Succes voor Toyota in Canada?

Naar verluidt is de Toyota-motor één van de sterkste die momenteel op de startgrid staan. Op het circuit Gilles Villeneuve is een sterke motor erg belangrijk in verband met de lange rechte stukken en de krappe bochten die daarop volgen.

Op papier lijkt het dus alsof Toyota goed zal gaan presteren in Canada. De vraag is echter of de motor sterk genoeg is om de problemen die de auto bij het over de kerbstones rijden ondervindt kan overwinnen.

Cristiano da Matta: "Motorvermogen en stabiliteit tijdens het remmen zijn hier heel erg belangrijk, maar de auto moet ook goed over de kerbs gaan om een goede rondetijd neer te zetten. Onze auto zou het redelijk moeten doen op dit circuit. We hebben een bewezen sterke en betrouwbare motor, maar we moeten er uiteraard wel een goede balans bij vinden. Toch vraag ik me af of we hier punten kunnen scoren als er geen mensen voor ons uitvallen."

Het vinden van de juiste balans kan aankomend weekend de zwakke plek van Toyota blijken te zijn. "De baan is meestal erg vies op vrijdag en daardoor langzaam en glibberig", verteld testcoureur Ricardo Zonta. "Tijdens het weekend gaat dat enorm vooruit, waardoor je met een andere balans kan rijden en met minder downforce. Dat maakt het vinden van een goede basisafstelling op vrijdag nog moeilijker."

Ondanks het voorgaande kijken de coureurs van het Duits/Japanse team uit naar de aankomende race. Bijna iedereen op het paddock kijkt uit naar de goede sfeer die altijd in Canada hangt, zo ook de mannen van Toyota. "Iedereen in Montreal staat echt enorm achter ons en dat is precies wat de F1 nodig heeft", zegt Cristiano da Matta. Olivier Panis: "Montreal is één van mijn favoriete circuits door de sfeer die er hangt. De mensen zijn enorm aardig en omdat je in de stad overnacht kan je jezelf behoorlijk vermaken."