20 Dollar biljetten 'ontploffen' in magnetron

Roonaan had ons via de de nieuws-submit wel iets tamelijks bizars te melden:

In een truck-stop ergens in de VS liep iemand door een aantal electronische anti-diefstal beveiligingspoortjes. Op zich niets bijzonders, maar iedere keer als hij er doorheen liep ging het alarm af, zelfs op de momenten dat de man verder niets anders in z'n handen of zakken had dan z'n portemonnee. Na enkele herhaalde pogingen, kwam er iemand naar hem toe om hem met een handscanner te controleren, waarom de poortjes op tilt sprongen. En wat bleek: het waren de 20 dollar biljetten in z'n buidel. Nieuw ontworpen biljetten, die recentelijk door de Amerikaanse Federale Bank in roulatie waren gebracht.

De persoon in kwestie besloot daarop dit eens verder te testen. Bij een nabijgelegen winkel werd wat aluminiumfolie gekocht, waar de biljetten vervolgens in werden verpakt. De trip door de poortjes werd nogmaals gemaakt en... geen enkel alarm rinkelde nog.

Normale mensen zouden het hier wel bij laten, maar de betrokkenen dus niet. Door logisch denkwerk beredeneerden zij, dat dit moest worden veroorzaakt door de zogeheten RFID-chip (RFID: Radio Frequentie Identification Design) die in dit nieuwe biljet was 'ingebakken'. De RFID-chip is een piepkleine, flexibele chip, die een heel zwak radiosignaaltje uitzendt, ter identificatie. Deze vorm van identificatie wordt door de industrie vooral gezien als de intelligente opvolger van de barcode, waar tegenstanders de mogelijkheden tot 'volgbaarheid' vooral zien als een aantasting van de privacy.

Met deze wetenschap gingen de ontdekkers aan de slag. Vanuit onderzoek door de genoemde tegenstanders was inmiddels al bekend dat deze RFID-chip vrij eenvoudig om zeep te helpen was. Het item dat van zo'n chip werd voorzien, zou simpelweg kapot gaan door deze enige tijd in een magnetron te stoppen en deze daarmee kapot te 'stralen'. Zodoende gebeurde... meer dan duizend US dollar aan 20 dollar biljetten werd op een stapel in een magnetron gestopt en de startknop werd ingedrukt. Na een moment van wachten bleken de biljetten te exploderen! Elk individueel biljet bleek precies in het rechteroog van de hierop afgebeelde ex-president Andrew Jackson een brandplek te vertonen. Daar waar de chip dus verborgen zat.

1
Zo komen de dollar biljetten uit de magnetron

Alle biljetten zijn overigens -blijkbaar zonder problemen- omgeruild door de federale bank. Toch maken de 'onderzoekers' zich er wel een beetje zorgen om. Zo lang iemand rondloopt met een dergelijk biljet in de broekzak, is deze persoon in principe altijd traceerbaar. Tenzij hij of zij deze voortaan in aluminiumfolie wenst te bewaren. Een beetje 'Big Brother is watching you', dus.