Transgendere golfer geweigerd op vrouwentoernooi

Icoon Buitenlands nieuwsDe 40-jarige transgendere Danielle Swope mag niet meedoen aan het vrouwenkampioenschap golf van de Amerikaanse stad Fort Wayne. Ze is doorverwezen naar de kwalificatieronde voor het mannentoernooi, omdat de golfclub haar als een man ziet. Danielle werd geboren met de geslachtelijke kenmerken van zowel een jongen als een meisje, maar op haar geboorteakte vulde de arts als geslacht 'mannelijk' in.

Daar houdt de golfclub zich nu aan vast. ''Regels zijn nu eenmaal regels en die gelden voor iedereen'', aldus de voorzitter van de Bond voor vrouwelijke golfers, die erkent dat het om een pijnlijke kwestie gaat. De deelnemers aan het mannenkampioenschap van Fort Wayne hebben, in tegenstelling tot de vrouwen, geen bezwaar aangetekend tegen Danielles deelname.

Vorig jaar mocht ze wel mee doen aan het vrouwenkampioenschap van de staat Indiana, maar de bond heeft de regels na haar deelname nog meer aangescherpt, waardoor een nieuwe gooi naar de titel er niet inzit.

Danielle bestrijdt haar eigen 'mannelijkheid'. Ze werd opgevoed als het jongetje Daniel, maar in de jaren '90 liet ze zich 'ombouwen' en veranderde ze haar naam in Danielle.