarlijk is", zei de bondsadvocaat Mario Gallavotti.

Turnster breekt nekwervel

De Poolse turnster Joanna Skowronska is al voor het begin van het Olympische turntoernooi uitgeschakeld.

De 22-jarige Poolse brak zaterdag bij een trainingsoefening aan de brug een nekwervel. De turnster nam vier jaar geleden ook al mee aan de Spelen, maar gooide daar toen geen hoge ogen.

De plek van Skowronska wordt nu ingenomen door de 18-jarige Argentijnse Celeste Carnevale.


Uitgeschakeld na val aan de brug

Tennisster Gerards nationaal kampioen

Michelle Gerards heeft in Ede de nationale tennistitel bij de dames veroverd. In een snelle finale veegde zij de als vierde geplaatste Hanneke Ketelaars van de baan, 6-0 6-2.

Het NK zag de hooggeplaatste speelsters stuk voor stuk sneuvelen. 'Topseed' Linda Sentis verloor in de halve finales van Ketelaars. Gerards versloeg toen Susanne Trik, die als derde was geplaatst. Uiteindelijk was het de 20-jarige Gerards uit Helden die de nationale titel pakte.


Talent Michelle Gerards is nationaal kampioen

Jamaicaanse sprinter betrapt

De Jamaicaanse sprinter Steve Mullings is nog voor het begin van het Olympisch atletiektoernooi gediskwalificeerd.

De 21-jarige Mullings werd in juni na het behalen van de nationale titel betrapt op het gebruik van doping. In zijn bloed werden sporen van testosteron gevonden. Zaterdag werd de sprinter in Athene uit de Olympische ploeg gezet.

Op de spelen zou Mullings gaan uitkomen op de 100 en 200 meter en de 4x100 meter estafette. De atleet hangt nu een schorsing van twee jaar boven het hoofd.

Afscheid Engelaar tegen Utrecht

Racing Genk meldt dat Orlando Engelaar zich pas komende maandag bij de club meldt. De nieuwe aanvaller zal vanavond voor NAC Breda eerst nog zijn laatste duel afwerken.

Het optreden van Engelaar in het competitieduel tegen FC Utrecht zal een pleister op de wond zijn. De Bredase club is er niet in geslaagd aanvallende versterking te boeken. Engelaar was de afgelopen twee seizoenen clubtopscorer. Vanaf 22 augustus is hij echter speelgerechtigd voor Racing Genk. Zondag zal er op de club nog afscheid worden genomen van de spits.

Bejaarde kindermisbruiker naar inrichting

Icoon Binnenlands nieuwsEen bejaarde kindermisbruiker uit Amsterdam-Noord moet worden opgenomen in een verpleeginrichting. Zijn voorlopige hechtenis wordt daartoe opgeheven. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank gisteren besloten. De 76-jarige Giel van H. werd in januari opgepakt omdat hij zijn driejarige buurmeisje seksueel misbruikt had.

De bejaarde Van H. paste vaker op het meisje. Toen begin januari het kind opnieuw bij de man werd achtergelaten begon het te huilen en wilde het achter haar vader aan. Als 'straf' wilde Van H. het kind een tik op de blote billen geven. "Daarna ging het goed mis", verklaarde hij later tegen de politie. De vader merkte bij thuiskomst bloed op in de luier van zijn dochter en kleine scheurtjes rond de vagina. Van H. bekende later met zijn vinger de vagina te zijn binnengedrongen. Een poging met de tong hetzelfde te doen mislukte doordat het meisje tegenstribbelde.

De zaak deed veel stof opwaaien in de Amsterdamse wijk Tuindorp-Oostzaan. De ruiten van de dader werden ingegooid en de vader van het kind schreef op de gevel van de woning 'Deze buurman heeft mijn driejarige dochter verkracht'. Van H. staat in de buurt bekend als een stevige drinker en ook die bewuste dag had hij 'een paar pilsjes' gedronken.

Hersenbeschadiging
Uit onderzoek is gebleken dat Van H. een hersenbeschadiging heeft. Zijn waarneming en geheugenfuncties zijn daardoor gestoord. Hij heeft zijn seksuele driften niet onder controle en heeft last van beginnende dementie. "Ik vind dat de heer Van H. nu niet in de gevangenis thuishoort", betoogde de officier van justitie. De rechter veroordeelde Van H. daarop tot een gevangenisstraf gelijk aan de periode van voorlopige hechtenis plus drie maanden voorwaardelijk. Opname in een verpleeghuis, begeleiding bij zijn alcoholgebruik en geriatrische behandeling zijn de voorwaarden die de rechtbank heeft gekoppeld aan de straf. Mocht de bejaarde man zich daaraan onttrekken, dan gaat hij alsnog de cel in.

Man rijdt meer in en probeert crack te roken

Icoon opmerkelijk nieuws De achtervolging van een automobilist in de Verenigde Staten eindigde gisteren op een wel heel bijzondere manier. Volgens de politie reed de man een meertje in, waarna hij probeerde een 'crack pipe' aan te steken terwijl de auto langzaam zonk.

De politie wilde de 32-jarige Yasyn Abdul-Mattin vrijdagmiddag aanhouden nadat ze hem over de weg hadden zien slingeren. In plaats van te stoppen ging Abdul-Mattin er echter vandoor. Hierbij vluchtte hij een privé-weg op, en reed regelrecht een meertje in.

Abdul-Mattin weigerde vervolgens de auto uit te komen terwijl deze langzaam begon te zinken. In plaats daarvan probeerde hij een pijp met crack erin aan te steken, wat niet lukte. Uiteindelijk klom de man toch uit de auto via de door een agent kapotgeslagen achterruit, vlak voordat de auto zonk.

De man is aangeklaagd voor rijden onder invloed van drugs en voor verschillende verkeersovertredingen.

'Weerstand tegen bouw gebedshuizen doseerbaar'

Icoon Binnenlands nieuwsUit onderzoek van het onderzoeksbureau Hollandse Hoogten BV, in opdracht van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) blijkt dat oprichters van een islamitische moskee of een hindoestaanse mandir zelf in de hand hebben hoeveel weerstand er tegen komt vanuit de samenleving. Dat concludeert B. Akkus van het onderzoeksbureau.

Een woordvoerder van het LBR stelt dat de verschillende religies geen rol spelen bij de bouw van een gebedshuis. "Het maakt niet uit of je een moskee, mandir of een kerk bouwt. Het verschil zit in hoe je je vestigt", aldus de woordvoerder.

De komst van een gebedshuis veroorzaakt de minste ophef indien het gebouw minimaal zichtbaar is, stelt Akkus. Een goed voorbeeld is de Shiva mandir in de Nozemanstraat in Rotterdam. "Van buitenaf zie je alleen een deur", aldus Akkus. "De gebedsruimte is gevestigd in de kelder van het woonhuis. Deze vestiging leverde dan ook geen rumoer op in de wijk."

De strategie van de minste zichtbaarheid is niet voor iedere geloofsgemeenschap uitvoerbaar volgens de onderzoeker. Zo zijn er geloofsgemeenschappen die graag aan de buitenwereld tonen dat ze een gebedshuis bezitten. Een voorbeeld hiervan is de Mevlana moskee in Rotterdam. Dit soort moskeeën worden gerealiseerd door middel van de strategie van manifeste institutionalisering. Deze strategie roept bij de buurt de meeste weerstand op en leidt tot veel administratieve rompslomp.

Uit het onderzoek blijkt dat een gemengde strategie het meest gangbaar is. Een voorbeeld hiervan is de Islam moskee in Den Haag. Deze ziet er niet echt uit als een moskee, maar heeft wel een minaret.


Mevlana moskee in Rotterdam

Michael Boogerd stapt af

In de Olympische wegrit in Athene heeft de Nederlander Michael Boogerd al in de eerste ronde moeten opgeven na een valpartij.

De kansen voor Boogerd op deze spelen zijn dus al verspeeld. De Nederlandse hoop is nu gevestigd op Knaven, Kroon, Van Heeswijk en Dekker. Samen met Boogerd kwam wereldkampioen Igor Astarloa ten val en ook hij moest opgeven. drie ronden later stapte ook Karpets uit de koers.

Oudste Amerikaanse Olympische winnaar overleden

Nood-kloon vertaalde en submitte het volgende bericht:

Icon Sport - OS Athene 2004Enkele dagen voor de Olympische Spelen in Athene werden geopend is in New Haven, Connecticut de oudste nog levende Amerikaanse medaillewinnaar overleden. James Stillman Rockefeller, die later directeur werd van de Citigroupbank, werd 102 jaar. Hij overleed dinsdag aan een hartaanval.

Rockefeller was de kapitein van de acht met stuurman van de universiteit van Yale, die in 1924 deelnam aan de Olymische spelen van Parijs. Het team won goud met een voorsprong van zestien seconden op de Canadezen. Een ander lid van dat team, Dr. Benjamin Spock, werd later wereldberoemd met het schrijven van best-sellers over de opvoeding van kinderen.

"De roeiriemen van de boot en ook de medaille hebben nog steeds een prominente plaats in het huis", aldus kleinzoon Stillman. "Ik denk dat hij er erg trots op was, misschien nog wel meer dan op zijn bankcarrière." James Stillman Rockefeller was een kleinzoon van William Rockefeller, die met zijn broer John D. Rockefeller Standard Oil oprichtte, het latere ESSO.

-
Zie voor meer Olympisch nieuws Sport.FOK! of ons OS 2004-forum.

Naam Jezus uit spotjes Postbus 51

Icoon politiek binnenland nieuwsIn de informatiespotjes van Postbus 51 zal de naam van Jezus niet meer onnodig gebruikt worden. Dat heeft minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) toegezegd aan ChristenUnie-leider André Rouvoet. Deze had om opheldering gevraagd naar aanleiding van een spotje over de gevaren van geslachtsziekten waarin een jongere 'Tjezus man' roept.

Postbus 51 biedt informatie aan namens de overheid. Bij de informatielijn van de organisatie waren naar aanleiding van de betreffende spot tientallen klachten binnengekomen. Volgens Rouvoet hadden de makers kunnen voorzien dat het 'onnodig gebruik van de naam van Jezus' voor veel Nederlanders kwetsend kan zijn. Minister Hoogervorst gaf toe dat de overheid het goede voorbeeld dient te geven. Het filmpje wordt inmiddels niet meer uitgezonden.

Estafettedames naar finale

De Nederlandse damesestafette ploeg heeft zich als derde geplaatst voor de finale van de 4x100 meter vrije slag.

Het Nederlandse team, bestaande uit Inge Dekker, Annabel Kosten, Marleen Veldhuis en Chantal Groot, tikte aan met een tijd van 3.39.93. De Australische vrouwen waren het snelste met 3.38,26.

In de finale zal de plek van Inge Dekker worden ingenomen door Inge de Bruijn. Vier jaar geleden won de vrouwenloeg een zilveren medaille op de estafette.

Van Valkengoed naar halve finale

Thijs van Valkengoed heeft zich geplaatst voor de halve finales op de 100 meter schoolslag.

De 21-jarige Nederlandse debutant op de Spelen tikte aan in 1:02.03, en plaatste zich daarmee als veertiende voor de halve finale.

De snelste tijd werd in de series gezwommen door Kosuke Kitajima met 1:00.03, waarmee hij het Olympische record van de Italiaan Domenico Fioravanti uit 2000 verbrak.

Massaslachting in vluchtelingenkamp Burundi

Icoon Buitenlands nieuws Bij een aanval op een kamp voor gevluchte Congolese Tutsi's in Burundi zijn vrijdagavond tenminste 153 mensen om het leven gekomen. Nog eens 111 mensen raakten gewond. Het kamp ligt vol met de lichamen van mannen, vrouwen en kinderen die met hakmessen of vuurwapens om het leven zijn gebracht. Ook werden enkele huizen in brand gestoken.

De Hutu Strijdkrachten voor Nationale Bevrijding (FNL) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval inmiddels opgeëist. Volgens een woordvoerder werden leden van de FNL beschoten vanuit het kamp, waarop ze in de tegenaanval gingen. Het doelwit van de tegenaanval zou echter een Burundees legerkamp wat vlak bij het vluchtelingenkamp ligt zijn geweest.

Overlevenden van de massaslachting denken echter dat de aanval gepland was. Eerder deze week werd in pamfletten opgeroepen tot het uitmoorden van de Banyamulenge, de stam waartoe het grootste gedeelte van de vluchtelingen in het kamp behoren.

De FNL is de enige groep rebellen die niet deelneemt aan de eenheidsregering, die werd gevormd om de slepende burgeroorlog te beëindigen. De oorlog tussen een machtige Tutsi-minderheid en een Hutu-meerderheid is al tien jaar bezig en heeft tot nu toe minstens 300.000 slachtoffers geëist.

Het aangevallen kamp ligt vlakbij de grens met de Democratische Republiek Congo en huisvest zo'n vierduizend vluchtelingen. Het is eigendom van de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR.

Hadouir langer bij Willem II

Anouar Hadouir heeft zijn contract met Willem II laten openbreken en verlengd tot de zomer van 2008.

De 21-jarige verdediger komt uit de jeugdopleiding van de club uit Tilburg en speelde al 42 wedstrijden voor de club uit het Willem II-stadion.

"Anouar heeft afgelopen seizoen laten zien dat hij een eredivisiewaardige speler aan het worden is. Hij zal zich nog wel op een aantal punten moeten ontwikkelen, maar daar hebben wij alle vertrouwen in," aldus manager technische zaken Gerard Wielaert.

Audina makkelijk naar tweede ronde

Mia Audina heeft zich zonder veel moeite geplaatst voor de tweede ronde van het Olympisch badmintontoernooi.

De tot Nederlandse genaturaliseerde Indonesische won erg makkelijk van de Jamaicaanse Nigella Saunders met de setstanden 11-4 en 11-1. In de tweede ronde neemt Audina het zondag op tegen de winnares van de wedstrijd tussen de Indiase Aparna Popat en de Zuid-Afrikaanse Michelle Edwards.

Gestolen tas Margarita teruggevonden

Icoon Binnenlands nieuws De tas die eind juli werd gestolen uit de auto van prinses Margarita is weer teruggevonden. De tas werd in de nacht van vrijdag op zaterdag bij een inval in een woning in Amsterdam-Noord gevonden. Bij de inval werden twee vrouwen en een man gearresteerd. Dit heeft de politie zaterdag meegedeeld.

In de tas zat onder andere gevoelige informatie over het Koninklijk Huis. Zo zouden er allerlei contactgegevens in een agenda van Margarita staan, waaronder ook het mobiele nummer van Koningin Beatrix. Over Margarita zelf zat ook gevoelige informatie in de tas, zoals een correspondentie tussen de prinses en haar binnenkort ex-man Edwin de Roy van Zuydewijn. De dieven probeerden de gevoelige informatie aan te bieden aan de media, maar die gingen daar niet op in.

Alles wat in de tas zat is teruggevonden, met uitzondering van een paspoort en een mobiele telefoon. Volgens de politie zal de tas zo snel mogelijk aan de prinses teruggegeven worden.

De eerste medailles zijn uitgedeeld.

De eerste discipline is afgewerkt, het 10 meter luchtgeweerschieten. De eer om het eerste goud te mogen dragen viel Du Li uit China te beurt.

Het toernooi verliep niet zonder enige spanning. Slechts bij haar laatste schot ging Li haar Russische rivale Lioubov Galkina, die in de voorrondes een nieuw olympisch record vestigde, voorbij. Li was dan ook maar al te blij toen ze de gouden medaille om de nek kreeg door IOC-voorzitter Jacques Rogge. De derde plaats was weggelegd voor de Tsjechische Katerina Kurkova.

Stations aan de HSL-lijn te laat klaar

Bas028 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De stations aan de hogesnelheidslijn hsl-zuid zullen niet op tijd klaar zijn. Volgens Prorail zijn vijf van de zes stations te laat met de verbouwingen, waardoor er gemiddeld twee jaar in een bouwput in- en uitgestapt moet worden.

De verbouwing van het station Amsterdam Zuid-WTC is het sterkst vertraagd. Het nieuwe station zal pas op zijn vroegst in 2022 klaar zijn, terwijl de eerste HSL-treinen er al op 1 april 2007 zullen passeren. In 2005 en 2006 zal het station wel aangepast worden zodat de treinen er kunnen stoppen, maar dit is slechts een tijdelijke oplossing.

Ook in Rotterdam is een tijdelijke oplossing nodig. Daar denken de gemeente en Prorail pas in 2010 klaar te zijn. Het station Den Haag zou in 2008 klaar zijn, en Breda in 2007. De directeur stations van Prorail, O. Olsthoorn, denkt echter dat deze planningen te optimistisch zijn. Hij gaat uit van een gemiddelde vertraging van twee jaar.

De vertragingen komen door de complexe besluitvorming in Nederland. Voordat er aan de bouw begonnen kan worden moeten minimaal acht partijen het eens worden, waaronder twee ministers, de gemeente, de provincie, de NS en Prorail. Dat de besluitvorming soms lang kan duren wordt door Rotterdam bewezen. Daar begonnen de discussies over de nieuwe terminal al in 1997, maar zijn de betrokken partijen er nog steeds niet uit.

HSA, de exploitant van de HSL (een samenwerking tussen KLM, Schiphol en NS), is niet blij met de vertragingen. Ze denken dat de bouwputten op de stations veel reizigers gaan kosten. Volgens directeur N. Döbken is een 'passende ambiance' belangrijk voor het succes van een luxe treinverbinding als de HSL. "Het is dus jammer dat het niet lukt de stations op tijd klaar te krijgen. (…) Mensen zullen wel kunnen in- en uitstappen, maar het is niet zoals we hadden gewild," aldus Döbken.

De Bruijn ondanks nederlaag door

Inge de Bruijn heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vlinderslag, ondanks haar nederlaag in de series.

In haar serie tikte de Nederlandse als tweede aan in een tijd van 58.47, achter de Australische Petria Thomas, die precies een seconde sneller was.

De Bruijn zwom in totaal de derde totaaltijd in de series. Naast Thomas was ook de Poolse Otylia Jedrzejczak sneller: 57.84. Chantal Groot plaatste zich niet voor de halve finales in haar serie tikste ze als één-na-laatste aan in 1:00.49.

De halve finales van de 100 meter vlinderslag worden zaterdagavond gezwommen.

'Racisme op internet harder aanpakken'

Cultureel antropoloog en wetenschapper Jaap van Donselaar van de Rijksuniversiteit Leiden vindt dat er justitie veel meer werk moet maken van het vervolgen van racistische en discriminerende uitingen op internet. '''Wat offline niet mag, moet online niet mogen', zegt de regering. Maar ze maakt dat niet waar. Internet is een vrijplaats geworden voor zeer grove uitingen van racisme en vaak ook heel gewelddadige'', aldus de Leidse racisme-onderzoeker vandaag in dagblad Trouw.

Volgens Van Donselaar is het OM bovendien veel te laks in het vervolgen van racisme- en discriminatiezaken die aangedragen worden. Het OM surft niet zelf op internet op zoek naar strafbare uitingen, maar komt pas in actie als iemand klaagt. Het door de overheid gesubsidiëerde Meldpunt Discrimatie Internet (MDI) brengt wel met grote regelmaat zaken aan. Maar in het zevenjarige bestaan van het meldpunt spande het OM echter slechts driemaal een rechtszaak aan die het meldpunt aanbracht. MDI-bestuurslid Suzette Bronkhorst noemt dat ''zorgelijk weinig''.

Het MDI komt meestal pas in actie na een klacht. Dat aantal klachten is explosief gestegen. Kwamen in het oprichtingsjaar van het MDI 115 meldingen binnen, nu zijn dat er al 1.800. De meeste zaken die het MDI op haar bordje krijgt worden na aangeven verwijdert door de beheerder van de site of diens provider. De rest, een kleine 5% van de meldingen, wordt doorgespeeld aan het OM.

Het OM zit om vervolging te verbeteren regelmatig om de tafel met het MDI en het politiekorps Amsterdam-Amstelland. ''Maar de vluchtigheid van het medium speelt het OM parten. Het is lastig te achterhalen wie er achter een site zit en sites verdwijnen zomaar'', aldus een woorvoerder. Van Donselaar noemt dat onzin en zegt meestal wel te weten wie er achter een racistische site schuilgaat.

Vriend Osama bin Laden predikt in België

Icoon Buitenlands nieuws Een goede vriend van Osama bin Laden, de radicaal geestelijk leider Maulana Fazlur Rehman, is momenteel bezig met een bezoek aan België, zo meldt dagblad De Morgen. Ze baseert zich op anonieme bronnen bij de Belgische Justitie. Een bezoek aan een moskee in Rotterdam stond gepland, maar ging niet door.

De geestelijke is een zeer omstreden persoon, onder meer omdat hij een hechte vriendschap met Osama bin Laden onderhoudt. Geruchten gaan dat hij de terroristenleider regelmatig onderdak verschafte. In Pakistan is Rehman vooral bekend als leider van Harakat-ul-Ansar, dat in de jaren tachtig werd opgericht om vrijwilligers te rekruteren voor de Afghaanse jihad. Harakat-ul-Ansar wordt verantwoordelijk geacht voor de aanslag in New York op het WTC in 1993, waarbij enkele doden vielen en meer dan duizend mensen gewond raakten.

Rehman predikte afgelopen woensdag in de Pakistaanse moskee in Brussel. Woensdag sprak hij de bezoekers van een Antwerpse moskee toe. Het was de bedoeling dat Rehman donderdag in moskee in Rotterdam zou prediken, maar dat ging op het laatste moment niet door.

De bezoeken van de geestelijke gingen met omvangrijke beveiligingsmaatregelen gepaard. In de wijde omgeving van de moskeeën werd zorgvuldig gescreend door de Belgische federale recherche. Tegen Rehman is geen arrestatiebevel uitgevaardigd, ondanks zijn beruchte reputatie. Daarom kon de Belgische politie hem niet arresteren.


De geestelijke Rehman (links) zou ook een bezoek aan een moskee in Rotterdam brengen.

Hockeydames winnen eerste wedstrijd

De Nederlandse hockeydames zijn het Olympische hockeytoernooi erg goed begonnen, Zuid Afrika werd met 6-2 verslagen.

Recordinternational Mijntje Donners scoorde drie maal voor Oranje tegen Zuid-Afrika, die beschouwd wordt als de zwakste tegenstander in Groep B.

Naast Donner kwamen de andere doelpunten van Oranje op naam van Ageeth Boomgaardt, Fatima Moreira de Melo en Maartje Scheepstra. De twee Zuid-Afrikaanse doelpunten werden gescoord door Jenny Wilson.

Zaterdagavond wordt de andere wedstrijd in Poule B, tussen regerend Olympisch kampioen Australië en Duitsland, gespeeld.

Wesley Sonck wordt nooit Ajacied

Tegen het einde van het voetbalseizoen 2002/2003 ontstond er in Amsterdam bij Ajax een klein spitsenprobleem. Nikos Machlas werd niet goed genoeg meer geacht, Ahmed Hossam werd slachtoffer van de geldingsdrang van Ronald Koeman en zijn eigen mentaliteit en door een blessure van eerste en enige keuze Zlatan Ibrahimovic kwam zelfs voormalig taxichauffeur Jamal Akachar als spits binnen de lijnen. Het was dan ook logisch dat Ajax in de zomer van 2003 een nieuwe spits zocht en kocht: Wesley Sonck. Ruim een jaar verder kunnen we stellen dat niet Sikora, Boukhari, Soetaers, Escudé of Grygera de grootste miskoop van Koeman is geweest, maar Wesley Sonck.

Chronisch zielige patiënten


Hamid is een Rotterdammer van Marokkaanse afkomst en chronisch psychiatrisch patiënt bovendien. Hij is al jaren onder behandeling bij het RIAGG Rijnmond Noord West waar hij een zeer goede therapeut trof, dokter Jansen.
Dokter Jansen betitelt zijn patiënten niet als chronisch ziek, nee, dat vindt hij een véél te zware benaming, chronisch zielig zijn ze, met de nadruk op zielig, dat klinkt toch beter?
In de ogen van dokter Jansen is Hamid zelfs extra zielig. Hamid kampt niet alleen met heftige stemmingswisselingen, maar ook met heimwee naar zijn geboorteland. Dit laatste is niet erg bevorderlijk voor zijn genezingsproces.
Hamid gebruikt al geruime tijd medicijnen. Zijn dagelijkse dosis werd door dokter Jansen nauwkeurig bepaald. Hamid reageert daar goed op; sloeg hij vroeger thuis regelmatig zijn huisraad kort en klein en was de hele buurt doodsbenauwd voor hem, tegenwoordig is Hamid de vriendelijkheid zelve.
Daarom kreeg Hamid toestemming om op vakantie te gaan. Hij wilde heel graag naar zijn geboorteland, Marokko. Daar aangekomen, logeerde Hamid in het huis van zijn zeer gerespecteerde grootvader en werd liefdevol verwelkomd door zijn uitgebreide familie. Toen Hamid echter zijn koffer begon uit te pakken, schrok de familie zich een ongeluk. Behalve kleding en cadeautjes, kwamen ook de pillen van Hamid tevoorschijn.
Wat was dat nu, was Hamid ziek? Daar klopte niets van: zie hem daar eens lachen en plezier hebben. Hamid was weer thuis, bij zijn familie. Grootvader besliste: in Marokko had Hamid geen pillen nodig. Hamid gehoorzaamde zijn grootvader onmiddellijk en gooide al zijn pillen in de vuilniszak.
Helaas, afkicken viel niet mee. Ook de emoties betreffende het weerzien met zijn uitgebreide familie werden hem teveel, hij dreigde nu helemaal af te glijden.
Totaal ondersteboven zocht hij zijn heil bij de plaatselijke arts. Die man was echter niet te vergelijken met dokter Jansen en wist zich geen raad met Hamid. Maar wél met de rekening, een peperdure, het was immers vakantietijd. Dat was de druppel voor Hamid: zijn latent aanwezige agressie vlamde weer hevig op en de gevolgen laten zich raden.

Deze verhalen, over vakanties vol ellende, kwamen Jos Lamé, RIAGG-directeur, ter ore. Om die reden startte hij een geheel nieuw project op: een mobiel hulpteam dat spreekuur zou gaan houden in een paar grote steden. Geen Nederlandse, maar Marokkaanse steden als Rabat, Casablanca en Tanger werden daarvoor geschikt geacht.
Met het nieuwe project wilde het RIAGG ter plekke gaan bekijken hoe zij de hulp aan hun allochtone clientèle die in hun geboorteland in psychische nood geraken, zou kunnen uitbreiden.
Jos Lamé gelooft namelijk in internationalisering van de zorg, in zijn ogen zelfs onontkoombaar en daarom een goede ontwikkeling. Het noemt het kostenbesparend bovendien. In voorbije jaren vormden zich immers traditiegetrouw lange wachtlijsten van teruggekeerde vakantiegangers bij het RIAGG, waaronder een hoog aantal allochtone cliënten. Deze groep had te kampen gekregen met problemen zoals die van Hamid en keerden terug met een fikse verergering van hun oude klachten of hadden last gekregen van nieuwe. Het nieuwe project zou dit kunnen voorkomen.

Het project van de Rotterdamse RIAGG begon vorig jaar voor het eerst. In de vakantieperiode reisden twee medewerkers af naar Marokko, voorzien van een rugzak, een paar stevige wandelschoenen en een auto met vierwielaandrijving, wel zo handig in het Rifgebergte.
Deze twee hulpverleners, een maatschappelijk werker en een psychiatrisch verpleegkundige, beiden van Marokkaanse afkomst, begonnen welgemoed aan hun missie. Ze reisden dan wel af naar het thuisland, maar hun eigen vakantie schoot er deerlijk bij in. De Rotterdamse allochtone clientèle bestaat uit honderdvijftig tot tweehonderd mensen. En ook andere Marokkanen op vakantie mochten in geval van nood aanspraak komen maken op hulp of behandeling. Voor de twee hulpverleners moet het dus flink aanpoten geweest zijn: van een wachtlijst kon immers geen sprake zijn.

Jos Lamé noemt dit project zeer geslaagd, want de hulpverleners keerden bruinverbrand en vol verhalen terug in Nederland en overhandigden hem een keurig rapport met daarin al hun werkzaamheden keurig beschreven. Dit rapport ligt nu in handen van de verzekeraars, zij moeten immers goedkeuring schenken aan dit vooruitstrevende plan.
Volgens Jos Lamé zal die beslissing niet lang meer op zich laten wachten. Hij weet ook dat geld daarbij zeker geen rol zal spelen, want dat valt op te maken uit zijn uitspraak in de Volkskrant: er wordt nu al voor vele miljoenen aan Nederlandse zorg geboden in het buitenland, van operaties in de meest exotische oorden tot en met thuiszorg voor bejaarde Nederlanders die naar Spanje zijn vertrokken.

Zodra de zorgverzekeraars groen licht hebben gegeven, moet dit een bijzonder bittere pil zijn voor alle gedupeerden van de nieuwe regeling voor zittend ziekenvervoer. Deze regeling ging ironisch genoeg nèt voor de vakantieperiode in, op 1 juni om precies te zijn.
De chronisch zieken en gehandicapten die niet voldoen aan een hardheidsclausule (5 maanden aaneengesloten vervoer, 2 maal per week en minimaal 25 km openbaar vervoer of 1 uur eigen vervoer) moeten voortaan zelf voor hun vervoer zorgen. Helaas, openbaar vervoer is voor hen onbetaalbaar geworden en ook ontbreekt het velen aan een mantelzorger.
Deze mensen willen dolgraag hun therapie voortzetten, maar zitten nu noodgedwongen thuis en worden almaar zieker. Voor hen geen uitjes meer en aan een vakantie valt helemaal niet meer te denken.
Maar dacht je nu dat de academische ziekenhuizen of gespecialiseerde centra de noodklok luidden en een speciaal team naar hun clientèle lieten afreizen? Ben je helemaal, dat is véél te duur, zeker in de vakantieperiode!

'Endstra wilde Holleeder laten opruimen'

De Telegraaf meldt vandaag dat de geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra een aanslag voorbereidde op oud-Heinekenontvoerder Willem Holleeder. Volgens een politie-informant zou de vastgoedmagnaat enkele weken voor zijn dood een tussenpersoon hebben benaderd om een huurmoordenaar te regelen, die Holleeder uit de weg moest ruimen.

Eind 2003 legde Endstra tegenover de Amsterdamse politie al vertrouwelijke verklaringen af over Holleeder. Endstra zou door hem worden bedreigd en afgeperst. Uit wanhoop zou Endstra de moordplannen tegen Holleerder hebben beraamd.

De advocaat van Holleeder, Abraham Moszkowicz, zegt dat zijn cliënt de aantijgingen ontkent en nog niet door de politie is verhoord over de moord op Endstra.

De Telegraaf bericht vandaag verder in een paginagroot artikel uitgebreid over de financiële handel en wandel van Endstra. Daaruit blijkt dat de vastgoedmagnaat het laatste jaar steeds meer alleen kwam te staan. Hij had problemen met topcriminelen, zakenpartners die hem in de steek lieten, geldinstellingen die zich terugtrokken, justitie die hem steeds feller op de huid zat en de publicitaire schade die hij daarvan ondervond.


Endstra met Holleeder op een bankje, een foto die hij indertijd tevergeefs trachtte te verbieden.

Softdrugsbende in Venlo opgerold

De politie in Venlo heeft met de arrestatie van 28 verdachten een lokale softdrugsbende opgerold. De groep teelde grootschalig nederwiet en exporteerde die naar Duitsland. Het verdiende geld werd witgewassen middels een uitzendbureau.

De politie nam bij het uitzendbureau meer dan één miljoen euro in beslag. Verder confisqueerde men bijna 9 kilo softdrugs, twee auto's en twee vuurwapens.

Alle verdachten werden de afgelopen weken en maanden opgepakt. Inmiddels zijn ze op vrije voeten gesteld. Binnenkort worden ze bij de rechtbank verwacht om terecht te staan voor drugsbezit, diefstal van stroom, het witwassen van drugsgeld, valsheid in geschrifte en verboden wapenbezit.

Amerikaans handelstekort naar record

Dora_van_Crizadak had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Amerikaanse ministerie van Handel verklaarde gisteren dat het handelstekort in juni met 19,1% is opgelopen tot 55,82 miljard dollar. Ter vergelijking, in mei was het handelstekort een stuk kleiner: 46,88 miljard dollar.

Analisten hadden een veel kleiner tekort verwacht. Het hoge tekort reflecteert een toename van de import en een daling van de Amerikaanse export.

Het is de sterkste procentuele stijging sinds februari 1999. De waarde van de Amerikaanse export verminderde met 4,3% tot 92,8 miljard dollar. Dat is de sterkste afname sinds september 2001, de maand van de terreuraanslagen. De invoer nam toe met 3,3% tot een record van 148,6 miljard dollar, deels door de prijsstijging van geïmporteerde olie. De olieprijs bereikte deze week een recordhoogte van 45 dollar per vat.

OS: Iraanse judoka niet tegen Israëliër

De Iraniër Arash Miresmaeili, die mee zou doen aan het Olympisch judo-toernooi, heeft zich teruggetrokken. Hij werd in de eerste ronde aan de Israëliër Ehud Vaks gekoppeld en weigert tegen hem te judoën. Iran erkent Israël niet als staat en komt dan ook niet uit tegen Israëlische atleten.

Miresmaeili is tweevoudig wereldkampioen in de klasse tot 66 kilogram en was kanshebber voor het goud. De judoka zou gisteren de vlag van Iran dragen tijdens de openingsceremonie van de Spelen.

-
Zie voor meer sportnieuws Sport.FOK! of ons OS 2004-forum.

Joden in Auschwitz verbaal aangevallen

Icoon Buitenlands nieuws In het Poolse Auschwitz, bekend van het concentratiekamp waarin miljoenen mensen om het leven kwamen, heeft zich deze week een antisemtisch incident voorgedaan. Een groep van vijftig Israëlische, Amerikaanse en Poolse joodse studenten werd verbaal aangevallen door drie Franse toeristen.

Het bezoek aan het kamp was een onderdeel van een zestiendaagse reis georganiseerd de World Union of Jewish Students. Bij het zien van Israëlische vlag om de schouders van een van de studenten uit de groep gingen de Fransen door het lint. Daarbij werden diverse antisemitische leuzen en anti-Israëlische beledigingen geroepen.

Eén van de studenten werd vastgepakt door één van de Fransen. "Hij zei dat we terug moesten gaan naar Israël en dat we ons moesten schamen dat we hier met een Israëlische vlag rondliepen. Het was heel beangstigend. Hoewel ik vaker met antisemitisme in aanraking ben gekomen, had ik niet verwacht dat dit in Auschwitz zou gebeuren", aldus de 21-jarige Maya Ober, die tevens het kamp bezocht om omgekomen familieleden te herdenken.
_
De Poolse politie is niet verwittigd van het incident, omdat er geen strafbare feiten zouden zijn begaan.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.