Chaos Iraakse conferentie door explosies

Icoon Irak nieuwsVlakbij het gebouw waar de Iraakse Nationale conferentie over de politieke toekomst van Irak sinds enkele uren aan de gang is, hebben zich vijf zware explosies voorgedaan. Het zou gaan om afgevuurde mortiergranaten. Tenminste één persoon is hierbij om het leven gekomen. Volgens het Iraakse ministerie van Gezondheid zijn tenminste zeventien personen gewond geraakt. De conferentie vindt plaats in de zwaar bewaakte 'groene zone' in het centrum van Bagdad.

Subheader
Ook interim-premier Allawi is aanwezig


De explosies zorgden voor een grote chaos. Er ontstond paniek en de organisatoren van de conferentie riepen dat iedereen bij de ramen weg moest gaan.

De bijeenkomst wordt bijgewoond door honderden afgevaardigden van de verschillende regio's in Irak. Doel van de conferentie, die drie dagen duurt, is een eerste stap vormen op weg naar 'vergezichten van dialoog', aldus interim-premier Ayad Allawi in zijn openingstoespraak. Ook kiezen de aanwezigen op de conferentie een interim-parlement dat de verkiezingen van volgend jaar moet organiseren.

Subheader
Zwarte rookwolken stijgen op boven de 'groene zone'