Vanavond spoeddebat uitlatingen Nijs

De Tweede Kamer zal vanavond debatteren over de uitspraken van staatssecretaris Anette Nijs (Onderwijs) over haar werkrelatie met minister Van der Hoeven. GroenLinks, de PvdA en de LPF hadden om dat spoeddebat gevraagd. Een Kamermeerderheid lijkt echter niet van plan Nijs te laten vallen.

De VVD denkt dat na een onderhoud met premier Balkenende het vertrouwen tussen de twee bewindsvrouwen voldoende hersteld is. Het CDA is kritischer over Nijs, maar roept haar op de problemen op te lossen. Ook coalitiepartij D66 lijkt Nijs nog een kans te willen geven. De oppositiepartijen zetten wel grote vraagtekens bij het functioneren van de VVD'er.

Balkenende: "Niet verstandig"
Premier Balkenende liet in een reactie weten niet gelukkig te zijn met de uitspraken. "Dat het niet verstandig was, zal ze zelf ook wel in zien," meldde de premier aan de media. Maandagavond had hij een onderhoud met de staatssecretaris en de minister. Hij verwacht dat er geen sprake is van een onwerkbare situatie: "Er is nu een streep onder gezet. Beiden betreuren wat er gebeurd is. Ik ben er oprecht van overtuigd dat het verder goed zal gaan."

'Professionele zuiger'
VVD-leider Gerrit Zalm was milder in zijn commentaar. Hij noemt het interview 'ongelukkig'. Op zijn weblog wijt de minister van Financiën de commotie aan 'een kunstzinnige weergave van het gesprokene' door interviewer Frénk van der Linden, 'een professionele innemende zuiger en componist'. Zalm wijst erop dat de interviewer eerder onder andere Wouter Bos, Hilbrand Nawijn en Zalm zelf pikante uitspraken wist te ontfutselen.