De zeven hoofdzonden: Lust

Gods favoriete zonde is dichterbij dan ooit. Vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week wordt het lichaam verleid via de telefoon, de tv en het internet. Bleef het daar maar bij, maar onze eeuwigdurende geldingsdrang gaat ver over de grenzen van gezonde seksuele lust; macht, ongelimiteerd bezit en geld, veel geld, drijft onze geest naar meer, meer, meer...

Waarschijnlijk is lust de zonde waarin de mens het makkelijkst vervalt. Met name in onze kapitalistische wereld waarin de economie wordt gedreven door consumentenvertrouwen en een schier oneindige stroom aan erotisch getinte reclame is het moeilijk standvastig te blijven en jezelf enkel aan dat over te geven wat je nodig hebt. Want de TV is het gras, en de producten zijn allemaal groener dan je eigen doffe leefwereld, of het nu om een geile uitspatting gaat, of de nieuwste BMW serie. Ik blijf voor de gemakkelijkheid even op de seksuele kant van de zaak, maar vergeet niet dat elk buitensporig IK WIL gedrag onder lust valt.

Lust op het gebied van seks wordt totaal verkeerd begrepen. Gelukkig hebben we de Middeleeuwen ver achter ons gelaten en wordt lust in het huwelijk allang niet meer gezien als een overgave aan zonde. Tegengesteld juist, steeds vaker wordt de nadruk gelegd op een gezonde seksuele ontwikkeling binnen de kaders van je vaste levenspartner. De opmars van de kama sutra in het westen is geen vreemde ontwikkeling. Na de initiële doorschieting in de jaren zeventig lijkt seks eindelijk de aandacht te krijgen die het verdient. Een eer naar elkaar, een verkenning van lichaam en spiritualiteit, een eenwording van twee zielen. Seks zoals seks bedoeld is. Tot zover nog geen zonde begaan.

Maar dan door naar ons exhibitionisme en voyeurisme, voor de tv of op internet. Voor de meeste begint hier de scheidslijn tussen lust; de zonde, en zelfcontrole; de tegenovergestelde deugd. Want seks met meerderen, seks voor de camera, seks met willekeurige personen vinden de meeste onder ons toch maar helemaal niets. Alhoewel we er graag een vorkje voor de TV van meepikken, zullen we onszelf er niet aan bezondigen. Maar is dit schuldgevoel wel terecht? Zoals met veel ‘zonden’ is het niet de daad, maar de weg er naar toe, die bepaalt of je jezelf recht in de ogen kan kijken. Nog niet zo lang geleden beschreef Kim Holland hier hoe een man eigenlijk alleen maar naar de parenclub ging om het eens met een andere vrouw te kunnen doen. Dat benoem ik als foutieve lust. Goede lust zou zich vertalen in een wens van beiden om te experimenteren met hun eigen behoeften, hun eigen energieën. De wens om samen met anderen te proeven van de energie die kan vrijkomen in seks, energie die is bedoeld tot verrijking van het leven, in plaats van verarming van de balzak.

Vroeger, in oude tijden, ging men heel anders om met seks, oude culturen die gasten hun vrouwen aanboden als verwelkoming, een gezamenlijk samenzijn rond het vuur van meerdere mannen en vrouwen, een relatie tussen man en vrouw, waar het lichamelijke niet perse tot deze twee gedeeld hoefde te blijven. En waarom ook niet, ik zie een vertrouwenspersoon buiten de relatie van twee, waaraan meer wordt verteld, ook als lust en overspel dat niet ten goede komt in de band tussen twee geliefden.

De katholieke uitleg van lust als hoofdzonde is nog steeds pervers en belachelijk. Het verbieden van condooms is daarin de grootste zonde tegen de mensheid an sich. Want zelfs als one-night stand, kunnen seks en lust uitbloeien tot een prachtig samenzijn van twee mensen die hun energie delen, en liefhebben voor het aangezicht van welke God dan ook. Maar het is weer de weg ernaar toe, die bepaalt of je je seksuele driften op de juiste manier gebruikt. Want bij alles wat je doet geldt dat je de ander niet bewust pijn moet doen. In hoeverre je dat kan zien aankomen laat ik aan de lezer over, maar als er kleine mannetjes op je schouder vechten, kun je al wel eens verkeerd zitten.

De eikel van de penis is gemaakt om het zaad van de vorige man eruit te trekken, dat is onze natuurlijke lust. Erotiek is de combinatie van het menselijk lichaam dat zich volgens de natuur wil voortplanten en de ziel die terug wil keren naar het goddelijke bewustzijn. Voor de atheïsten onder ons, het spijt me, meer kan ik er niet van maken. Een gezonde lust manifesteert zich in een controle van de voortplantingsdrang, maar een overgave aan de geweldige gave van erotische ontwikkeling. De weg naar de top is misschien wel geplaveid met platvloerse tieten en dertig centimeter lullen, maar zij die standvastig en eerlijk zijn in hun seksuele ontwikkeling zullen de vruchten plukken van een natuurlijk uitgebalanceerd seksleven, vol met gezonde lust, vol met gezonde dadendrang en vol van geestelijke en lichamelijke stimulatie die elk mensenleven zal sieren, tot glorie van ons zijn.