PvdA'er: ''Integratiedebat is beschamend''

PvdA-Kamerlid Adri Duivesteijn heeft vanavond in het tv-programma NOVA gezegd dat de ideeën die de rechtse partijen in Nederland aandragen op het gebied van integratie, ''niet meer fatsoenlijk'' zijn. Volgens Duivesteijn beledigen de rechtse partijen de allochtonen in ons land met de manier waarop de discussie over integratie gevoerd wordt. Volgens hem moet er respect zijn voor andere culturen.

Duiversteijn verwijt zijn eigen partij afwezig te zijn in het integratiedebat. De wedergeboorte van de conservatieve beweging vraagt volgens de PvdA'er om een antwoord.

Eerder vandaag liet de PvdA'er zich al uit in de Volkskrant over deze kwestie: '''Waar is de zelfbeheersing in het integratiedebat? Wij als PvdA hebben fouten gemaakt. Oké, op sommige punten waren we te soft. Maar dit rechts-moralisme is belemmerend, beangstigend. Zo bont hebben zelfs wij als sociaal-democraten het niet gemaakt. We zijn beland in het maakbaarheidsideaal van conservatief Nederland. Ze willen de straat, de school en het huis controleren. Hun houding is: wij autochtone Nederlanders willen dat die allochtonen zich disciplineren in die wereld van ons.''

Duivesteijn vraagt zich af hoe ''het mogelijk is dat de politiek zich tot dit niveau verlaagt.'' De PvdA'er: ''Ik zit er middenin en ik vind dat ik er wat van moet zeggen. Ik schaam me voor de kwaliteit van dit debat.'' Het Kamerlid zegt nog steeds te geloven in de multiculturele samenleving. ''Natuurlijk is het terecht dat er een rechten- en plichtendebat gaande is, maar niet op deze generaliserende en stigmatiserende wijze."