Nijs (Onderwijs) botst met minister

In het kabinet is een conflict ontstaan tussen CDA-minster Maria Agnes van der Hoeven van Onderwijs en haar staatssecretaris Anette Nijs (VVD). De staatssecretaris beschuldigt deze week in een interview met het weekblad Nieuwe Revu de minister van het verzwijgen van belangrijke informatie en van een tactiek van verdeel-en-heers.

Nog vóór het interview is verschenen heeft Nijs in een verklaring al weer openlijk afstand genomen van haar uitlatingen over haar slechte relatie met Van der Hoeven. ''Het was mijn bedoeling in het interview voor eens en altijd een streep te zetten onder de discussie over de relatie tussen de minister en mij. Het is mij niet gelukt dat beeld correct neer te zetten. Mijn formuleringen hadden anders gemoeten en ik betreur dat'', aldus de staatssecretaris.

Van der Hoeven heeft via haar woordvoerder laten weten dat Nijs zich in haar verklaring openlijk heeft gedistantieerd van haar uitlatingen. ''Fouten maken mag, en ik ga ervan uit, heb er vertrouwen in, dat dit in de toekomst niet meer voorkomt.''

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema neemt er geen genoegen mee, zij wil vandaag nog een spoeddebat met de twee kemphanen. Halsema wil weten of de vertrouwensrelatie tussen de twee wel voldoende is hersteld.


Nijs betreurt uitlatingen